5 min

Jouw zonnige paasweekend

Pasen is de tijd van het jaar dat we massaal naar buiten gaan, op zoek naar felgekleurde paaseieren. Alleen jammer dat het weer met Pasen in Nederland vaak een beetje tegenvalt. Fris en wisselvallig weer zijn vaak een domper op het paasfeest. soms is het met Pasen zelfs kouder dan tijdens kerst! Brrr, met die kennis in huis is het misschien beter om zelf de zon op te gaan zoeken. Zo denken wij er in ieder geval wel over, dus daarom selecteerden we een aantal zonnige bestemmingen voor een heerlijk zonnig Pasen!

De zonnigste paasweekend stedentrips

Het paasweekend betekent drie vrije dagen. Voor een zonvakantie misschien wat kort, maar voor een stedentrip daarentegen perfect. Een extra dag opnemen kan altijd nog! Hier volgen enkele supermooie en bovenal zonnige stedentripbestemmingen:

Málaga met 3.000 zonuren per jaar!

Als we het over zonnig weer hebben, dan is er geen betere manier om het lijstje af te trappen met Málaga. Deze geweldige stad geniet van meer dan 3.000 zonuren per jaar en eind april kun je er al heel wat van meepikken. Tevens komt de temperatuur waarschijnlijk niet onder de 20 graden uit en dat betekent dat je hier prima aan het strand kunt plaatsnemen (ja, stranden hebben ze hier ook). Verder geniet je van een historisch centrum met een amfitheater en een groot Moors paleis genaamd het Alcazaba. Meer weten over wat je kunt zien en beleven in Malaga? Lees dan ons blog met de leukste bezienswaardigheden van Malaga.

Daarnaast is het in Málaga feest tijden de zondag voor Pasen tot en met Eerste Paasdag. Het feest wordt ook “Semana Santa” genoemd. Het is een week die vooral om religie draait, met veel muziek en wierrook. Er worden tevens ook veel indrukwekkende processies (religieuze optochten) gehouden. Pasen is dus een hele gebeurtenis in Málaga. Wat wil je nog meer tijdens je paasweekend stedentrip? Buiten een heleboel chocola misschien… 😉

malaga strand

Het strand van Málaga

De paastoespraak bijwonen in Rome

Rome is één groot openluchtmuseum, met bezienswaardigheden als het Colosseum en de Trevifontein. In april is het weer perfect (en waarschijnlijk zonnig) om er allemaal langs te wandelen. Wat het paasweekend echter zo bijzonder maakt, is de grote paastoespraak van de paus. Elk jaar op Eerste Paasdag geeft de paus zijn paaszegen (urbi et orbi) op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Een drukbezochte gebeurtenis, maar wel heel bijzonder. Eén die een stedentrip naar Rome een uniek tintje geeft!

vaticaan met pasen

Stoelen klaargezet voor de toespraak van de paus

De “Heilige Week” in Barcelona

Pasen vieren, daar beginnen ze in Barcelona op de zondag voor Pasen al mee. Ze trekken er een hele week voor uit, net als in Málaga. Aan de hand van speciale missen, allerlei kraampjes en verschillende parades wordt de opstanding van Jezus uitgebreid gevierd en jij kunt het meevieren. Hoe leuk is dat?! Een kleine kanttekening is echter wel dat de meeste winkels tijdens deze feestweek gesloten zijn. Stond shoppen hoog op de agenda, dan zul je een ander weekend moeten kiezen. Wil je je echter helemaal verdiepen in de Spaanse tradities, dan is Pasen hét perfecte moment.

Mocht je ook nog een grote chocolade behoefte willen vervullen, dan kun je naar het chocolade museum van Barcelona. Wát een perfect paasweekend!

Tijdens de “heilige week”dragen veel vrouwen traditionele kleding

Pasen in Lissabon

Pasen is in Portugal een heel belangrijk feest, omdat het naast de opstanding van Jezus ook het einde van de vastenperiode in Portugal betekent. Er vinden daarom tal van ceremonies plaats en er worden volop traditionele gerechten gegeten, zoals de “bacalhau com natas”: kabeljauw in room. Op zondagochtend kun je een van de kerken in het centrum bezoeken om een plechtigheid bij te wonen. Mocht je hier niet zo van houden, dan kun je altijd nog lekker naar het strand of een van de parken. Winkels zijn hier echter ook vaak wel gesloten, maar nog steeds biedt Pasen in Lissabon voor ieder wat wils.

bacalhau com natas

bacalhau com natas

Een grootse viering in Sevilla

Ook in het zonnige Sevilla vieren ze “Semana Santa”, dus ook hier betekent Pasen een week lang feest! En niet zomaar feest, want in Sevilla wordt het groots, groter, grootst gevierd! Ja, nog groter dan in de andere genoemde steden. In Pasen trekt Sevilla dan ook veel bezoekers. Ook hier worden processies gehouden die vooral stilstaan bij het lijden van Jezus. Het is een indrukwekkende, maar stille tocht. Ook worden er feestelijke tochten gemaakt door muziekkapellen met trommels en trompetten. Tijdens deze week worden er veel “bocadillos” gegeten. Dit zijn belegde broodjes die op straat gegeten worden, omdat door de druktes tapasbars vaak erg vol zitten.

Tijdens Pasen staat de hele stad een hele week lang in het teken van religie en traditie. Gelovig of niet, het maakt een stedentrip enorm bijzonder.

semana santa

Tijdens de processie worden heilig beelden door de stad gedragen

Waar ga jij een zonnig Paasweekend vieren?

Er zijn met Pasen meer dan genoeg bestemmingen die al heerlijk zonnig en warm zijn. Daarnaast geven de paasfeesten in deze steden een bijzonder randje aan de stedentrip. Heb jij al een bestemming in gedachten die je deze Pasen wilt bezoeken?

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin