4 minuten

Duiken in Europa: hier moet jij de diepte in

Duiken is iets bijzonders. Het geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je ervaart gewichtloosheid en het is prachtig om tussen de vissen door te zwemmen. De drukte van boven water ben je even vergeten en je geniet van de rust en al het moois wat de onderwaterwereld te bieden heeft. Europa is prachtig, zowel boven als onder water. Daarom geven wij je een lijstje met de mooiste duikplekken in Europa.

1. IJsland

IJsland is cool, letterlijk en figuurlijk, en staat ook niet voor niets in ons lijstje met bijzondere bestemmingen in Europa. Thingvellir Nationaal Park is de plek waar jij je achterover van de boot laat vallen om vervolgens een aantal meter naar beneden te zwemen. Je bevindt je op dat moment precies tussen twee continenten, Amerika en Europa, in. De tektonische platen van het Amerikaanse- en Europese vlak komen hier bij elkaar en drijven weer uit elkaar. Het gevolg hiervan is de Silfra kloof waar je doorheen kan zwemmen. Het water is er bizar helder en je hebt zicht tot wel 100 meter. Met een graad of 5 is het water over het algemeen wat kouder dan op andere bestemmingen, maar de duikscholen zijn hierop ingesteld. De speciale pakken die zij aanbieden zorgen ervoor dat je niet onderkoeld raakt.

Duiken Europa

Een tochtje door de Silfra kloof.

2. Kroatië

De vele wrakken en kliffen maken de onderwaterwereld van Kroatië fascinerend. Daarnaast is het water turquoise en op een diepte van 20 tot 30 meter is het water ongeveer nog 17 graden. Heerlijk dus om het water in te gaan bij Brac bijvoorbeeld. Niet alleen is het strand bijzonder (dat zie je hier), maar de Lucice grot is een goede reden waarom jij je richting de bodem van de zee laat zakken. De grot is de grootste inham in het gebied en heeft 5 kleinere inhammen. Vanuit daar kun je naar een onderwatergrot tot een diepte van 25 meter zwemmen wat een bijzonder plaatje geeft. Nog meer onderwatergrotten, spleten en wrakken vind je bij de eilandengroep Kornati. Mali Osir en Veli Osir zijn bijzondere plekken, omdat er een muur staat van 40 meter waar je verschillende vissen, inktvissen, koraal, zeesterren en met geluk dolfijnen tegenkomt.

Duiken Europa

Dit soort wrakken kun je dus verwachten.

3. Lanzarote

Lanzarote is een vulkanisch eiland en behoort tot de Canarische Eilanden. Het vulkanisch gesteente heeft ervoor gezorgd dat de natuur zowel boven als onder water erg divers is. Heb jij er altijd al van gedroomd om een manta te zien? Lanzarote is the place to be en om heel precies te zijn moet je naar de Flamingo Wall gelegen in Playa Blanca. De Flamingo Wall bereik je met een boot of vanaf de kant. Wil je naast bijzondere vissen ook mooie rotformaties zien, dan kun je het beste het water in bij Las Coloradas. Geldt voor jou: diep, dieper, diepst? Dan moet je naar De Cathedral. Deze plek behoort absoluut tot de mooiste duikplekken in Europa. The Cathedral is een grot ontstaan door de lava. Op de bodem vind je zowel hard als zacht koraal. Vissen die je rond de grot het meeste vindt zijn trompetvissen, kleine scholen vissen en garnalen. Je kan de grot ook in, maar het is dan wel aan te raden om een zaklamp mee te nemen.

Duiken Europa

Je zou maar een Manta boven je hebben zwemmen!

4. Malta

Ook Malta hoort zeker in het dit lijstje thuis. In de buurt van dit eiland in de Middellandse Zee kun je niet alleen fantastisch snorkelen, het loont ook om je duikpak aan te trekken en meters de diepte in te gaan. De kalkstenen rotsformatie Azure Window, ook wel het Blauwe Raam genoemd, op het eiland Gozo is door de woeste zee opgeslokt vorig jaar. Hiermee is de toeristische trekpleister van Malta verdwenen. Kun je deze plek dus overslaan, omdat er niks meer te beleven is? Absoluut niet. Vlakbij de plek waar de Azure Window stond, bevindt zich The Blue Hole. Als je hier gaat duiken, kom je na ongeveer twaalf meter een doorgang in de vorm van een boog tegen. Als je hier doorheen zwemt en vervolgens terug omhoog kijkt, zie je een bijzondere blauwe gloed over het water. Heb je al een onderwatercamera aangeschaft? Ik zou ’t doen!

Duiken Europa

Zo ziet The Blue Hole er dus uit.

5. Turkije

In Turkije heb je meerdere bijzondere plekken om te duiken. Kas kunnen we als beste duikplek wegzetten. Je kunt hier tonijn, roggen, en misschien zelfs zeeschildpadden en haaien zien. Naast deze levendige onderwaterwereld, heb je er nog iets heel bijzonders. Iets wat er eigenlijk helemaal niet hoort, maar helaas wel ligt. Er is namelijk een wrak van een Dakota vliegtuig uit de Tweede Oorlog te zien. De motor ligt op een diepte van zo’n 57 meter. Overige onderdelen, waaronder de staart, liggen nog iets dieper op zo’n 70 meter diepte. Het schiereiland Gallipoli is nog zo’n plek waar veel duikers heen willen. Je vindt hier enorm veel scheepswrakken. Deze zijn het gevolg van de Slag om Gallipoli tussen 1915 en 1916, waar inmiddels 216 wrakken uit zijn geïdentificeerd. Je bent dus verzekerd van een indrukwekkende duik als je in Turkije het water ingaat.

Duiken Europa

Erg indrukwekkend om hier langs te zwemmen.

Duiken in Europa: een veelzijdige onderwaterwereld

Europa is een prachtig continent boven het wateroppervlak, maar ook onder water is het minstens zo bijzonder. Er zijn mysterieuze plekken in de onderwaterwereld, maar daarentegen zijn er ook sprankelende plekken met gekleurde vissen en schitterend koraal. Waar duik jij het water in?

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne