3 minuten

10 indrukwekkende bezienswaardigheden Turkije

Turkije is een ontzettend groot land met een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis brengt in Turkije bezienswaardigheden mee zich mee, die absoluut op ieders bucketlist horen. Deze 10 springen erbovenuit!

1.      Hagia Sophia

We beginnen de lijst met een sprookjesachtig tafereel. De Hagia Sophia is een voormalige kathedraal in Istanbul die, tot de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Rome, de grootste ter wereld was. Je kunt je dus wel voorstellen wat voor imposant gebouw dit is! Toen in 1453 Istanbul in handen kwam van de Turken, werd deze kathedraal omgetoverd tot moskee, waardoor ook hun invloeden (zoals de minaretten en Islamitische symbolen) nog steeds te zien zijn. Tegenwoordig doet de Hagia Sophia dienst als museum. Je kijkt je ogen uit!

Bezienswaardigheden Turkije

2.      Pamukkale

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Turkije ligt op 3 uur rijden vanaf Marmaris, Alanya en Bodrum. Pamukkale betekent “katoenen kasteel”, en als je dit fenomeen in het echt ziet, begrijp je meteen wat we bedoelen. De witte, trapsgewijze waterbronnen lijken vanuit de verte net op pluizig katoen. In sommige van deze warmwaterbronnen kun je zwemmen. Mensen zeggen zelfs dat dit water helende krachten heeft! Plons jij erin?

Bezienswaardigheden Turkije

3.      Bibliotheek van Celsus

Aan de westkust van Turkije, op 2,5 uur van Bodrum staan na honderden jaren nog steeds overblijfselen van de Bibliotheek van Celsus. Ook wanneer je op het Griekse Samos op vakantie bent, kun je een uitstapje naar deze bezienswaardigheid maken. Deze bibliotheek werd in de 2e eeuw gebouwd als eerbetoon aan Celsus, een belangrijke persoon uit die tijd. De overblijfselen zijn gerestaureerd, waardoor de voorgevel van de bibliotheek in volle glorie te bewonderen is.

Bezienswaardigheden Turkije

4.      Cappadocië

Waarschijnlijk ken je deze plek wel van de foto’s. Talloze ballonen stijgen hier bij zonsopgang op, en zweven over deze bijzondere bezienswaardigheid in Turkije. Vanuit de ballon heb je een fenomenaal uitzicht over dit gebied, waar eeuwenoude dorpjes uitgehouwen zijn in dit imposante gebergte. Ook zonder in een luchtballon te stappen, kan je Cappadocië ontdekken! Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het openluchtmuseum of hike langs de verschillende dorpjes.

Bezienswaardigheden Turkije

5.      Berg van Nemrut

Het binnenland van Turkije herbergt wel een hele bijzonderdere bezienswaardigheid, namelijk de Berg van Nemrut. De Berg van Nemrut staat op de UNESO Werelderfgoedlijst vanwege het enorme mausoleum dat bovenop deze berg gebouwd is. Kenmerkend voor deze plek zijn de vele beelden van leeuwen, adelaars en verschillende Griekse goden.

Bezienswaardigheden Turkije

6.      Aspendos

Eén ding dat je niet mag overslaan als je op vakantie bent in de Turkse Riviera, is Aspendos. Aspendos is een historische stad, op 20 minuutjes afstand van Belek. Deze plek dankt zijn bekendheid voornamelijk aan het theater, dat een van de best bewaarde in de regio is. Het theater stamt uit de 2e eeuw en is nog steeds in erg goede staat te bewonderen.

Bezienswaardigheden Turkije

7.      Kasteel van Bodrum

Nog een bezienswaardigheid die dichtbij een toeristische badplaats ligt. Dit kasteel – ook wel bekend als de Petrusburcht – beschermde de stad in de middeleeuwen tegen piraterij. Wanneer je toch in Bodrum op vakantie bent, is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze bezienswaardigheid. Je hebt vanuit het kasteel een schitterend uitzicht op zee!

Bezienswaardigheden Turkije

8.      Kaleiçi

Ben je op vakantie in Antalya? Breng dan een bezoekje aan het historische centrum Kaleiçi! Eeuwenoude straatjes met sprookjesachtige gebouwen. Even iets anders dan de moderne resorts waar veel mensen Antalya van zullen kennen. Shop hier de mooiste kleden, kussens en lampen. Misschien maar wat extra bagage bijboeken?

Onze SUNtip: Bij Hotel Alp Pasa verblijf je middenin Kaleiçi en geniet je van de echte Turkse gastvrijheid!

Bezienswaardigheden Turkije

9.      Hadrianuspoort

Om maar in het oude centrum van Antalya te blijven… De Hadrianuspoort is een bezienswaardigheid die je niet snel zult vergeten. Deze imposante triomfboog is in het jaar 130 gebouwd en is tegenwoordig nog in zeer goede staat te bewonderen. Vanuit het moderne Antalya stap je via deze poort het historische centrum Kaleiçi binnen.

Bezienswaardigheden Turkije

10. Kurşunlu waterval

Hadden we al gezegd dat Antalya een goede bestemming is als je wilt genieten van zon, zee, strand én de mooiste bezienswaardigheden? We sluiten deze lijst namelijk af met de Kurşunlu watervallen, die ook vlakbij Antalya te vinden zijn. Er is geen twijfel over mogelijk: deze waterval behoort tot de mooiste bezienswaardigheden Turkije! De groene oase, met schitterende watervallen is een absolute lust voor het oog.

Bezienswaardigheden Turkije

Bezienswaardigheden Turkije

Zoals je kunt zien is het de moeite waard om erop uit te gaan en meer van Turkije te ontdekken. Welke van de top 10 bezienswaardigheden Turkije kun jij al afstrepen? Boek hier jouw vakantie naar Turkije om de rest van de bezienswaardigheden te bezoeken. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Nadine
Contentspecialist
Meer van Nadine