4 minuten

6 handige tips voor slapen in het vliegtuig

Wie wel eens een vliegreis gemaakt heeft, weet dat dit een prachtige ervaring kan zijn. Het moment dat het eindelijk zover is: vakantie! Hoewel vliegen altijd een bijzondere ervaring blijft, is het ook… vermoeiend. Hoe lekker is het dan als je lekker kunt slapen in het vliegtuig, zodat je uitgerust aankomt op bestemming? Met deze tips gaat dat zeker lukken!

1. Zorg voor je eigen comfort

Tenzij je eerste klas vliegt, kan het comfort van een vliegtuig nog weleens te wensen overlaten. Ze zitten misschien prima, maar er goed in slapen, is een ander verhaal. Belangrijk dan ook is een goed nekkussen voor in het vliegtuig. Hierdoor kun je comfortabel je hoofd laten rusten en gaat het in slaap vallen een stuk makkelijker. Ze zijn ook overal verkrijgbaar. Online, in winkels en ook op het vliegveld zelf. Maak jezelf maar eens lekker comfy! 😉

Het is ook slim om je eigen dekentje mee te nemen. Met de airco van het vliegtuig kan het frisjes zijn en eerlijk is eerlijk: slapen onder een deken is altijd fijn. Trek hem lekker ver omhoog en kruip eronder. Mocht je de deken toch niet gebruiken tegen de kou, dan kan die ook dienen als verdikking voor je nekkussen.

Ten slotte is de kleding die je draagt net zo belangrijk om jezelf comfortabel te maken. Strakke kleding maakt het moeilijk om een comfortabele houding aan te nemen. Kies daarom voor kleding die losjes zit, zodat het goed meebeweegt.

Slapen in vliegtuig

2. Sluit je af voor je omgeving

Zit je in een vliegtuig, dan zit je in een ruimte met veel mensen en lawaai om je heen. Dit kan het slapen bemoeilijken. De oplossing hiervoor? Oordopjes! Er zijn speciale vliegtuigoordopjes die het geluid afsluiten en je oren tevens beschermen tegen de druk die ontstaat bij het opstijgen en landen. Superhandig. Vind je het moeilijk om jezelf af te sluiten voor de omgeving, dan kun je nog een stap verder gaan en een slaapmasker dragen. Vergeet je niet om het raam te verduisteren?

Onze SUNtip: Probeer te slapen met de stoelriem zichtbaar vast. In geval van situaties, waarbij een riem verplicht is, zullen de stewardessen je anders wakker moeten maken om deze vast te doen.

Slapen in vliegtuig

3. Wees slim met je stoelkeuze

Ook de stoelkeuze is erg belangrijk als het gaat om goed kunnen slapen in het vliegtuig. Kies je voor een plek in het midden dan zal, zoals je misschien al vermoedt, het slapen het moeilijkst zijn. Je hebt namelijk niets waar je tegenaan kan leunen (tenzij je tegen je medereiziger mag leunen natuurlijk). Kies je voor de stoel aan het gangpad, dan kun je het makkelijkst rondlopen en naar de wc gaan. Het is echter een dutje waar het om te doen is en wanneer mensen ook constant langs je lopen, wordt dat een stuk moeilijker. De stoel bij het raam is daarom de beste optie. Hier kun je lekker je eigen hoekje maken en leunen tegen de zijkant. Ook zal niemand je storen, omdat ze over je heen moeten klauteren.

Onze SUNtip: Reserveer voor je op vakantie gaat je stoel om verzekerd te zijn van een plek bij het raam. Onze reisspecialisten helpen je hier graag mee!

4. Let op wat je eet en drinkt

Misschien denk je bij jezelf dat het drinken van een stevige borrel helpt om in slaap te vallen. Het gebruik van alcohol is echter af te raden, omdat dit – in combinatie met de droge vliegtuiglucht – je lichaam uitdroogt. Daar zul je niet lekker van slapen. Drink daarom juist gewoon water om die uitdroging te voorkomen. Ook wat je eet is belangrijk. Het eten van een vettige maaltijd bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je lichaam harder moet werken om het eten te verteren. Dat bemoeilijkt je slaap. Met honger slapen gaat daarentegen ook niet werken. Zorg er dus voor dat je voldoende, maar licht verteerbaar eet.

Slapen in vliegtuig

5. Hulpmiddeltjes bij de drogist

Bij zo ongeveer elke drogist zijn lichaamseigen supplementen verkrijgbaar die de slaap bevorderen. Deze pilletjes bevatten melatonine: een natuurlijk stofje dat door het brein wordt aangemaakt, wanneer je je in een donkere omgeving verkeerd en helpt je met in slaap vallen. Dit zijn dus geen ‘echte’ slaappillen en ze mogen gewoon mee aan boord. Niks geks dus en prima te gebruiken in het vliegtuig.

6. Hoe laat je je kinderen slapen in het vliegtuig?

Als je met je gezin reist, is het een hele uitdaging om je kinderen netjes te laten slapen in het vliegtuig. Wat het beste helpt, is om een nachtvlucht boeken. Op die tijdstippen zijn de kindjes toch al moe en vallen ze vanzelf in slaap. Is een nachtvlucht geen optie, dan zijn er nog genoeg andere tips. Probeer zo goed mogelijk de normale slaaproutine te volgen. Pyjamaatje aan, tandjes poetsen op de wc, favoriete knuffel erbij en lekker instoppen. Geef kinderen vooral niet zomaar een slaappilletje. Zij zijn hier een stuk gevoeliger voor en de bijwerkingen hiervan kunnen vervelende gevolgen hebben.

Slapen in vliegtuig

Slapen in een vliegtuig: nu moet het lukken

Heb jij moeite met slapen in het vliegtuig? Dan zullen deze tips je zeker helpen. Het komt er eigenlijk op neer dat je van tevoren moet plannen wat je aan doet, eet, meeneemt en waar je in het vliegtuig plaatsneemt. Voor je het weet, slaap je als een roosje! Op naar die heerlijke vakantie. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin