5 min

5 Tips voor jouw vakantie naar Egypte

Een altijd warme zon om onder te luieren, prachtige koralen om te bewonderen, een rijke geschiedenis om te ontdekken en natuurlijk de superluxe hotels om koninklijk te genieten. Een vakantie naar Egypte is onweerstaanbaar! Alleen als bestemming buiten Europa is er toch net wat meer om rekening mee te houden om goed voorbereid op weg te kunnen gaan. Met deze tips voor jouw vakantie naar Egypte, gaat dat zeker lukken.

vakantie tips egypte

Tip 1: Regel je visum voor Egypte

Als je op vakantie naar Egypte wilt, moet je natuurlijk wel eerst het land in mogen. Hier heb je een visum voor nodig. Dat geldt ook voor alle medereizigers. Een visum kun je direct bij aankomst op de luchthaven kopen:

 • je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Egypte;
 • je moet een bewijs van retour- of doorreis kunnen laten zien;
 • voor zakenreizen neem je een (uitnodigings)brief van het te bezoeken bedrijf mee;
 • voor familiebezoek neem je een (uitnodigings)brief van de te bezoeken familie mee;
 • bij bezoek als toerist neem je bevestiging van je hotelreservering(en) en/of reisschema mee.

 

vakantie egypte tips regel een visa

Tip 2: Bekijk of je inentingen nodig hebt

In Egypte komen andere ziektes voor dan we in Nederland tegenkomen, namelijk difterie, tetanus, polio hepatitis A en hondsdolheid. Gelukkig kun je je met de juiste vaccinaties goed beschermen tegen deze ziektes. Het kan zijn dat je als kind al enkele inentingen hebt gehad, maar het is altijd een goede zaak de GGD hierover raad te plegen.

Heb je recent een land bezocht waar gele koorts voorkomt, dan is een vaccinatie hiertegen verplicht om Egypte in te mogen. Eritrea, Somalië, Rwanda, Zambia en Tanzania zijn risicolanden waar gele koorts voorkomt. Vlieg je rechtstreeks vanuit Nederland naar Egypte, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.

tips vakantie egypte regel je inentingen

Tip 3: Overig gezondheidsadvies

 • In Egypte komen muggen voor die ziektes kunnen overbrengen, zoals dengue, chikungunya en zika. Malaria komt echter gelukkig niet voor in Egypte. Het is belangrijk zelf maatregelen mee te nemen en voldoende, crèmes en Deet mee te nemen om muggen te bestrijden.
 • Water uit de kraan is in Egypte niet drinkbaar. Drink er dan ook niet van om besmettingen te voorkomen.
 • Wanneer je vis of vlees eet in een restaurant, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed doorbakken is. Is dat niet het geval, dan kun je het beter niet opeten.
 • Blijf ook uit de buurt van zwerfdieren, omdat deze besmettelijke ziektes bij zich kunnen dragen. Hygiëne is ook belangrijk: was regelmatig je handen, zeker voor het eten en na een toiletbezoek.

Tip 4: Houd rekening met Egyptische tradities en gewoontes

Zo’n 97% van de bevolking in Egypte is Islamitisch en dat zit erg verweven in het dagelijkse leven. Pas daarom je kleding aan wanneer je er over straat loopt. Een boerka is niet nodig, maar kleding dat de schouders en knieën bedekken wordt erg gewaardeerd. Zeker wanneer je een moskee wilt bezichtigen is het belangrijk rekening te houden met je kleding.

Verder is de Islamitische rustdag op vrijdag en niet op zondag, zoals we dat in Nederland gewend zijn. Overheidsinstellingen en banken zijn daarom op vrijdag gesloten. Winkels echter sluiten over het algemeen weer wel op zondag. Handig om rekening mee te houden in jouw vakantieplanning!

vakantie egypte muhammed ali moskee

De Muhammed Ali moskee in Caïro is een bezoekje waard

Tip 5: De feestdagen van Egypte

Ook Egypte heeft zo zijn eigen feestdagen en dat kan tot gevolg hebben dat het openbare vervoer platligt of dat het erg druk is in de steden. Zeker op een reisdag kan dit gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk te weten welke dagen een feestdag zijn in Egypte. Daarnaast kan het natuurlijk ook erg leuk zijn een feestdag mee te vieren. Bijvoorbeeld de beklimming van Ramses. Op 22 februari en 22 oktober rijkt het zonlicht helemaal tot in de tempel van Ramses II. Een prachtig schouwspel en een bijzonder stukje wiskunde en astronomie.

Voor een overzicht van de Egyptische feestdagen kun je een kijkje nemen in dit schema:

Maand Dag Feestdag Plaats
Januari 1 Nieuwjaar Landelijk
Grootste boekenmarkt van Caïro Caïro
Februari 10 Eenheidsdag Landelijk
22 Beklimming van Ramses II Abu Simbel
April 25 Sinai dag Landelijk
Mei 1 Mei-dag Landelijk
Juni 18 Bevrijdingsdag Landelijk
Juli 23 Dag van de Revolutie Landelijk
Augustus 10 Dag van Arafa Landelijk
11 t/m 13 Offerfeest Landelijk
September 1 Islamitisch Nieuwjaar Landelijk
Oktober 6 Dag van de Strijdkrachten Landelijk
22 Beklimming van Ramses II Abu Simbel
24 Suez-dag Landelijk
November 10 Geboortedag van Mohammed Landelijk
December 23 Overwinningsdag Landelijk

Praktische weetjes

Nog enkele praktische feitjes die handig zijn om te weten en je vakantie naar Egypte kan beginnen!

 • Weer – Egypte heeft een woestijnklimaat met extreem warme zomers en erg milde winters. Regenen doet het er vrijwel nooit.
 • Vliegtijd – De vliegtijd naar Egypte bedraagt zon tot 6 uur, afhankelijk van bestemming.
 • Tijdzone – Tijdens de zomer is er geen tijdsverschil met Egypte. In de winter is het in Egypte 1 uur later.
 • Prijsniveau – Over het algemeen ligt het prijsniveau van Egypte fors lager dan in Nederland, maar dit kan verschillen in toeristische gebieden en in het hoogseizoen.
 • Valuta – In Egypte wordt met de Egyptische pond betaald.
 • Bellen en internet – Met eigen simkaart bellen en internetten is een stuk duurder buiten Europa. De meeste hotels beschikken gelukkig over internet. Mocht je buiten het hotel bereikbaar willen zijn, dan is de goedkoopste optie om in Egypte voor tijdelijk gebruik een simkaart aan te schaffen.

Zin gekregen in Egypte vakantie?

Er komt wel wat bij kijken om je vakantie naar Egypte goed te voorbereiden. Gelukkig is een vakantiebestemming als Egypte het helemaal waard. Volg deze tips op en jouw vakantie naar Egypte komt dik in orde. Nog op zoek naar een vakantie naar Egypte? Kijk dan zeker eens tussen het aanbod van onze vakanties naar Egypte. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin