7 min

De mooiste Griekse badplaatsen

Griekenland heeft 227 bewoonde eilanden en elk eiland heeft zo zijn eigen badplaatsen. In totaal wordt dat aantal Griekse badplaatsen geschat op meer dan 2150. Dus…naar welke badplaats ga jij op vakantie? Juist, met zo’n ruim aanbod wordt het lastig kiezen. We selecteerden daarom de mooiste Griekse badplaatsen voor je.

1. Chania op Kreta

Wie echt van de Kreteense sfeer wil proeven, doet dat in havenstad Chania. De stad is een smeltkroes van verschillende culturen. Je kunt er eindeloos slingeren door sierlijke straatjes met Venetiaanse herenhuizen, Byzantijnse stadsmuren, monumenten, winkeltjes, cafés en restaurants. Ook zijn er meerdere stranden in de nabije omgeving. Het kroonjuweel echter is de Venetiaanse haven, waar indrukwekkende jachten aanmeren. Over juwelen gesproken… Chania wordt ook wel de diamant van Kreta genoemd. Je snapt het al, deze badplaats is het bezoeken waard.

haven chania

2. Kos-stad op Kos

Het kleinschalige Kos-stad, is enorm divers, maar bovenal erg gezellig. Van luieren aan het Lambi strand tot dineren aan de Mandraki haven. Er valt ontzettend veel te beleven. De Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Turken hebben allemaal hun invloed gehad op de stad en dat is goed af te zien aan alle verschillende gebouwen. Een van de gebouwen die meteen in het oog springt, is het middeleeuwse kasteel aan de haven.
Dit kasteel bood bescherming tegen indringers. Daarnaast heeft de stad nog vele hoogtepunten, zoals de plantaan van Hippocrates van maar liefst 2.400 jaar oud, het oude theater de Odeon en het oude Agora: een archeologische bezienswaardigheid vol oude ruïnes. Deze historische bezienswaardigheden zijn overigens maar één onderdeel van Kos-stad. Kos-stad is namelijk ook heel hip en bruist dankzij de vele uitgaansgelegenheden. Zoals gezegd: Kos-stad is een diverse badplaats én er valt voor iedereen wel iets te beleven.

kasteel kos-stad

3. Kokkari op Samos

Kokkari is de populairste badplaats van het eiland Samos. Waarom? Dat is niet zo moeilijk te begrijpen. Kokkari is een knus dorp vol gezellige taverna’s, vriendelijke inwoners en leuke winkeltjes. Daarnaast zijn er twee levendige boulevards aan het water, waar je door het fijne windje goed kunt uitwaaien. Ook een strand is niet ver te zoeken. De badplaats heeft namelijk twee stranden waar je heerlijk kunt afkoelen. Laat je dan ook meevoeren door de gemoedelijke sfeer van Kokkari.

Onze tip: collega Niels ging op vakantie naar Kokkari, Samos. Lees zijn bevindingen over wat je allemaal in Samos kunt doen

strand van kokkari

4. Parga in Epirus

In het begin hadden we het over 227 eilanden en 2150 badplaatsen. Maar… Parga behoort tot het vaste land. Het vaste land heeft dus ook nog badplaatsen die je aan dat aantal mag toevoegen. En Parga behoort zeker tot de mooiste badplaatsen van Griekenland! De badplaats bestaat namelijk uit een mooie verzameling gekleurde huisjes met rode daken, die een mooi contrast vormen met de groene berghelling waartegen het gebouwd is. Het is niet alleen een heel fijne plek om te ontspannen, het is ook de perfecte uitvalsbasis om de natuurrijke omgeving te ontdekken en de watertaxi te nemen naar enkele beeldschone stranden. Vergeet je snorkel niet, want de onderwaterwereld is er prachtig!

straat parga

5. Lindos op Rhodos

De badplaats Lindos, behoorde in de oudheid tot één van de drie belangrijkste steden van Rhodos. Wanneer je het indrukwekkende kasteel van Lindos ziet, gelegen op een 116 meter hoge rots, snap je wel waarom. Wat misschien nóg meer opvalt zijn de spierwitte huisjes, die er vooral in het zonlicht enorm uitspringen. Het is een enorm schilderachtig plaatsje, maar daar blijft het niet bij. Lindos heeft ook enkele historische bezienswaardigheden, zoals de Akropolis van maar liefst 4.000 jaar oud. Het is de plek waar vroeger de Moedergodin Athena werd aanbeden. Maar of je nu veel interesse hebt in historische bezienswaardigheden of niet: aan het eind van de dag is Lindos gewoon een adembenemend mooie badplaats!

lindos strand kasteel

6. Oia op Santorini

Denk je aan Santorini, dan denk je aan Oia, want het is het meest fotogenieke dorp van het eiland. De slingerende straatjes en doolhoven van trappetjes brengen je langs boetiekhotels, schattige winkeltjes, gezellige restaurants en prachtige uitzichtpunten, waar je uitkijkt over de witte huisjes en witte kerken met blauwe koepeldaken. Het hoogtepunt echter is de zonsondergang, die is bestempeld als de mooiste van héél Griekenland. Oia staat zelfs in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Een sterker bewijs dat Oia het bezoeken waard is, kun je niet hebben.

santorini oia vrouw huizen blauwe koepel dak

7. Assos op Kefalonia

Assos is een beeldschone kustplaats op het eiland Kefalonia. Het is verbonden met een schiereiland, waar een Venetiaans kasteel een geweldig uitzicht biedt over de twee baaien. Assos is een vrij rustige badplaats en aan het haventje kun je dan ook ontspannen genieten van een koel drankje terwijl je geniet van het schitterende uitzicht. Maar maak ook zeker een wandeling door het plaatsje, want er valt genoeg te zien! Je loopt er langs fraaie herenhuizen uit de Venetiaanse tijd en enkele mooie kerken. Tevens beschikt de badplaats over 2 kiezelstranden. In Assos houd je het wel even uit!

assos strand huizen griekenland

8. Mykonos-stad op Mykonos

Mykonos-stad heeft vele namen, waaronder ook Chora en de bijnaam klein Venetië. Die laatste bijnaam heeft de stad verdiend aan de huisjes aan het water, waar de golven tegenaan klotsen. Het is fantastisch om door de smalle steegjes vol sierlijke witte huisjes te wandelen. Je camera zul je constant in je handen hebben. Zeker wanneer je uiteindelijk uitkomt bij de heuvel met de vijf wereldberoemde molens. Deze heb je vast en zeker al eens op een ansichtkaart voorbij zien komen! Niet alleen van de stad valt te genieten, er is ook een mooi zandstrand bij de jachthaven, waar je lekker luiert onder de zon of een frisse duik neemt.

molen mykonos

9. Molyvos op Lesbos

Wat Molyvos uniek maakt, is dat het als het ware als een amfitheater omhoog is gebouwd tegen een heuvel. Bovenop die heuvel pronkt een oude burcht boven de stad uit. De prachtige huizen met oranje daken zijn net wat anders dan de witte of gekleurde huizen die je vaak ziet in Griekenland. Deze huizen zijn namelijk gebouwd met materialen uit de omgeving en hebben daardoor een natuurlijke uitstraling. Slenter zeker rond door de stad, want naast de prachtige huizen zijn er ook allerlei erfstukken uit de Romeinse en Byzantijnse tijd te bewonderen.

terras ,olyvos

10. Nidri op Lefkas

Nidri is een uiterst gezellige badplaats aan de oostkust van Lefkas. Bijzonder aan deze badplaats is de ligging in een heel mooi stukje natuur. Niet alleen toeristen, maar ook de Grieken zelf wandelen graag door het levendige centrum en de kleurrijke haven. Naar verluidt vind je hier enkele tavernes die het lekkerste vlees en vis van het hele eiland serveren. Reder Aristoteles Onassis vond het dorp zo mooi dat hij het eiland Skorpios tegenover Nidri kocht, zodat hij er elke dag naar kon kijken. Dat zegt wel genoeg toch?

uitzicht huizen nidri

11. Agia Galini op Kreta

Agia Galini is een voormalig vissersdorp, dat nu een sfeervol en gastvrije vakantiedorp is geworden. Er is echter geen sprake van massatoerisme en dat maakt het erg uitnodigend. Het dorp heeft gewoon zijn oude charmes behouden. Wanneer je langs de witte huisjes in de bergen wandelt, heb je een prachtig uitzicht over de haven. Ook is er op een klein stukje lopen, een leuk strand. Het pad dat ze vanuit het Agia Galini naar het strand hebben aangelegd, is misschien nog wel het mooiste aan het dorp.

12. Pigadia op Karpathos

Pigadia oftewel Karpathos-stad is de hoofdstad van Karpathos. Het heeft een prachtige ligging in een baai, met een uitgestrekt strand. Het meest indrukwekkende echter, is de haven van Pigadia. In de haven is er veel te beleven, dankzij de vele terrassen en tavernes. De stad is gebouwd voor een indrukwekkende rotspartij, waar enkele kerken op gebouwd zijn. Leuk om eens te bezichtigen. Massatoerisme is deze badplaats bespaard gebleven en het authentieke karakter is daarom behouden. De levendigheid, de prachtige ligging en het uitgestrekte strand maken van Pigadia een perfecte uitvalsbasis om de rest van Karpathos te ontdekken.

haven karpathos-stad pigadia

Dit zijn de mooiste badplaatsen van Griekenland

Een selectie maken uit alle mooie badplaatsen van Griekenland is geen gemakkelijke taak, maar het is gelukt. Is er een badplaats die bovenaan jouw lijst is beland? Een vakantie naar Griekenland vind je bij SUNtip!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin