6 minuten

10x Bezienswaardigheden & highlights Oman

Slapen onder een sterrenhemel, rijden door de zandduinen, indrukwekkende forten bekijken en struinen over de gezellige lokale marktjes. Zo ziet jouw vakantie naar Oman eruit! Oman is een onbekende parel dat langzaam steeds meer een trend begint te worden. Pak daarom nu je kans om dit prachtige land te ontdekken voordat de massa het ontdekt. Huur een auto vanaf je vakantieadres en ontdek de bezienswaardigheden en highlights van Oman.

Muscat

Waan je in een andere wereld op het moment dat je uit het vliegtuig stapt. Overal zie je mensen in traditionele kleding en gebouwen met een unieke architectuur. Daarom alleen al wordt Muscat veelvuldig genoemd tussen de bezienswaardigheden en highlights in Oman. Muscat is de hoofdstad van Oman en de mooiste bezienswaardigheid hier is de Sultan Qaboes moskee. Een gebouw dat bestaat uit 300.000 ton Indisch zandsteen en het één na grootste Perzische tapijt herbergt. Muttrah is het historische gedeelte van Muscat en ligt aan zee. Loop via de boulevard een straatje in en plots sta je in de Muttrah souk. De Muttrah souk zijn allemaal kleine straatjes vol met kleine winkeltjes waar je de verse kruiden van ver al je neus binnendringt en je het liefste alle lampen en sieraden zou willen kopen die hier verkocht worden. Voor het mooiste uitzicht over Muscat klim je naar het Al Mirani Fort.

Onze SUNtip: Ons favoriete hotel is The Chedi Muscat. Een luxe hotel in traditionele Omaanse sferen met privéstrand en zwembad.

Nakhal Fort – Snake Canyon

Ontdek Nakhal Fort, het populairste en bekendste fort van Oman. Het fort is gebouwd om een rots heen en gaat goed op in de omgeving dankzij de zandkleur. Betreed het fort en bekijk de verschillende kamers die laten zien hoe het leven vroeger was. Vergeet ook niet om naar boven te kijken want op het plafond zit een indrukwekkende tekening van geometrische en Arabische geschriften. Vanuit Nakhal Fort rijd je door een spectaculaire kloof naar Snake Canyon in het Hajar-gebergte. Iets wat alleen kan met een 4×4 wagen.

Onze SUNtip: Overnacht in Barka vanaf hier is het maar een half uurtje rijden.

Bilad Sayt

Misschien zou je het niet direct verwachten, maar tot de bezienswaardigheden en highlights in Oman behoren ook de rijstterrassen van Bilad Sayt. Dit traditionele Hajar bergdorpje is één van de mooiste dorpjes in Oman, waar de tijd echt even heeft stilgestaan. De vrouwen halen elke dag vers water uit de berg put en de mannen gaan in de zomer op zoek naar heerlijke paarse bessen aan de rand van de berg. Het is een klein authentiek dorp en de perfecte tussenstop voor een hapje of drankje. De mooiste foto’s van dit dorp maak je op de route ernaartoe.

Onze SUNtip: Ga langs bij het lokale restaurant ‘Traditional Omani Meals And Coffee’ voor een traditionele maaltijd en koffie.

Jebel Shams – Balcony walk

In het indrukwekkende berglandschap van Oman ligt Jebel Shams. Met zijn 3000 meter hoogte is dit de hoogste berg van Oman. De gigantische kloof die door Jebel Shams loopt splits de berg in tweeën. Om dit juweeltje het beste te aanschouwen raden wij aan om de Balcony walk te lopen. Met deze wandeling van zeven kilometer in totaal loop je via een pad naar een waterpoel en oude hutjes. Onderweg aanschouw je de Jebel Shams op zijn best en kom je misschien nog een paar geitjes tegen. Het is een makkelijke wandeling via een duidelijk pad en je bent in totaal zo’n drie tot vier uur aan het lopen.

Onze SUNtip: Wandel het hele pad uit voor de mooiste uitzichten. Het pad loopt na de ruïnes door tot een verborgen grot en een waterpoel. Perfect om bij te komen!

Bahla Fort – Jabreen Castle

Het imposante Bahla Fort staat sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst en bestaat geheel uit klei en steen. De bouw van het fort is tussen de twaalfde en vijftiende eeuw gebeurd door de Banu Nebhan stam die hier toen der tijd leefde. Ontdek de vele kamers, trappen, verborgen paden en raak de weg kwijt in dit kleine doolhof.

Wanneer je een klein stukje door rijdt kom je uit bij Jabreen Castle. Ga op pad met de audiotour en leer over de geschiedenis die hoort bij de vijf verdiepingen en vijfenvijftig kamers tellende kasteel. Dit is een van de mooiste plekken die in het lijstje bezienswaardigheden en highlights in Oman staan.

Onze SUNtip: Verblijf in het tropische paradijs van Al Bustan Palace A Ritz Carlton Hotel.

Nizwa

Beeld je in, je loopt de stad van Nizwa in en je ziet vrolijke verkooplui met elkaar onderhandelen. Op de achtergrond hoor je een geluid wat je niet helemaal kan plaatsen. Je draait je om en ineens zie je het, je staat midden op de geitenmarkt! Het is een heel spektakel van verkopers, kopers en geiten. Plan je tocht voor de geitenmarkt, want de markt is er alleen op vrijdag. Met zonsondergang verken je het Nizwa Fort en dwaal je door de kleurrijke straten op zoek naar een lokaal souvenir. Het is genieten in deze levendige stad.

Onze SUNtip: Overnacht bij het viersterrenhotel Anantara Aljabal Alakhdar.

Wahiba Sands

Stap in de mooiste zandbak van Oman, Wahiba Sands. Het moment dat je hier door de zandduinen rijdt en de Desert Night Camp ziet waan je jezelf direct in het 1001 nachten sprookje. Cross met een 4×4 of een quad door de duinen, laat je adrenaline stijgen tijdens het sandboarden of verken de woestijn te voet en bekijk de magische zonsopgang en zonsondergang. Met al deze leuke activiteiten is je verblijf in Wahiba Sands zeker geslaagd. Hoewel, je bezoek aan de zandduinen is niet compleet zonder dat je wilde kamelen hebt zien rondtrekken. Geen zorgen, die kom je echt wel tegen tijdens een van de activiteiten.

Onze SUNtip: Verblijf in de Desert Night Camp, Thousand Nights camp, ga wildkamperen of doe een dagtocht vanuit Barr Al Jissah!

Wadi Shab

Omgeven door hoge bergen vind je een groen gekleurde meer, Wadi Shab. Dit is de mooiste wadi van Oman. Een wadi is een vallei of rivierdal. Door scheuren in de rotsen begon er water doorheen te stromen, hierdoor werd het ook ineens mogelijk voor fruitbomen om te groeien. Vandaar dat het altijd hartstikke groen is bij een wadi. In een uurtje loop je door de Wadi Shab heen en kom je uit bij een prachtige heldergroene poel. Neem een verfrissende duik voor de verkoeling en verken de rest van de wadi al zwemmend.

Onze SUNtip: Verblijf in Muscat, vanuit hier maak je gemakkelijk een dagtocht naar Wadi Shab.

Empty Quarter woestijn

De grote Arabische woestijn mag niet ontbreken tussen de bezienswaardigheden en highlights in Oman. De Empty Quarter woestijn (Rub’ al Khali) ligt in het zuiden van Oman en behoort tot de grootste aaneengesloten woestijn van de wereld. De woestijn beslaat een deel van Saoedi-Arabië, Jemen, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Ga samen met een gids de woestijn in en neem voor twee dagen de Nomadische levensstijl aan. Luister naar boeiende verhalen over de vroegere stammen die hier leefden en slaap onder de sterrenhemel.

Onze SUNtip: Boek een tour naar de Empty Quarter woestijn vanuit Salalah.

Wadi Darbat

Een bijzondere onbekende wadi in het zuiden van Oman is Wadi Darbat. Dit juweeltje bestaat uit mini watervallen en een helderblauwe meer. Daarom behoort het echt tot de bezienswaardigheden en highlights in Oman wat ons betreft. Doordat Wadi Darbat in zuid-Oman ligt komen hier weinig toeristen en betekent het dat je hier echt tussen de locals bent. Let wel op, want hoe warm de temperatuur ook is ga hier vooral niet zwemmen. In het water bevinden zich slakken die virussen met zich meedragen waar je erg ziek van kan worden. Gelukkig zijn er genoeg schaduwplekken voor verkoeling en leuke wandelingen rondom de watervallen om je te vermaken.

Onze SUNtip: Dit Wadi gebied is vrij groot. Ga wandelen en ontdek de omgeving! Verblijven doe je in Salalah.

Al deze bezienswaardigheden en highlights in Oman wil je toch niet missen?

Zo, nu ben je wel overtuigd waarom je naar Oman op vakantie wil. Met de gezellige markten, oneindige woestijnen, bijzondere wadi’s en de mooiste forten is jouw vakantie naar Oman net zo magisch als het sprookje van 1001 nachten. Bekijk ons uitgebreide aanbod en boek jouw vakantie. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Shanna Hazeu
Contentspecialist
Meer van Shanna Hazeu