5 min

Bezienswaardigheden Kreta: de hoogtepunten op een rijtje

Van prachtige havens, schattige steegjes, historische monumenten en indrukwekkende natuurfenomenen. Kreta herbergt een schat aan bezienswaardigheden waar je u tegen zegt. Geen wonder dat het grootste Griekse eiland een enorm geliefde vakantiebestemming is. Men brengt er graag meer dan één vakantie door, want er valt telkens weer iets nieuws te ontdekken. De hoogtepunten zetten we op een rijtje. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kreta die je niet mag missen.

Hoogtepunt Balos

Balos Beach op schiereiland Gramvousa is een baai van wit zand. De baai wordt omringd door azuurblauw water met in het midden een dunne strook zand, die voor een verbinding zorgt tussen het schiereiland en het eilandje Tigani aan de overkant. De kleur van de rotsen samen met het blauwe water en het witte zand, vormen samen een prachtig kleurenpallet. Dit moet je aanschouwd hebben wanneer je naar Kreta op vakantie bent geweest. Een niet te missen bezienswaardigheid!

Balos beach kreta

Balos beach

De opgravingen van Knossos

Een van de meest geboekte excursies is die naar de opgravingen van Knossos. Niet gek, want deze opgravingen zijn van onschatbare waarde en leren ons veel over de Minoïsche beschaving van lang geleden. De belangrijkste publiekstrekker tussen al deze opgravingen is het paleis van Knossos. Dit paleis is ongeveer 4.000 jaar oud en toch zijn de fresco’s, waarmee het paleis versierd werd, nog steeds in erg goede staat. Ook al is het een van de meest drukbezochte bezienswaardigheden van Kreta, het is er een die je niet mag overslaan.

Kreta Knossos

De ruïnes van Knossos

De imponerende Samariakloof

De Samariakloof is de smalste kloof ter wereld. Op sommige stukken is het zelfs maar 4 meter breed en dat zorgt voor een imponerende ervaring als je hier bent. Je hebt wel stevige schoenen nodig, want na een afdaling van 1200 meter staat je nog een wandeling van 16 kilometer te wachten alvorens je het einde van de kloof bereikt. Langs de route zijn er verscheidene rustplaatsen met waterbronnen, waar je je flesje water bij kunt vullen. Er zijn ook ezeltjes die je ondersteuning kunnen bieden. Dat zorgt ervoor dat de wandeling, ondanks de lange afstand, vrij goed te doen is. Zelfs voor kinderen, mits ze al zelf goed zelfstandig kunnen lopen. De route tussen de 500 meter hoge rotswanden is werkelijk waar adembenemend en dat maakt het een van de mooiste bezienswaardigheden van Kreta.

samaria kloof kreta

De Samariakloof

Proef de sfeer van Chania

Wie echt een beetje sfeer wil proeven, doet dat het beste in de oude binnenstad van Chania met de bijbehorende Venetiaanse haven. Hier dwaal je door talloze smalle straatjes langs de Venetiaanse herenhuizen en over de langste havenpromenade van Kreta. Tijdens het slenteren door deze stad kom je langs talloze tavernes, restaurants en winkeltjes waar je lokale producten kunt kopen. Op elke straathoek is iets moois te zien en dat maakt van Chania op Kreta één grote bezienswaardigheid.

chania kreta

De binnenhaven van Chania

Letterlijk hoogtepunt van Kreta: de Lassithi hoogvlakte

Op zo’n 800 meter hoogte, ingeklemd tussen de Dhikitiberg en de Selenaberg, ligt de Lassithi hoogvlakte met een oppervlakte van 25 km². De uitzichten hier zijn werkelijk fenomenaal en worden gesierd door de honderden authentieke windmolens die er staan. Deze werden vroeger gebruikt om water uit de grond te pompen, maar dienen nu alleen voor het creëren van een prachtig schouwspel. Aan de randen van de hoogvlaktes zijn verschillende traditionele dorpjes te vinden, waaronder het dorpje Psichro. Hier vind je wel iets heel bijzonders. Namelijk de grot waar Zeus geboren zou zijn! In de grot zijn schitterende stalactieten en stalagmieten te zien. De grot zou eigenlijk een eigen plaatsje in de lijst mooiste bezienswaardigheden van Kreta verdienen, maar is het beste te combineren met een bezichtiging van de hoogvlaktes.

Lassithi hoogvlakte

De Lassithi hoogvlakte

Bezienswaardigheid Frangokástello

Het kasteel der Franken is gebouwd in de 14e eeuw ter bescherming tegen piraten. Een prachtige kasteelruïne, met daaromheen een dorpje en een mooi zandstrand. Daardoor is een bezichtiging van het kasteel perfect te combineren met een middagje strand. Als je er dan toch bent, kun je meteen de Sfakianes Pites proberen: Griekse pannenkoeken gevuld met kaas en honing. Het kasteel is een mooie bezienswaardigheid die meteen een gevuld dagprogramma biedt.

frangokastello kreta

Frangokástello

Een reis door de tijd bij het Archeologisch Museum van Heraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion is het belangrijkste museum van Kreta. Het museum huist de grootste collectie Minoïsche werken ter wereld. De werken worden in chronologische volgorde getoond. Je ziet onderweg onder anderen sieraden, beelden, mozaïeken en fresco’s. Een wandeling door het museum is alsof je een reis door de tijd maakt. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Kreta!

Onze SUNtip: Bezoek in het hoogseizoen het museum zo vroeg mogelijk om druktes te vermijden.

Museum heraklion

Disk met hiërogliefen uit de Minoïsche tijd

Arkádi-klooster

Het Arkádi-klooster is een Grieks orthodox klooster met een bijzonder verhaal. Tijdens de 19e eeuw heeft hier namelijk een bloederige strijd plaatsgevonden tussen de Ottomanen en Kretenzers. De Ottomanen overwonnen, maar de Ottomanen konden geen vrouwen en kinderen gevangennemen omdat zij zelf de kruitkamer opbliezen en zo zelfmoord pleegden. Restanten van deze kruitkamer zijn nu nog te bezichtigen. Ook de renaissance achtige klooster zelf is het bezoeken waard.

arkadi klooster kreta

Arkadí klooster

Leprozeneiland Spinalonga

Tegenwoordig is Spinalonga een toeristische trekpleister, maar in de eerste helft van de vorige eeuw was het eiland een verbanningsoord voor leprapatiënten. Daardoor loop je toch net iets anders rond als je hier bent en om je heen kijkt. Heel indrukwekkend om je te bedenken wat hier gebeurde vroeger. Op het eiland vind je een Venetiaans fort dat het bezoeken waard is. Je kunt het eiland bereiken vanaf Agios Nikolaos of vanaf Plaka Elounda.

Spinalonga

Ventetiaans fort Spinalonga

Het Voulismeni meer in Agios Nikolaos

Het Voulismeni meer wordt omringd door hoge rotswanden. Volgens de Grieken is het meer bodemloos en zou vroeger de Godin Pallas Athene in het meer gezwommen hebben. In werkelijkheid is het “maar” 64 meter diep, wat natuurlijk nog steeds enorm diep is. Het is een prachtige ervaring om een wandeling te maken rondom het meer en je vindt er ook meer dan genoeg restaurantjes en terrasjes. Een bezienswaardigheid die je zeker moet overwegen tijdens je vakantie op Kreta!

voulismeni meer kreta

Het Voulismeni meer

Deze bezienswaardigheden zijn de hoogtepunten van Kreta

Er zijn 10 bezienswaardigheden benoemd, maar uiteraard is er nog veel meer te zien op het eiland Kreta. Echter, met deze hoogtepunten is de vakantie al goed gevuld. Er moet natuurlijk ook nog tijd overblijven voor dagjes strand 😉. Welke bezienswaardigheid zou jij het liefst willen zien? Je ontdekkingstocht begint met jouw perfecte vakantie naar Kreta. Bekijk ons aanbod naar Kreta hier. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin