5 min

Zakynthos: een geslaagde vakantie met kinderen

Op slechts 3 uur vliegen (goed te doen voor de kids) bereik je het meest zuidelijk gelegen Ionische eiland van Griekenland: Zakynthos. Zeg hallo tegen baaien met prachtige zandstranden die mooi aftekenen tegen de helderblauwe zee. Hier kun je de beroemde Caretta-Caretta schildpadden spotten en plaatsnemen op het befaamde Shipwreck Beach. Verder zijn er typische, oude Griekse dorpjes, blauwe grotten en een groen landschap die vakantiegangers lonken. Wie een gezinsvakantie naar Zakynthos overweegt, zal vele hoogtepunten ontdekken. Als voorproefje gaan we een aantal van deze hoogtepunten alvast even af. Natuurlijk te beginnen met het belangrijkste: de oh zo mooie stranden.

Carreta-Carreta schildpad bij Zakynthos

Zullen we deze Koko noemen?

Wat zijn de kindvriendelijke stranden van Zakynthos?

Met de wonderschone en veilige stranden van Zakynthos is het geen wonder dat vakantiegangers hier maar wat graag hun tijd doorbrengen samen met hun gezin. Vanaf een strandbedje toekijken hoe de kinderen de mooiste zandkastelen bouwen of stiekem zelf meebouwen. Op de stranden van Zakynthos kan het! Dit zijn de fijnste stranden:

Limni Keriou

Limni Keriou is zo’n fijn strand voor kinderen. Het ligt in een rustig gedeelte van het eiland en loopt langzaam af. Dankzij de ligging heb je hier ook maar weinig last van golven, wat voor de kleintjes fijn is.

limni keri zakynthos

Limni Keriou

Laganas

Een ander strand dat eveneens langzaam afloopt, is het strand van Laganas. Het is een groot strand gelegen in misschien wel de populairste vakantieplaats van Zakynthos. Het kan er daarom wel druk zijn, maar ook dat brengt weer voordelen met zich mee. Zo zijn hier tal van restaurantjes, bars en souvenirwinkeltjes te vinden, en zijn er voldoende parasols en ligbedden te huur. Nog een reden waaraan Laganas zijn roem verdient, is dat de Caretta-Caretta schildpad elk jaar in de baai van Laganas zijn eieren legt. Dit gedeelte is wel beschermd en er mogen geen mensen komen. Begrijpelijk! Gelukkig is het ook op de rest van het strand heerlijk vertoeven.

Laganas

Laganas

Kalamaki

Ook het strand van Kalamaki is een strand waar de Carreta-Caretta schildpad komt om eieren te leggen. Ook hier is dus een gedeelte beschermd gebied. Maar er is meer! Wanneer je hier over het strand wandelt, zul je zien dat er een rots is tussen alle andere rotsen die net iets meer opvalt dan de rest. Deze rots is “Gypsolithos”, wat letterlijk “rots/steen van gips” betekent. Zien jullie dat? De rots ziet eruit alsof er een hap uitgenomen is! Verder is het strand gewoon erg mooi en loopt ook hier de bodem langzaam af. Wederom goed geschikt voor kinderen dus!

Kalamaki

De befaamde rots van Kalamaki

Tsilivi

Tsilivi heeft een 2 kilometer lang uitgerekt strand en is daarom populair onder gezinnen. Net als de andere stranden in dit lijstje, loopt dit strand langzaam af en is dus veilig voor kinderen. Ook zijn er hier restaurants, bars en souvenirwinkeltjes in de buurt. Daarnaast kun je hier ook ligbedden en parasols huren. Alles voor een geslaagde dag aan het strand.

Tsivili

Bouwen jouw kids ook zulke mooie zandschildpadden?

Navagio Beach

Ondanks al deze prachtige stranden, is er een strand dat je bezocht móét hebben, omdat anders je vakantie op Zakynthos gewoon niet compleet is. Shipwreck Beach, ook wel Navagio genoemd, is het strand dat de meeste mensen wel zullen kennen. Het is een strand gelegen in een baai en wordt omringd door kalkrotsen. Let op: het strand is wel alleen per boot bereikbaar. Dat is een leuke dagtocht om met de kids te maken! Ooit is er op dit strand een schip aangespoeld en het ligt er nog steeds. Vandaar de naam. Er zijn veel punten op het eiland vanaf waar je naar dit strand kunt varen en het is dan ook een komen en gaan van toeristen, die – geheel terecht – dit strand willen bewonderen.

Zakynthos shipwreck beach

Het beroemde scheepswrak op de achtergrond

Het fenomeen van de blauwe grotten

Een van de meest bijzondere attracties van Zakynthos zijn de blauwe grotten. Vanaf Agios Nikolaos, het meest noordoostelijke vissersdorp van Zakynthos, kun je een boottocht maken naar de blauwe grotten. Vooral de kinderen zullen hier verwonderd uit hun ogen kijken, zó mooi is het hier.

Onze SUNtip: Neem in de grot een duik in het water. Door de optische illusie van de grot lijkt je huid blauw te kleuren. Pas wel op dat de kinderen je dan niet voor smurf uitmaken.

mooiste griekse eiland zakynthos

Blue cave op Zakynthos

Waterpret met de kinderen

Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich op vakantie helemaal kunnen uitleven; waar kan dat beter dan in een waterpark vol attracties voor kinderen van allerlei leeftijden? Waterpark Tsivili in (de naam verklapt het al) Tsivili. Dit is een kleurrijk waterpark midden in een natuurrijke omgeving.
Voor de allerjongsten zijn hier kikkerbaden met allerlei waterspeeltoestellen die waterstraaltjes schieten. Hebben jouw kids al een zwemdiploma? Dan zijn er enkele spectaculaire waterglijbanen die zorgen voor uren vertier. Ook is er een heus piratenschip waar je op kunt klimmen en vanaf kunt glijden. Voor kinderen die ervan houden zich helemaal uit te leven, zal dit het hoogtepunt van de vakantie zijn.

Onze SUNtip: Aan het waterpark zit een hotel. Het is een prachtig hotel, genaamd Aqua Bay. Doordat het hotel vastzit aan het aquapark is het daardoor erg gemakkelijk om tussen de uitstapjes door nog even van die ene favoriete glijbaan te gaan.

Splashworld Aqua Bay

Aqua Bay

De mooiste uitstapjes voor het hele gezin

Tijdens je vakantie moet je Zakynthos-stad gezien hebben! Deze stad gebouwd aan de Stranis heuvel is één grote historische en culturele bezienswaardigheid. Hier struinen jullie samen door de wijk Bohali naar het Venetiaanse Kastro. Een kasteel met uitzicht over de hele stad: prachtig. Door de stad zijn veel Venetiaanse invloeden te zien. Enkele hoogtepunten van de stad zijn het Agios Markos plein met vele musea en kerken, en het Solomosplein met het opvallende Byzantijns Museum. Sommige kinderen vinden het mooi; andere waren misschien liever gaan spelen. Geen zorgen: door de stad zijn er meerdere speeltuintjes verspreid.

Het traditionele Lithakia

Een ander heel leuk uitstapje maak je naar het traditionele dorp Lithakia, ten noorden van Limni Keri. De toename in toerisme heeft geen enkele invloed gehad op het dorp en Lithakia heeft altijd zijn eigen stijl behouden. Het dorp behoort tot een van de oudste van het eiland en ligt tussen prachtige olijfvelden. De perfecte plek om de kinderen kennis te laten maken met enkele tradities van Griekenland, zoals de productie van olijfolie.

Olijfveld zakynthos

Olijfveld

Steek een brug over naar een eiland

Het is ook zeker een aanrader de brug over te steken naar Cameo island. Het was ooit een stuk vasteland, maar na een aardbeving losgeraakt en gevormd tot een klein eiland. Inmiddels is er een houten brug vanaf Laganas die zorgt voor een verbinding met dit eiland. Erg leuk om samen eens overheen te wandelen. Vlakbij het eilandje ligt tevens de badplaats Agios Sostis. Hier zijn ook enkele leuke accommodaties te vinden.

Daarnaast zijn er nog tal van andere dorpjes vol met kloosters en kerkjes die erg leuk zijn om te bezoeken. Huur dan ook vooral een auto om alles te kunnen ontdekken.

Cameo island

Cameo island

Vakantie Zakynthos met de kinderen

Zakynthos, Zakynthos wat ben je mooi. En wat is er veel te beleven samen met kinderen. Overweeg jij nu ook een gezinsvakantie naar Zakynthos? Kijk dan zeker eens in ons aanbod naar Zakynthos voor jouw perfecte gezinsvakantie. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin