4 minuten

Dit is waarom de Ionische Eilanden geweldig zijn

De Ionische Eilanden, waar liggen die eigenlijk? Voor de mensen die er misschien nooit van gehoord hebben: dit zijn Griekse eilanden ten westen van het vasteland van Griekenland. Ze liggen vóór de ingang van de Adriatische Zee en in de Ionische Zee. Klinkt tropisch hè? Zijn ze ook!

De Ionische Eilanden worden ook wel Eptanissa genoemd. Het rare is dat dit letterlijk ‘zeven eilanden’ betekent. Misschien heb je ergens ook wel gelezen dat er zeven Ionische Eilanden zijn, maar in werkelijkheid zijn dat er in twaalf! Deze worden echter niet altijd genoemd, omdat ze stukken minder bekend zijn dan de andere eilanden. Van boven naar beneden zijn het Corfu, Paxi, Kefalonia, Lefkas, Ithaka, Zakynthos en Kythira. Waarom deze eilanden jouw volgende vakantiebestemming zou moeten zijn, lees je hier.

Minder dichtbevolkt

De Ionische Eilanden zijn minder dichtbevolkt dan andere Griekse eilanden (zoals Kos, Kreta of Rhodos) en liggen relatief geïsoleerd hiervan. Dat betekent niet dat er geen toeristen zijn; in tegendeel. De Eilanden leven zelfs voornamelijk op het toerisme, wat voordelig is voor jou als vakantieganger. Dat betekent genoeg restaurantjes en fijne accommodaties. Maar doordat de Ionische Eilanden ook wat minder dichtbevolkt zijn, geniet je hier ook van de prachtige landschappen. Dat brengt ons op het volgende puntje.

ionische eilanden

Op dit terrasje op Lefkas is het niet moeilijk om vakantie te vieren…

Groen, groener groenst

Groen, groener, groenst! De Ionische Eilanden blaken van de wilde planten, naald- en loofbomen en andere gewassen die een levendige kleur geven aan de eilanden. Vooral Corfu spant de kroon. Dat komt omdat dit Eiland het meest noordelijk ligt; hier valt relatief ook het meeste regen. Geen zorgen hoor, want als jij in juni, juli of augustus naar dit prachtige Ionisch Eiland afreist, is de kans groot dat er geen spatje regen valt.

Onze SUNtip: Koop een flesje olijfolie (of twee, of drie…) op Corfu om mee naar huis te nemen. Olijfolie is het belangrijkste exportproduct van het eiland. Zachter, smakelijker en schoner dan die in Nederland. Het perfecte souvenir!

ionische eilanden

In de schaduw op dit bankje heb je uitzicht over het prachtige Kefalonia

Prachtige bergen

Rijd je rond op de Ionische Eilanden, dan wordt het vooral goed uit je raam kijken. Het ene uitzicht langs die bocht is nog spectaculairder dan het andere uitzicht. Vooral Kefalonia (het grootste Ionische Eiland) kenmerkt zich door de vele gebergten. Het Nationale Park Áenos-gebergte is erg bekend en met name de top op 1628 meter hoog, Megálos Sóros genoemd. Deze zie je zelfs uittorenen vanaf het vasteland van Griekenland! Ook gaaf: hier leven wilde paarden. Reis je in de droge zomermaanden, dan kom je ze misschien tegen.

ionische eilanden

Op de Ionische Eilanden is het ene uitzicht nog mooier dan het andere…

De blauwste zeeën van Europa

Vijftig tinten blauw, of misschien nog wel meer: zo kan de Ionische Zee het best worden omschreven. Azuurblauw, kristalblauw, turquoise: you name it of er is ergens wel een strand te vinden met water in deze kleur. In combinatie met de mooie zachtbeige kleur van het zand en het groene achterland, zorgen de Ionische Eilanden voor een oogstrelend kleurenpallet tijdens jouw volgende vakantie. Op Lefkas heb je zelfs watervallen, namelijk de Nidri watervallen. Ik zou hier zeker heen gaan als je hier bent! Je wandelt hierheen langs olijfbomen en steile rotswanden, en naderhand (of ervoor) eet je lekker wat bij de taverne aan de voet van de ingang.

ionische eilanden

Ooit zo’n heldere zee gezien? Geen photoshop, wél de Ionische Eilanden!

Een klein stukje Italië

Van 1940 tot 1943 werden de Ionische Eilanden bezet door Italië, ondanks felle tegenstand van de Grieken. In de eerste instantie lukte het niet, maar toen Duitsland ondersteuning bood, kwamen de Italianen hier aan de macht. Als je hier op vakantie bent, zie je dan ook veel Venetiaanse invloeden. Corfu-Stad is hier een duidelijk voorbeeld van, met het Venetiaanse fort.

ionische eilanden

Uitzicht op het prachtige Venetiaanse Corfu-Stad

Prima te overbruggen

Het meest zuidelijk gelegen Ionische Eiland is Zakynthos; dit eiland ligt ongeveer op 3 uur vliegen. Dat betekent dat je dus voor geen enkel Ionisch Eiland langer in het vliegtuig hoeft te zitten dan 3 uur. En dat voor alle bovengenoemde punten. Dat is ook heel erg fijn voor een vakantie met kinderen. Lees hier waarom Zakynthos zo leuk is met je gezin! Waarom zou je naar de tropen vliegen als je ook naar de Ionische Eilanden kunt? En dat voor een nog véél leuker bedrag ook! Bekijk hier direct onze goedkoopste vakanties naar Griekenland.

ionische eilanden

Paleokastritsa: het strand waar jij zeker heen moet gaan als jij op Corfu bent

Eilandhoppen Ionische Eilanden

Kun je niet kiezen? Dan ga je toch eilandhoppen rondom de Ionische Eilanden? Goede combinaties zijn Corfu en Paxos, Lefkas en Ithaki, en Zakynthos en Kefalonia. Je kunt ook prima ter plaatse een boottocht boeken. Zo profiteer je van een comfortabel verblijf op één plek en zie je toch genoeg van de omgeving.

ionische eilanden

Griekenland is heerlijk!

Ionische Eilanden vakantie

Vraag jij je nog af waarom je vakantie naar de Ionische Eilanden zouden moeten gaan? Ik ook niet, dus… Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia