28 april 2020
4 min
Samen maken: Dominicaanse koekjes
De Dominicaanse Republiek is een vakantieparadijs, met tropische temperaturen en hagelwitte stranden. Hoewel we er momenteel niet naartoe kunnen, kunnen we wel een stukje Dominicaanse Republiek hier naartoe halen. Dat doen we met het bakken van Dominicaanse koekjes! Kleurrijke koekjes dat de vrolijkheid van de Dominicaanse republiek zo op je bord tovert. Daar zullen de kids van smullen en jij natuurlijk ook!
De ingrediënten
Voor de koekjes heb je nodig:
- 50 gram roomboter op kamertemperatuur
- 76 gram poedersuiker
- 30 gram bruine suiker
- 1 eetlepel melk
- Een dopje vanille extract
- 1 ei
- 200 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 2 eetlepels maïzena
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- Een snufje zout
Voor de topping heb je nodig:
- Eiwit van 2 eieren
- 250 gram poedersuiker
- Eventueel voedingskleurstoffen om de koekjes van vrolijke kleurtjes te voorzien
Bereidingswijze
De koekjes zijn lekker makkelijk te bereiden. Stapsgewijs gaan we door de bereiding heen.
Het koekdeeg
- Meng in een grote kom twee derde van de bloem met de bruine suiker, het bakpoeder, het zout, de kaneel, de maïzena en de gemberpoeder tot een stevig deeg. Zet dit vervolgens even apart.
- Klop de boter samen met de poedersuiker tot een romige massa. Voeg vervolgens het ei, de melk en het vanille extract aan toe.
- Meng vervolgens de romige massa met het eerder gemaakte deeg tot één geheel. Wanneer het deeg nog plakkerig is, kan er extra bloem toegevoegd worden.
- Vouw het deeg in aluminium en laat het een half uur in de koelkast staan.
- Na het half uur kan er uit het deeg vormpjes van ongeveer 3 centimeter gesneden worden. Vervolgens kunnen de vormpjes op een bakplaat met bakpapier gelegd worden.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten, totdat ze licht verkleurd zijn. Laat na het bakken de koekjes afkoelen. In de tussentijd kun je beginnen aan de topping.
De topping
- Mix het eiwit met de poedersuiker en klop het stijf.
- Doe er eventueel kleurstof bij voor de leuke kleurtjes.
- Doe de topping in een spuitzak en spuit roosvormpjes op de koekjes, wanneer die volledig afgekoeld zijn.
- Laat ze een nachtje staan in de koelkast. Dan worden ze het lekkerst!
Eindelijk proeven
En dan de volgende dag is het moment eindelijk daar. Je mag gaan proeven! Geniet ervan, ze zijn heerlijk!
Deel dit bericht