4 minuten

De mooiste onbekende plekken in Europa

Europa is zo veelzijdig, dat je soms vergeet dat je helemaal niet ver hoeft te reizen om op de mooiste plekken van onze aardbol te komen. Uitgestrekte vlaktes, idyllische dorpjes, enorme rotspartijen, prachtige stranden… Noem iets en Europa heeft het. Deze grote veelzijdigheid aan mooie plekken maakt het lastig om een keuze te maken, maar daar helpen wij je graag bij. Pak de auto alvast maar in voor een toffe autovakantie en zet 8 van deze mooiste onbekende plekken in Europa maar op je to-do lijstje!

1. Durbuy – België

Durbuy is een klein stadje in het hart van de Belgische Ardennen. Als je door het centrum loopt, zie je overal authentieke 17e-eeuwse huizen. Je waant je echt even in de middeleeuwen. Lopend over kinderkopjes, langs knus ingerichte terrasjes en prachtige tuinen, wandel je compleet zorgeloos naar het uitzichtpunt de Belvédère. Van hieruit zie je het romantische stadje schitteren tussen de bossen en het heuvelachtige landschap van de Ardennen.

Onze SUNtip: Huur een kajak om Durbuy te ontdekken vanaf rivier de Ourthe.

Het oude centrum van Durbuy

2. Gorges du Verdon– Frankrijk

Wie nog nooit een kloof heeft bezocht, kan maar beter meteen één van de mooiste van Europa bezoeken: de Gorges du Verdon in Provence, Zuid-Frankrijk. Het prachtige reliëf en de heldergroene rivier die door de kloof kronkelt, zijn enkele ingrediënten voor het bijzondere plaatje. Op sommige punten kan de kloof wel 500 meter diep zijn! Langs de kloof heb je verschillende uitkijkpunten, waar je al wandelend naartoe kunt lopen. Veel succes met het maken van schitterende foto’s!

Onze SUNtip: Neem je zwemkleding mee om een heerlijke plons in het riviertje te maken.

Het hoogteverschil van Gorges du Verdon is imponerend!

3. Hallstatt – Oostenrijk

Oke, we moeten het toegeven: misschien is Hallstatt niet het onbekendste plekje van Europa, maar zeker wel één van de mooiste plekken. Het pittoreske Oostenrijkse dorpje ligt aan het meer van Hallstatt en nabij de Dachsteinberg. De kerk met de spitse toren, de kromme straatjes, de huizen die tegen de berg zijn aangebouwd en het bergwater, met daarachter de hoge bergen, zijn typische kenmerken van een prachtig bergstadje. Dat dit dorp zo prachtig is, vinden ze in China ook. Daar hebben ze Hallstatt namelijk nagebouwd!

Onze SUNtip: Ga met de gondel naar de top van de Dachsteinberg, waar je vanaf het ‘5fingers’ punt uitkijkt op de Hallstätter See.

Dit plaatje kan net een schilderij zijn, toch?

4. Cortina d’Ampezzo – Italië

We gaan door naar een ander schitterend bergplaatsje, namelijk Cortina d’Ampezzo in de Italiaanse Dolomieten. Vanaf het centrum kijk je naar het rotsgebergte van de Dolomieten. Het bijzondere aan Cortina d’Ampezzo is, dat het gelegen is tussen vier van die imposante bergen. En dankzij de prachtige natuur is het een ideale centrale plek als je graag gaat wandelen of de Dolomieten al klimmend wilt trotseren.

Onze SUNtip: Neem na een stevige wandeling plaats in pizzeria Il Ponte, om te smullen van echte Italiaanse pizza’s.

In de verte zie je Cortina d’Ampezzo liggen, tussen de prachtige Dolomieten

5. Rossfeld Panorama Strasse – Duitsland

De Rossfeld Panorama Strasse is een kronkelende panoramaweg op de grens van Duitsland en Oostenrijk, in de Beierse Alpen. De 15 kilometer lange weg ligt op een hoogte van 1570 meter en heeft met mooi weer schitterende 360 graden uitzichten. Zo kun je zelf Salzburg zien liggen. Wandelaars kunnen hun hart ophalen, want langs de panoramaweg zijn er diverse wandelroutes met schitterende uitzichten als beloning.

Onze SUNtip: Bezoek de Rossfeld Panorama Strasse alleen als het helder weer is voor het beste uitzicht.

Dit is één van de vele uitzichten als je de route volgt

6. Calanque d’en-Vau – Frankrijk

Dat je niet per sé naar Mallorca hoeft te gaan om prachtige baaien te zien, bewijst Calanque d’en-Vau, het Nationaal Park aan de Côte d’Azur. Het is een idyllische plek met steile rotskusten en inhammen die uitmonden in de zee. Als de zon op het water reflecteert zie je pas hoeveel kleuren groen en blauw het water heeft. Schitterend! De groene bebossing op de rotsen maken het magische plaatje helemaal compleet.

Onze SUNtip: Trek stevige wandelschoenen aan als je wilt genieten van adembenemende uitzichtpunten.

De verschillende kleuren in het water zorgen voor een prachtig zicht!

7. Calella de Palafrugell – Spanje

Als je met de auto op vakantie gaat, is Gerona in Spanje goed aan te rijden vanuit Nederland. Calella de Palafrugell is een prachtige, relatief onbekende kustplaats dat ten noorden van uitgaanwalhalla’s Lloret de Mar en Blanes ligt. Calella de Palafrugell heeft hagelwitte huisjes, gezellige smalle straatjes en vriendelijke mensen. De vissersbootjes zie je al dobberen zodra je het strand op komt lopen voor een heerlijke stranddag onder de Spaanse zon.

Onze SUNtip: Breng op zondag een bezoekje aan de lokale markt om de échte Spaanse cultuur te snuiven.

De typische witte huisjes, met in de verte de vissersbootjes

8. Cap Blanc Nez – Frankrijk

We sluiten af aan de Noord-Franse kust, namelijk in Cap Blanc Nez. De nabij Calais gelegen kustplaats heeft imposante witte krijtrotsen die je kunt bewonderen. Sta je bovenop de rotsen, dan kijk je op het Kanaal van Engeland. Bij mooi weer kun je de witte kliffen van Dover in Engeland zien liggen. Cap Blanc Nez is binnen 2,5 uur te bereiken vanuit Noord-Brabant. Ideaal voor een last minute autovakantie dus!

Onze SUNtip: Maak een wandeling door de duinen en spot bunkers uit de Tweede Wereldoorlog!

Cap Blanc Nez leent zich perfect voor een mooie strandwandeling

Dit zijn 8 van de mooiste onbekende plekken in Europa

En, naar welke mooiste plek in Europa zou jij nu het liefst gaan? Het leuke is dat je met een autovakantie van SUNtip gemakkelijk op de mooiste onbekende plekjes in Europa komt met het hele gezin. Alle genoemde pareltjes zijn goed te bereiken vanuit Nederland. En misschien wel het grootste voordeel: deze plekken zijn nog niet zo heel erg toeristisch, en daarom ideaal als je van een rustige vakantie houdt. Boek snel jouw vakantie naar één (of meerdere) van deze mooiste onbekende plekken in Europa. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem