5 min

Wat te doen in Side? De leukste bezienswaardigheden

Side behoort tot de meest geliefde badplaatsen aan de Turkse Rivièra. Je vindt er een uitgestrekt zandstrand, dat elk jaar weer volop zonaanbidders weet te trekken, die zich tevens graag op hun wenken laten bedienen in de prachtige luxe resorts. Daarnaast is Side zelf een antieke stad en dat betekent natuurlijk dat er enorm veel te zien en doen is. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Side.

Bezienswaardigheden uit de klassieke oudheid

Side is een stad die teruggaat tot in de klassieke oudheid. Tot maar liefst de 7e eeuw voor Christus, toen de stad nog Pamfylië heette. De stad genoot van de meeste welvaart toen de Romeinen hier de baas waren. De meeste en best bewaard gebleven bezienswaardigheden, stammen uit die periode.

Het amfitheater

De blikvanger bij de ingang van de stad, is het enorme en uitstekend bewaard gebleven amfitheater. Een ware archeologische schat, dat met zo’n 17.000 plaatsen, het grootste theater in Azië is. Het theater is nog steeds in gebruik en in de zomer vinden hier allerlei culturele voorstellingen plaats. Vanaf het theater heb je ook een geweldig uitzicht over de rest van de stad.

amfitheater side turkije

De tempel van Apollo

Aan de kust van Side vind je de tempels waar Apollo, de god van licht en muziek, vereerd werd. Het aanzicht van deze tempel is wonderlijk! Vooral tijdens de zonsondergang zorgt het kleurenpallet van de lucht, voor een schilderachtige achtergrond. De verhalen rondom deze tempel zorgen voor extra allure. Het is namelijk de plek, waar Marcus Antonius en zijn geliefde Cleopatra elkaar ontmoet zouden hebben.

tempel van apollo side

De Romeinse aquaduct

In Side zijn ook nog restanten te vinden van een oud Romeins aquaduct, dat over een afstand van 32 kilometer, de stad vanuit de bergen van schoon drinkwater voorzag. Het is wonderlijk dat het aquaduct na ongeveer 1900 jaar nog in zo’n goede staat verkeert. Dat maakt het tot een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je vakantie in Side.

ruines aquaduct

Het Side-museum

In het voormalige Agorabadhuis uit de 5e eeuw, zit het Side museum gevestigd. Na het zien van alle historische bezienswaardigheden, wil je hier ongetwijfeld een bezoek brengen om nog meer te leren over de geschiedenis van Side. Er zijn verschillende sculpturen, hiërogliefen, wapens en architectonische restanten te bewonderen die voor het grootste gedeelte in Side zelf zijn opgegraven.

side turkije museum

Deze sacrofaag is in het museum te zien

Even iets anders dan historie?

Alle historie maakt Side erg bijzonder, maar dat is niet het enige dat de badplaats te bieden heeft. Er is namelijk nog veel meer te zien. De hoofdstraat zal je ongetwijfeld naar de haven leiden. De haven was vroeger belangrijk voor de visvangst, maar tegenwoordig vooral voor het toerisme. Vanuit de haven vertrekken namelijk allerlei excursies, bijvoorbeeld naar de Green Canyon. Gezelligheid is er volop, dankzij de talloze restaurants en in de avonden openen discotheken en bars hier hun deuren. Daar blijft het echter niet bij. In de omgeving van Side is nog zoveel meer te zien en doen.

De Manavgat watervallen

De Manavgat waterval is een brede waterval en een spectaculaire bezienswaardigheid. Een excursie naar Manavgat is dan ook erg leuk om te doen. De waterval is te bekijken vanaf een leuk aangelegd terras. In de omgeving van Manavgat is een leuke markt, een moskee en enkele winkeltjes om te bezoeken.

manavgat watervallen side turkije

Raften door het Taurusgebergte

Wil je ook nog iets avontuurlijks doen tijdens je vakantie in Side? Ga dan raften door het Taurusgebergte. Door een chauffeur word je langs een kronkelend pad de bergen in genomen. Onderweg maak je nog een tussenstop bij een authentiek dorpje. Ten slotte kom je aan bij de rivier en kan het raften beginnen. Je peddelt door de prachtige omgeving en vaak blijft er tijd over om een frisse duik te nemen. De route door het Taurusgebergte is maar liefst 10 kilometer lang. Adrenaline verzekerd!

raften taurusgebergte side

Relaxen aan de stranden

Side heeft misschien tal van historische bezienswaardigheden en avontuurlijke uitstapjes. De stranden van Side zijn gewoon erg goed, dus waarom zou je er geen gebruik van maken. De uitgestrekte stranden van Side zijn een heerlijke plek om te relaxen onder de zon en een verkoelende duik te nemen.

side turkije strand

Waterpret beleven in een waterpark

In Turkije vind je fantastische waterparken met een heleboel waterattracties en spannende glijbanen. In de omgeving van Side vind je er een aantal, zoals Prima Hane Garden waterpark en Nashira waterpark. Daarnaast zijn er ook een heleboel hotels met hun eigen waterpark. Zo kun je na een excursie altijd lekker even spetteren. Side Mare Resort en Spa is zo’n hotel met geweldig waterpark.

aquapark side

Wat te doen in Side? Een heleboel!

Een antieke stad met al het gemak van een moderne badplaats, in een natuurrijke omgeving. Side heeft enorm veel te bieden. Er zijn historische bezienswaardigheden, tal van leuke excursies, relaxte stranden en fantastische resorts. Vakantie Side? Ik zou ’t doen! Bekijk daarom ons aanbod eens.

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin