5 minuten

6x de mooiste plekken in Toscane

Glooiende heuvels, cipressen aan weerszijden van de weg en zon. Dit is het heuvelachtige landschap van Toscane. Een heerlijke vakantiebestemming om te genieten van de natuur, het eten en de wijn! Deze Italiaanse streek is de ideale plek om met je (huur)auto op pad te gaan en op ontdekking te gaan. Maar wat zijn nou de mooiste plekken in Toscane? De bekendste plekken weten we ondertussen wel, maar wat zijn nou de andere pareltjes? Lees snel verder en kom erachter!

Terug naar de Middeleeuwen in San Gimignano

Het moment dat je San Gimignano binnenloopt waan je je direct in de Middeleeuwen. Overal waar je kijkt zie je oude gebouwen en souvenirwinkels die het verhaal vertellen van dit bergdorp. In verschillende musea leer je over het ontstaan van het dorp en bewonder je eeuwenoude fresco’s. Of betreed de kerk en luister naar typisch orgelmuziek. Een aanrader is om over de stadsmuren te lopen en de toren Torre Grossa te beklimmen.

Een leuk feitje van San Gimignano is dat de torens die je ziet symbolisch zijn. De familie die hier jaren geleden woonden bouwden maar liefst 72 torens om aan te tonen hoeveel geld en macht ze wel niet hadden. Ondank dat er nu nog veertien overeind staan geeft het een goede indruk van de geschiedenis dat hier heeft geleefd en waarom dit dorp behoort tot de mooiste plekken in Toscane.

Onze SUNtip: Sluit de dag af met een ijsje bij het bekroonde Gelateria Dondoli.

Het onbekendere Colle di Val d’Elsa

Colle di Val d’Elsa heeft de grootte van een stad, maar het unieke karakter van een dorp. Is het dan een stad of een dorp? De meningen zijn verdeeld, maar wat we wel weten is dat het terecht tussen de mooiste plekken in Toscane staat. Wandel over de brug door de Porta Nova het historische centrum binnen. Ga kruislings door de straatjes en ontdek de mooiste plekjes. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn het archeologisch museum, de kathedraal en het Kristalmuseum.

Ben je er precies op een ontzettend warme dag? Parkeer dan je (huur)auto bij Ponte di Spugna en zoek verkoeling in het water van de prachtige waterval Diborrato.

Onze SUNtip: Huur een Vespa en verken al scooterend de omgeving van Colle di Val d’Elsa.

Mooie uitzichten en paardenraces in Siena

Een paardenrace midden in de stad?! Ja, dat kan in Siena! Het UNESCO genoteerde historisch centrum van Siena, is twee keer per jaar de place to be voor de Palio paardenraces. De andere dagen in het jaar is het Piazza del Campo een prachtig plein omgeven door historische gebouwen. Gesproken over mooie gebouwen, een paar straatjes verder aan het Piazza del Duomo sta je oog in oog met de kathedraal van Siena. Bewonder het gebouw of ga naar binnen en bekijk de unieke schilderwerken op de muren en het plafond.

Voor het mooiste uitzicht op de stad raden we je aan om naar het Basilica Cateriniana San Domecio te lopen. Boven de huizen steken de kathedraal van Siena en de Torre del Mangia uit. Nu snap je waarom ook Siena bij de mooiste plekken in Toscane hoort.

Onze SUNtip: Zoek een leuke stadswandeling op en verken de stad te voet.

Ontdek het rustige Volterra

Dwaal door de straten van Volterra en vang een glimp op van het oude Etruskische leven. Van hoge torens tot sfeervolle pleinen en kleine kerkjes tot kunstwerken. Het mooiste pareltje is misschien wel van de Romeinen. Midden in de stad naast de parkeerplaats vind je namelijk één van de best bewaard gebleven Romeinse amfitheaters. Koop een ticket en waan je terug in de tijd. Na al die indrukken is het tijd om uit te rusten en dat doe je op één van de gezellige terrassen. Bestel een plankje antipasti en geniet van de mensen om je heen.

Volterra heeft veel van zijn populariteit te danken aan Twilight New Moon, wat zich hier afspeelt. Mocht je de hoop hebben om hier een leuke vampier tegen te komen, moeten we je helaas wel teleurstellen. De opnames van deze film waren namelijk in Montepulciano.

Onze SUNtip: Verblijf in de buurt van Volterra bij Il Defizio.

Livorno, op naar de kust

Livorno ligt aan de kust en staat bekend om zijn maritieme geschiedenis en Fortezza Nuova. Die maritieme geschiedenis ontdek je in het Natuurhistorisch Museum waar je een walvisskelet van bijna twintig meter lang ziet! Terwijl Fortezza Nuova een fijne schaduwplek op een hete dag is, met als bonus mooie uitzichten over de omgeving. Duik in het lokale leven en ga naar de traditionele markt. Struin langs de kraampjes en winkels en scoor wat leuks voor thuis! Ook is het mogelijk om voor een dagje strand te kiezen. Rust uit op de ligstoelen en neem een plons in het water. Daarnaast is Livorno voor watersportliefhebbers een droom. Dankzij de perfecte ligging aan de zee en met de juiste wind, beoefen je hier vaak wind- en kitesurfen. Verder is Livorno prachtig met zijn oude straatjes, charmante boulevard, gezellige restaurantjes en vrolijke Italianen.

Onze SUNtip: Boek je vakantie bij het fijne Th Tirrenia Green Park Resort!

Mooiste plekken in Toscane

Ontspan in het natuurzwembad Saturnia

Eén van de mooiste plekken in Toscane die er bestaat, is de hot-spring Saturnia. Voel de heerlijke warmte van de bron langzaam via je voeten je hele lichaam verwarmen. Met een constante temperatuur van zevenendertig graden is het hier ook in de winter heerlijk. Veel mensen geloven nog altijd dat het water van Saturnia helende en verjongende krachten heeft. Of dat echt zo is, moet je zelf ontdekken. De natuurlijke bron is opgebouwd uit allemaal kleine poeltjes die als een soort trappetje naar een oude watermolen lopen. Klim naar boven, ga op de witte kalkstenen zitten en laat je masseren door de natuurlijke waterval.

Wil je als eerste aanwezig zijn bij de hot-spring?  Overnacht dan bij Borgo Magliano. Vanuit hier is het nog maar iets meer dan een half uur rijden. Als je trouwens echt als eerste er wil zijn, dan is het slim om hier met zonsopgang te staan.

Onze SUNtip: Doe je sieraden af, want door de zwavel dat in het water zit verkleurt het (dit is wel weer op te poetsen).

Saturnia Toscane mooiste plek

Welke mooiste plek in Toscane is jouw favoriet?

Er zijn natuurlijk nog veel meer plaatsen die onder de mooiste plekken in Toscane vallen. Mocht je daarom nog wat tijd over hebben bezoek dan zeker de kleine ommuurde stad Monteriggioni, bekijk historische gebouwen in Arezzo of drink de lekkerste rode wijn in Montepulciano.

Geschreven door: Shanna Hazeu
Contentspecialist
Meer van Shanna Hazeu