4 minuten

10 tips voor een budget vakantie

Het liefst gaan we natuurlijk zo vaak mogelijk op vakantie. Lekker even een paar dagen ertussenuit. Toch even dat stedentripje meepakken of eindelijk twee weken lang languit genieten van de zon. Met deze 10 tips voor een budget vakantie helpen we jou op weg om te besparen op je vakantie, zodat je die koffer nog een keer extra in kan pakken.

1. Ben flexibel met je reisdata

Kijk eens naar vakanties buiten de schoolvakanties en in het hoogseizoen om. In mei bijvoorbeeld is het op veel plekken al heerlijk weer. Woon je in de regio die als eerste van het land vakantie krijgt? Vertrek dan zo vroeg mogelijk wanneer nog niet iedereen vrij is. Ook dat scheelt vaak behoorlijk wat geld. Als je toevallig in de regio zit die als laatste vrij is, dan plan je je vakantie juist in die weken.

2. Huur een auto, scooter of fiets

Wie maakt er nou geen uitstapje op vakantie? Het is een leuk extraatje tijdens je vakantie. Ook tijdens een budget vakantie. Maar je kunt jezelf afvragen of je dit altijd georganiseerd moet doen. Het is net zo leuk, of misschien nog wel leuker, om zelf op ontdekking te gaan. Wil je echt low budget de omgeving verkennen? Pak de bus! Op veel bestemmingen is dit een prima voordelig vervoersmiddel om naar verschillende mooie plekjes te gaan.

Budget vakantie

3. Eet tussen de locals

Dat ene restaurantje ziet er misschien net wat beter uit, maar heb je ook goed gekeken wíé er zitten? Hoogstwaarschijnlijk zitten er voornamelijk toeristen. Loop vooral nog even door. Het liefst een beetje weg van de populaire locaties waar het altijd vol zit met toeristen. Ga uiteindelijk bij een restaurantje eten waar je lekker tussen de locals zit. Ze zitten er niet voor niets en ze weten echt wel waar het eten heerlijk is en waar wat minder. Daarnaast zijn die plekken vaak ook wat authentieker. Sla je mooi twee vliegen in één klap.

4. Ga naar een goedkopere bestemming

Wat dacht je van een vakantie naar Noord-Macedonië of Bulgarije? Beide landen staan in de top 10 van goedkoopste Europese bestemmingen. Dit lijstje is gebaseerd op kosten van onder andere restaurants, hotels, transport en consumentengoederen. Ik zou het wel weten…

Budget vakantie

Ohird meer in Macedonië

5. Houd de SUNtip dealtjes in de gaten

Eens in de zoveel tijd wordt er op de Facebookpagina van SUNtip een leuke deal geplaatst. Houd deze pagina dus goed in de gaten en boek dat dealtje. Voor je het weet gaat er iemand anders voor een prikkie naar een heerlijke bestemming.

6. Kies voor een All Inclusive vakanties

Huh, die vakanties zijn vaak toch juist duur? Think twice! Je weet van tevoren precies waar je financieel aan toe bent, want eten, drinken en slapen: het zit er allemaal bij inbegrepen. Alleen als je een tripje wil maken buiten je resort, dan komt er nog iets bovenop. Maar dat is geheel aan jou.

7. Boek vroeg

Pin me hier niet op vast, maar over het algemeen geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de prijs. Wellicht kun je nog een vroegboekkorting meepakken. Ben jij te laat om vroeg te boeken? Last minutes zijn ook nog optie.

8. Ga lekker uitgebreid koken

Stel je gaat 8 dagen op vakantie. Is het dan nodig om 7 avonden uit eten te gaan? Waarschijnlijk niet. In sommige hotelkamers zit een kitchenette. Ideaal dus om zelf eten klaar te maken. Zit er in jouw kamer geen? Wees een beetje creatief en ga lekker picknicken of eet brood met smeersels en salade op het strand terwijl de zon in de zee zakt. Het is misschien nog wel een beter plekje dan dat tafeltje bij een restaurantje.

Budget vakantie

9. Trek de stekkers eruit

In het kader van alle beetjes helpen… trek thuis alle stekkers uit het stopcontact. Oké, we geven toe: je bespaart hier niet meteen bakken met geld mee, maar het is niet nodig om ze erin te laten. Oh en het is natuurlijk ook een stuk veiliger; je loopt geen risico op kortsluiting. Het is namelijk wel fijn als je huis er nog staat wanneer je thuiskomt.

10. Koop geen onnodige souvenirs

Op vakantie ziet het er vaak net allemaal wat leuker uit dan thuis. Een klein flesje olijfolie met wat kruiden erin kost maar €3,50. Dat is toch geen geld! Je moet het echt hebben. Eenmaal thuis blijkt dat je nog drie flessen had staan. Tja, het was wel écht een leuk flesje. En zo kan het gaan met meerdere dingen. Koop niet nóg een hoed als je er al een paar hebt. Ook al komt deze uit Spanje en de rest niet. Je moet streng zijn voor jezelf. Als je toch graag souvenirs koopt, houd het bij een paar items, maar koop niet heel het winkeltje leeg. Dat is helemaal nergens voor nodig.

Budget vakantie

Budget vakantie: het is aan jou

Ben jij nog op zoek naar een leuke budgetproof bestemming? SUNtip heeft meerdere budget vakanties! Wat dacht je van Noord-Macedonië? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne