5 minuten

Wat te doen in Pula?

Kroatië is een droombestemming, omdat het alles in één heeft. Ruïnes die de verhalen van vroeger vertellen, stranden die overgaan in helderblauw water, lokaal geproduceerde wijnen, nationale parken en de lekkerste ijsjes. Pula is een stad in Kroatië op het uiterste zuiden van het schiereiland Istrië, maar wat te doen in Pula? Dans in het theater, bewonder kastelen, ontdek de natuur en drink de beste lokale wijnen. Pula is een parel van een stad en je vakantie begint hier!

Amfitheater van Pula

Wie dacht dat het enige amfitheater in Rome staat, heeft het goed mis. In Pula staat namelijk een prachtig amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. Wat dit amfitheater zo bijzonder maakt is dat het als enige nog de vier zijtorens heeft met drie Romeinse bouworde. Het Amfitheater is te bezoeken en de ondergrondse catacomben ook deels. Er worden nog altijd muzikale evenementen georganiseerd in het Amfitheater, bekijk de agenda voor het actuele programma.

Onze SUNtip: Verblijf in het schitterende Park Plaza Histeria. De perfecte uitvalsbasis voor jouw vakantie in Pula.

Wat te doen in Pula

Tempel van Augustus

Een ander imposant bouwwerk dat de Romeinen hebben achtergelaten is de Tempel van Augustus. De originele tempel is al eeuwenoud en heeft helaas een turbulent bestaan gehad. Na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de tempel beschadigd geraakt. Gelukkig is hij zorgvuldig hersteld zodat jij vandaag de dag de tempel kunt bewonderen. In de tempel aanschouw je een kleine maar interessante collectie van antieke beelden. Zo krijg je een inkijkje in het leven van de Romeinen.

Onze SUNtip: Maak samen met een gids een wandeltour langs al het Romeinse Erfgoed en leer meer over de geschiedenis.

Arco dei Sergi

Al wandelend door het centrum van Pula is de boog van Sergi niet te missen. Het is ook wel de kleine versie van de Arc de Triomphe in Parijs. Arco dei Sergi was onderdeel van het Romeinse Rijk en behoort tot het lijstje met ‘wat te doen in Pula’. De boog staat midden in het centrum van Pula en wordt omringd door leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Plof op een stoel, bestel een drankje en bewonder dit imposante monument van een afstandje.

Onze SUNtip: Wanneer je bij Park Plaza Arena verblijft, rijdt je in tien minuten naar het oude stadscentrum van Pula. Onderweg kom je langs verschillende strandjes en gezellige havens.

Wat te doen in Pula

Kasteel van Pula

Daarboven op de heuvel in het centrum van Pula vind je het kasteel van Pula. Dit kasteel werd gebouwd door de Venetianen in 1630 om zo de controle te behouden op de Adriatische kust. Mocht je je nu afvragen wat deden de Venetianen daar? Nou, Pula behoorde vroeger tot de Republiek van Venetië.
Wandel over de muren en geniet van het mooie uitzicht over de stad. In het kasteel is een museum waar je ook verschillende voorwerpen van de Tweede Wereldoorlog vindt.

Onze SUNtip: Over Venetië gesproken, je bent hier vanuit Pula binnen 3,5 uur met de boot. Heel erg leuk voor een dagtrip.

Les galeries souterraines ZeroStrasse

In Pula kan de temperatuur best oplopen, wil je even ontsnappen aan deze hitte? Breng dan een bezoekje aan het ondergrondse gangenstelsel Les galeries souterraines ZeroStrasse. In de zomer blijft het hier vaak een graad of 18 en dat is een stuk beter dan boven de grond. Met een ticket reis je de hele dag via de ondergrondse gangen. Ze lopen onder het oude stadscentrum en je vindt er galerijen die de geschiedenis van Pula vertellen. Mocht je toch nog meer willen weten, boek dan zeker een ticket met gids.

Onze SUNtip: Op hele warme dagen is het ook mogelijk om verkoeling te vinden in een van de zwembaden bij je verblijf zoals die van Arena Verudela Beach.

Wat te doen in Pula

Nationaal park Brijuni

Vraag je je af wat je allemaal kan doen in Pula? Tegenover Pula liggen de Brijuni eilanden, die je zeker niet mag missen. Dit is eigenlijk een groot natuurpark verdeeld over 14 eilanden waar je alleen met de boot kunt komen. Wandel over de groene vlaktes of huur een fiets en verken al fietsend het eiland. Je fietst dan langs archeologische vindplaatsen zoals Romeinse villa’s, prehistorische ruïnes en een Byzantijnse vesting. Aan de kustlijn is het water perfect voor een verkoelende duik en wie van een balletje slaan houdt, haalt zijn hart op met de 18-holes golfbaan.

Onze SUNtip: Huur een golfkar en verken al rijdend op je gemak het eiland.

Haal een ijsje bij Pomaj gelato & bar

Het ijs is hier lekker! Echt waar, je wil een ijsje halen bij Pomaj gelato & bar. De selectie is relatief klein, maar wel zelfgemaakt met uitstekende kwaliteit en smaak. Of je nou voor een hoorntje, bakje of volledige coupe gaat, het zal zeker smaken. Naast ijs schuif je bij Pomaj ook aan voor een fantastische lunch of diner. Daarnaast is hun wijnselectie uitstekend en bestaat het voornamelijk uit lokaal geproduceerde wijnen.

Onze SUNtip: Geen zin om ver te lopen voor een ijsje? Wanneer je bij Park Plaza Verudela verblijft haal je de lekkerste ijsjes gewoon bij het restaurant.

Wat te doen in Pula

Wijndrinken bij wijnbar Sorsi

Wat te doen in Pula? Naar dit te leuke wijnbarretje gaan! Op maar een paar stappen van het Romeinse forum vind je Wine Bar Sorsi. Het heeft een geweldige locatie, maar is vooral een walhalla voor wijnliefhebbers. De wijnen komen van lokale wijngaarden waardoor de wijnkaart uitgebreid is en vol staat met authentieke wijnen. Bij de wijn bestel je kleine versnaperingen in de vorm van Cicchetti. Dit is de Venetiaanse variant van tapas en bestaat uit snacks en kleine gerechtjes.

Onze SUNtip: Maak een wijntour en proef de beste wijnen terwijl je uitkijkt over de mooiste wijngaarden.

Lokalitet

When in Kroatië mag je natuurlijk de typische Kroatische keuken niet overslaan. Lokalitet is misschien wel het lekkerste restaurant om de lokale keuken uit te proberen. Het zit iets buiten het centrum en serveert als verkoopt lokale producten. Favoriete producten onder de bezoekers zijn de kazen, vleeswaren en wijn. Ook de verse sandwiches en gebakjes zijn om te smullen.

Onze SUNtip: Niet zo’n zin in de Kroatische keuken? De beste pizza’s haal je bij Pizzeria Jupiter.

Wat te doen in Pula

Gaat jouw volgende vakantie naar Pula?

De vraag ‘wat te doen in Pula?’ is zeker beantwoord, want er is hier genoeg te doen! Of je nu elke dag denkt aan het Romeinse Rijk, graag wandelt in de natuur of houdt van heerlijk eten, Pula heeft het allemaal. Het is de perfecte bestemming voor een stedentrip of tussenstop in Kroatië. Boek nu je vakantie naar Pula en geniet!

Geschreven door: Shanna Hazeu
Contentspecialist
Meer van Shanna Hazeu