5 min

Cyprus bezienswaardigheden en tips

Cyprus kent een veelbewogen geschiedenis en dat maakt het eiland tot een interessante bestemming. Tel daar ook nog eens mooie stranden en een fijn mediterraan klimaat bij op en je hebt een geweldige vakantiebestemming. En dit zijn de bezienswaardigheden van Cyprus die je niet mag missen.

Een schat aan historische bezienswaardigheden

De rijke  geschiedenis van het land heeft Cyprus te danken aan de ligging van het eiland. Het eiland heeft namelijk door de geschiedenis heen gelegen aan de uithoeken van de grootste rijken die de wereld gekend heeft. Voor de Grieken is Cyprus de geboorteplaats van godin Aphrodite en ook de Turken hebben hun interesse in Cyprus, maar ook de Perzen, Romeinen en Egyptenaren hebben hun voetsporen achtergelaten op het eiland. Tegenwoordig bestaat Cyprus uit een Grieks en Turks gedeelte. Het zijn vooral die culturen die veel bezienswaardigheden nalieten.

Het Kykkos klooster

Gelegen op een bergpiek op zo’n 1.300 meter ligt het beroemde Kykkos klooster. De faam heeft deze bezienswaardigheid verdiend aan de prachtige mozaïeken die het bezichtigen helemaal waard zijn. Het museum in het midden van het klooster, vertelt het verhaal van de geschiedenis voor het ontstaan van het Christendom aan de hand van documenten en manuscripten. Aan het einde van je bezoek kun je nog even plaatsnemen voor een goed glas wijn alvorens je weer naar beneden afdaalt.

bezienswaardigheden en tips cyprus kykos klooster

De rots van Aphrodite

In de buurt van populaire badplaats Paphos vind je de rots van Aphrodite. Volgens de eeuwenoude mythe zou de godin van liefde, vruchtbaarheid en schoonheid bij deze rots in het water geboren zijn. De natuur en de zee in de omgeving zijn erg mooi. Volgens de legende zou een rondje zwemmen geluk brengen en je jonger maken. Of het nou waar is of niet: de rots van Aphrodite is een perfecte bestemming voor een warme zomermiddag.

bezienswaardigheden en tips cyprus rots van aphrodite

Het archeologische park van Kato Paphos

Kato Paphos is een archeologische opgraving van een oude stad. Deze stad heeft een opvallende mix mix van de Griekse en Romeinse cultuur. Hoewel Kato Paphos volledig op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, worden er nog steeds opgravingen gedaan. De ruïnes geven een interessant inzicht in hoe de bevolking vroeger leefde en hoe zij de goden vereerden tijdens de beginselen van het Christendom. Hoogtepunt van Kato Paphos zijn toch wel de restanten van vier Romeinse villa’s, waarvan de beeldschone mozaïeken vloeren intact zijn gebleven.

bezienswaardigheden en tips cyprus kato paphos

De koningstombe

De koningstombe is eveneens een bezienswaardigheid in de buurt van badplaats Paphos. Het is een ondergronds monument, volledig uit steen gehouwen. Het monument dateert uit de 4e eeuw. De naam doet vermoeden dat hier koningen begraven liggen. Dit is echter niet het geval. Het waren namelijk hoge functionarissen die hier begraven werden. De naam Koningstombe heeft het monument te danken aan zijn grote en pracht. Een niet te missen bezienswaardigheid.

bezienswaardigheden en tips cyprus de koningstombe

Nissi Beach

Ter afwisseling even iets anders dan oude tombes. Nissi Beach is een paradijselijk strand in de buurt van Ayia Napa. Een strand van 500 meter met het fijnste witte zand en een hele mooie turquoise zee.
Je kunt hier genieten van allerlei watersportactiviteiten, zoals windsurfen en waterskiën. Ten slotte is Nissi beloond met een blauwe vlag en dat betekent dat je de kids met een gerust hart mee naar dit strand kunt nemen.

bezienswaardigheden en tips cyprus nissi beach

Ervaar de rust van Halan Sultan Tekke

Naast invloeden van de Grieken en Romeinen heeft ook de Islam zijn invloed op Cyprus. De moskee Halan Sultan Tekke is zelfs de op drie na belangrijkste heilige plek van de Islam. Men gelooft namelijk dat de tante van Mohammed van vaderskant hier gestorven is. De moskee is gebouwd over haar tombe. Ongeacht religie is iedereen welkom bij deze moskee en het is een plek van diepgaande rust.
Een bezoek aan de moskee is overigens goed te combineren met een bezoek aan het zoutmeer van Larnaca.

Het zoutmeer van Larnaca

Op slechts 5 minuten afstand van Halan Sultan Teke ligt het zoutmeer van Larnaca. Het is eigenlijk een netwerk van vier zoutmeren en biedt een thuis aan verscheidene migrerende vogels. In de winter bijvoorbeeld zijn hier flamingo’s te spotten! In de zomer verdampt het water echter door de hoge temperaturen. Er ontstaan dan grote zandvlaktes die een bijzonder aangezicht bieden.

Cyprus bezienswaardigheden voor de kids

Hoewel een bezienswaardigheid als Nissi Beach voor kinderen natuurlijk ook leuk is, kan het natuurlijk zo zijn dat na een aantal opgravingen te hebben bezichtigd de kinderen denken: daar wil ik niet meer naartoe. Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere attracties die het eiland ook fijn maken voor de ietwat jongere bezoekers… én ook de volwassenen. Het gaat dan ook over waterparken. Een verfrissende duik en een spannende glij van de glijbaan. Op Cyprus zijn er meerdere plekken waar dit mogelijk is. Da’s fijn, want het kan erg warm worden op Cyprus.

Fasouri Watermania

In de buurt van Limassol ligt, zo beweren ze, het grootste waterpark van Cyprus. Fassouri Watermania biedt een ruim aanbod aan wateractiviteiten voor jong en oud. De activiteiten bieden heerlijk verkoeling op een hete zomerdag. Naast alle waterpret is er ook een massagesalon, een vis spa, allerlei souvenirwinkels en natuurlijk eetkraampjes.

fassouri watermania

Waterworld Waterpark

In badplaats Ayia Napa ligt Waterworld Waterpark. Een waterpark volledig in sfeer van het oude Griekenland. Van het “bad van Aphrodite” tot de “val naar Atlantis”: elke attractie heeft als thema een andere mythe. Ook hier vind je een vis spa en er is een kartbaan voor degene die ook op het droge een spannende activiteit wilt ondernemen. Ook dit waterpark claimt het nummer 1 waterpark van Cyprus te zijn. Welk waterpark nu echt het grootst is? De meningen zijn verdeeld. Het beste kun je het zelf vergelijken!

bezienswaardigheden en tips cyprus waterwold park

Kamelenpark Mazotos

Het kamelenpark Mazotos biedt een leuke middagbesteding. Je kunt er kamelen bewonderen en, als je wilt, zelfs een rit maken op een kameel. Daarnaast zit er aan het park ook een zwembad. Zo kun je met je ticket voor de kamelenrit ook binnen bij het zwembad. Een heerlijk uitstapje dus!

bezienswaardigheden en tips cyprus kamelenpark mazotos

Welke bezienswaardigheden wil jij zien op Cyprus?

Cyprus is rijk aan bijzondere, historische bezienswaardigheden, maar is daarbij de jongste vakantieganger niet vergeten. Welke bezienswaardigheden staan op jouw verlanglijst om te bezichtigen? Hoe dan ook, het begint allemaal met het boeken van jouw vakantie. Neem daarom eens een kijkje tussen onze vakanties naar Cyprus. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin