3 minuten

Leren duiken op vakantie

Heb jij altijd al willen leren duiken? Pak die kans dan als je op vakantie bent! Je kunt ook de Noordzee in, maar heel eerlijk: binnen en buiten Europa zijn nog veel mooiere bestemmingen waar jij kunt leren duiken. Ik zou ’t doen!

Duikbrevet halen op vakantie: je PADI

Als jij wilt duiken op die ene waanzinnige bestemming, dan ga je eerst een duikcursus volgen op vakantie. Als je dit op vakantie doet, profiteer je van een aantal fijne bijkomstigheden. Je hebt vaak meer dan genoeg tijd om hiervoor te studeren (want ja, dat moet ook) én je hebt ook nog eens een dromerige locatie tot je beschikking. Alvorens je je zelfstandig in het water mag laten zakken met een grote duikfles op je rug, leer je de theorie en praktijk achter duiken. Je gaat dan je PADI halen, zoals dat zo mooi heet. Hoe werkt dat precies?

Rustig beginnen in het zwembad

1. Theorie
Je neemt het PADI Open Water Diver-handboek door en doet uiteindelijk ook eindexamen. Hierdoor leer je onder andere de volgende dingen:

  • De basisprincipes van duiken
  • Het gebruik van de materialen
  • Voorkomen van noodsituaties
  • Hoe te reageren in nood

2. Beschutwaterduiken
Voor je écht gaat duiken, maak je eerst een proefduik. Dat betekent in beschut water zoals in een zwembad of bij een rustig strand de basisduikvaardigheden onder de knie krijgen. Hier raak je vertrouwd met je uitrusting onder begeleiding van een duikinstructeur, alvorens je begint aan het echte werk.

3. Buitenwaterduiken
Yes, the real deal! In open water ga jij samen met je instructeur (meestal verspreid over twee dagen) in totaal vier duiken maken. Tijdens deze duiken rond de twaalf tot twintig meter diep, breng jij al je geleerde vaardigheden in de praktijk. Geslaagd? Dan krijg je je PADI open water duikbrevet. Dat betekent dat je voortaan in elk land als zelfstandig duiker met een buddy mag gaan duiken en het daarvoor bestemde duikmateriaal kunt huren.

Onze SUNtip: Boek een vakantie van rond de twee weken als jij je PADI wil halen. Er zit geen tijdslimiet aan het halen van je brevet, maar wel een presentatielimiet. Dat betekent dat je leert in je eigen tempo; het zou zonde zijn als je al weg moet voor je daadwerkelijk kunt beginnen!

Een duik in het diepe!

Kinderen leren duiken op vakantie

Als er iets gaaf is, is het wel met z’n allen duiken. Wat jij ziet, wil jij jouw kids natuurlijk ook laten zien! Duiken is een geweldige eye opener voor kinderen. Het is een mooie manier om ze kennis te laten maken met een andere wereld en natuurlijk met de natuur. Er zitten echter wel wat spelregels verbonden aan het halen van hun duikbrevet op vakantie. PADI PADI heeft twee cursussen voor kinderen. Let op: kinderen mogen pas duiken vanaf 8 jaar. Zij kunnen kiezen voor het PADI Seal Team en het PADI Master Seal Team. Kinderen duiken alleen in een zwembad van maximaal 2 meter diep. Daarnaast kunnen kinderen vanaf 10 jaar een volledige Open Water Diver cursus volgen. De maximumdiepte in het buitenwater voor kinderen van 10-11 jaar bedraagt 12 meter, voor kinderen van 12-14 jaar is dit maximaal 21 meter.

Onze SUNtip: Kies een kindvriendelijke vakantiebestemming als je gaat duiken, want een kind mag maar één duik per dag maken.

Leren duiken op vakantie met de kids, leuk!

De mooiste locaties

Leren duiken op vakantie doe je natuurlijk niet voor niets. Het ultieme doel is natuurlijk het water in, de onderwaterwereld ontdekken. Maar waar doe je dat het best?

1. Buddy Beach en Dive Resort*** op Bonaire
Een prachtig huisrif voor de deur, en dobberende boten die voor je klaarliggen om je naar je volgende spectaculaire duikplek te brengen. Wie wil hier niet zo snel mogelijk in het water liggen? Buddy Beach en Dive Resort is fantastisch om te leren duiken op vakantie. Op de pier pak jij je zuurstoftank, vaar je met de boot mee de Caraïbische zee op of kiest voor een kantduik. Wat ook fijn is, is dat het resort fantastisch is buiten het duiken om. In Buddy’s zwembad krijg je les, waar de huisleguaan van Bonaires dushi zonnestralen geniet en jou aanmoedigt vanaf de zijlijn.

Duiken in het eigen zwembad van Buddy

2. Sun Island Resort**** op De Malediven
Tsja, als er een plek is onder de duikplekken dan is zijn het wel De Malediven. Vooral Male Atol en Ari Atol zijn geweldig om op onderwater expeditie te gaan. Hier spot jij namelijk de walvishaaien en mantaroggen. Bij Sun Island Resort ontbreekt het je aan niets. Het is ook nog eens vlakbij de duikschool van dit eiland gelegen. Kijk maar eens even goed naar onderstaande foto. Zie jij jezelf al lopen als zwart stipje op dat witte zand? Duik maar gauw dat azuurblauwe water in, want het huisrif ligt voor de de deur. Dive in!

Wat moeten we hier nu verder nog over zeggen…

3. Hotel Red Sea Siva***** in Port Ghalib, Egypte
Het Red Sea Siva hotel is als je het ons vraagt perfect hotel voor duikers. Dankzij de fijne All Inclusive formule richt jij je volledig op je duikcursus! In de plaats vind je maar liefst drie (!) duikscholen, twee daarvan zitten net naast het resort.

Onze SUNtip: Wij hebben zelf gedoken bij de duikschool aan de haven en hebben daar hele goede ervaringen mee!

Het strand van het hotel voor de deur, met een prachtige onderwaterwereld

Leren duiken op vakantie binnen Europa

Iets te ver vliegen voor jou? Goed nieuws! Europa telt tal van geweldige duikplekken. Lees eens verder over deze plekken in Europa waar jij geweldig kunt duiken. Geloof ons: als je het eenmaal onder de knie hebt, wil jij nooit meer uit het water. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia