6 min

Wat te zien op Mallorca? De mooiste bezienswaardigheden

Mallorca is oogstrelend mooi en dat komt natuurlijk door alle bezienswaardigheden. Van de prachtige kathedraal tot idyllische baaien. Nieuwsgierig naar wat er op Mallorca allemaal te zien is? Mooi, je krijgt hier alvast een voorproefje!

1. Kathedraal La Seu

Geen betere manier om van wal te gaan met de mooiste bezienswaardigheden van Mallorca, dan met de genoemde kathedraal uit de inleiding: de kathedraal La Seu in de hoofdstad Palma de Mallorca natuurlijk! Het heeft 300 jaar geduurd om de kathedraal te bouwen. Het eindresultaat was het wachten waard. Althans, wij hebben natuurlijk niet hoeven wachten, maar er nu van genieten doen we zeker. Na een aardbeving in de 20ste eeuw nam niemand minder dan Antoni Gaudí de restauratie van de kerk onder zijn hoede. Je kunt dan ook enkele kenmerken ontdekken van zijn andere werken, zoals de befaamde Sagrada Família in Barcelona. La Seu wordt beschouwd als een van de mooiste kerken ter wereld en is dan ook een van de mooiste bezienswaardigheden van Mallorca.

kathedraal la seu bezienswaardigheden mallorca

2. De zonsondergang bij Santa Ponsa

Soms kan iets heel simpels net zo doeltreffend zijn. Zo heeft de mensheid geen 300 jaar hoeven bouwen aan de zonsondergang bij de baai van Santa Ponsa, maar oh wat is hij mooi. Wanneer de zon langzaam in de zee zakt achter de rotsen en schepen, worden deze als prachtige silhouetten afgetekend tegen een grote gele gloed. Het is het waard om er echt even goed voor te gaan zitten. Gelukkig kan dit uitstekend op een van de terrasjes aan de baai. Bijvoorbeeld bij restaurant Las Olas, waar je eerste rang zit terwijl je deze mooie bezienswaardigheid aanschouwt.

zonsondergang santa ponsa bezienswaardigheden mallorca

3. Cap de Formentor

Cap de Formentor is het oostelijke uiteinde van het schiereiland Formentor en de weg ernaartoe alleen al is een hele belevenis. De route staat namelijk bekend om de schitterende uitzichten. Maar het hoogtepunt van al die uitzichten is toch wel Cap de Formentor zelf. Op het eindpunt duiken de kliffen de strakblauwe zee in. Je vindt er tevens een vuurtoren en een bar met terras, vanaf waar je nog lang en comfortabel kunt genieten van het indrukwekkende uitzicht.

Onze SUNtip: Wat te doen op Mallorca? Wij geven 10 tips!

cap de formentor bezienswaardigheden mallorca

4. Het Bellver Kasteel

Een echte aanrader is het kasteel Bellver: een imponerend en opvallend rond kasteel. Met een hoogte van 120 meter biedt het ook nog eens een geweldig uitzicht over Palma de Mallorca en het Tramuntana gebergte. Het kasteel is gebouwd rond de jaren 1300 en heeft verschillende rollen vervuld. Zo heeft het kasteel dienstgedaan als koninklijk verblijf en later als militaire gevangenis. Tegenwoordig vervult het kasteel een veel leukere rol, namelijk dat van museum. Je leert hier van alles over de rijke geschiedenis van Mallorca. Een erg leuke bezienswaardigheid, sla het Bellver Kasteel dus niet over!

bellver kasteel bezienswaardigheden mallorca

5. De beeldschone baai van Cala Figuera

Cala Figuera is een schitterende baai, waar een vissersdorpje zich aan weerszijden gevestigd heeft. Het traditionele wit van de huisjes, zorgen samen met het blauwe water en de groene omgeving voor een waar kleurenpallet. Het water is zelfs zo helder dat de boten af en toe lijken te zweven. Het is dan ook een prachtig dorpje om eens doorheen te lopen en je ogen goed de kost te geven. Het is daarbij goed voor te stellen dat het kraakheldere water enorm uitnodigend is. Geen zorgen: je kunt hier uitstekend, zwemmen en snorkelen. Er is zelfs een duikschool!

Op Cala Figuera vind je geen grote hotelcomplexen en je kunt hier alleen met een (huur)auto komen. Massatoerisme heeft deze baai daarom overgeslagen; dat betekent dat je hier dus een heerlijke authentiek stuk Mallorca ontdekt!

cala figuera bezienswaardigheden mallorca

6. De mysterieuze drakengrot

De Cuevas del Drach, oftewel de drakengrot, is een gigantische grot met een ondergronds meer. Het is zelfs zo groot dat je een boottocht kunt maken door deze mysterieuze omgeving vol stalagmieten en stalactieten. Aan het einde van de tocht word je beloond met een concert op het water, inclusief een bijbehorende lichtshow.

Onze SUNtip: De drakengrot is een veel bezochte attractie. Het is daarom verstandig de tickets voor je vakantie al online te boeken.

drakengrot drach bezienswaardigheden mallorca

7. Het indrukwekkende Palma Aquarium

Met maar liefst 55 aquaria gevuld met 5 miljoen liter zeewater, biedt Palma Aquarium een thuis aan 8.000 dieren van maar liefst 700 verschillende soorten. Een indrukwekkende ervaring die jou en de kids wel een dag zoet houdt. Je komt er veel voorkomende dieren tegen uit het Middellandse Zeegebied, zoals zeepaardjes, zeesterren, kreeften, roggen, lipvissen, baarzen, palingen, inktvissen en haaien. Daarnaast kun je ter afwisseling wandelen door Mediterrane tuinen en een heuse jungle met een waterval. Voor de kleintjes zijn er ook geweldige speelplekken, waar anders kun je spelen op een piratenboot omringd door haaien?

bezienswaardigheden mallorca palma aquarium

8. De moderne kunst van het Es Baluard Museum

Voor een beetje afwisseling tijdens je vakantie, is het Es Baluard museum in Palma de Mallorca een uitstekende plek. Het oude fort huist 500 verschillende kunstwerken, bestaande uit schilderijen en beelden in een beeldentuin. De kunstwerken hebben veelal de Balearische eilanden als thema. Vanwege de interactie tussen bezoeker en kunst, is het ook voor kinderen leuk om te bezoeken. Zo houden ze muziekavonden en is er ook een levend laboratorium waar je interactief met kunst bezig bent. Daarnaast zijn er in het museum verschillende cursussen te volgen, zoals een schildercursus of een lesje fotografie.

bezienswaardigheden mallorca

Het schitterende fort, waarin het museum gevestigd is

9. Het strand van Calo des Moro

Natuurlijk, Mallorca barst van de mooie stranden, maar één springt er toch echt tussenuit. En dat is het strand van Calo des Moro in de zuidoostelijke hoek van Mallorca. Het is een strand dat typeert wat Mallorca zo mooi maakt. Fijn, korrelig wit zand, uiterst helder turquoise water en een beschutte ligging tussen twee steile kliffen, begroeid met groen. Meer hoeft dan ook niet gezegd te worden. Calo des Moro is een prachtige bezienswaardigheid op Mallorca en een fijne plek om het koele water in te duiken.

Onze SUNtip: Calo des Moro kan erg druk zijn in de zomermaanden juli en augustus. Ga daarom vroeg. Vermijd ook als het kan het weekend, wanneer het strand wordt bezocht door de lokale bevolking.

calo des moro bezienswaardigheden mallorca

10. Het Kartuizerklooster in bergdorp Valldemossa

Valldemossa is een sierlijk bergdorp met als grootste attractie het Kartuizerklooster. Het klooster dateert uit de 14e eeuw en deed oorspronkelijk dienst als koninklijk paleis, totdat het aan het einde van de eeuw in handen kwam van de Kartuizer monniken. In 1835 werden de Monniken onteigend. Vervolgens werden de monnikscellen verhuurd en bracht bijvoorbeeld componist Chopin er de winter door. Hedendaags is het een soort museum, met allerlei fresco’s, keramiek en ook nog een gedeelte dat is toegewijd aan Chopin. Een leuke bezienswaardigheid, met een rijke geschiedenis!

valldemossa klooster bezienswaardigheden mallorca

Mallorca een veelzijdigheid aan bezienswaardigheden

Het eiland Mallorca is enorm divers, van prachtige baaien tot oude kloosters en hier en daar een sprenkeltje moderne kunst. Er zijn zóveel bezienswaardigheden te ontdekken… Daarom: vakantie Mallorca? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin