5 minuten

Vliegen met baby, gewoon doen!

Vliegen met baby: makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor! Niet als jij de volgende tips in acht neemt. Op vakantie gaan met je kleine is namelijk hartstikke veilig en leuk. Alvast weten waar je met de kleine allemaal naartoe kan vliegen? Bekijk dan hier onze kindvriendelijke vliegvakanties. Ik zou ’t doen!

Met baby vliegen: hoe oud moet mijn kindje zijn?

Normaal gesproken wordt geadviseerd pas te vliegen met een baby die ouder is dan 6 weken. In de eerste levensfase van de baby ontwikkelen de longetjes zich namelijk nog. Ga je vliegen, dan is er het risico dat ze licht beschadigd raken. Dat wil je natuurlijk niet! Is je baby ouder dan 6 weken en voel jij jezelf ook fit genoeg om het avontuur aan te gaan? Dan is het prima om samen op vakantie te gaan met het vliegtuig. Sterker nog: hoe jonger de baby is, hoe makkelijker het reist!

Voordeeltje vliegen met een baby: gratis!

Ga jij op vakantie met je baby? Dan profiteer je ook nog eens van een fijn voordeel en dat is dat ze gratis meevliegen tot 2 jaar! Je baby heeft namelijk geen stoel voor zichzelf nodig, maar zit bij jou op schoot. Let wel op, want je mag als ouder maar één kind op schoot nemen. Heb je meerdere kids of wil je liever wél een zitje meenemen, geef dit dan aan bij je boeking. Je hebt dan namelijk wel een aparte stoel nodig, die je ook moet reserveren. Hiervoor moet je wel betalen, maar hoeveel verschilt per vliegmaatschappij. De ene keer is het gratis, de andere keer betaal je een kleine toeslag. Neem je je baby niet op schoot tijdens het vliegen, vraag dan naar de speciale veiligheidsgordel bij het cabinepersoneel. Deze gebruik je tijdens het stijgen en dalen als je kindje op een stoel zit.

Onze SUNtip: Houd rekening met de leeftijd van je baby op de datum van je terugvlucht. Als ze op vakantie 2 worden kan het in kosten schelen, geef dit dan aan tijdens je boeking.

Een bassinet (wiegje)

Wordt het een verre bestemming? Dan hebben grote luchtvaartmaatschappijen vaak een bassinet (wieg) voor je baby. Je zit dan voorin het vliegtuig en je klapt het wiegje uit de muur, waardoor je baby heerlijk slaapt. Geef aan tijdens het boeken dat je graag gebruik wil maken van het bassinet indien deze aanwezig is. Zoals we eerder al zeiden, kun je ook een extra stoel boeken voor meer ruimte voor je baby.

Onze SUNtip: Boek je een zonnige vliegvakantie en is de bassinet niet beschikbaar, denk dan eens aan de Flyebaby!

Vliegen met een baby: handbagage

Vlieg je met een baby, dan mag je (bij de meeste vliegmaatschappijen dan) handbagage meenemen tot een maximum van 10 kilogram. Let wel op dat je niet stiekem ook wat andere dingen in de tas stopt, want dit mogen alleen spullen zijn die ertoe dienen om je kindje te verzorgen. Bij andere vliegmaatschappijen is de verdeling onderling 6 kilogram voor spullen en 4 kilogram voor een inklapbare buggy. Vlieg je bij een low budget airline als Ryanair, dan kan het ook zo zijn dat je helemaal geen handbagage mee mag nemen voor je kindje (onbetaald). Kijk altijd dus goed naar de voorwaarden van de maatschappij waarmee je vliegt. En geen zorgen: als de buggy niet mee mag als handbagage, is het vaak mogelijk om hem pas vlak voor het instappen af te geven.

Onze SUNtip: Neem een draagzak mee voor het geval de buggy niet tot het einde mee kan.

Oh nee, vertraging…

Ben je eenmaal onderweg, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk op bestemming arriveren. Het kan echter altijd zo zijn dat je vlucht vertraagt. Geen paniek, want veel vliegvelden hebben een apart gedeelte om met jouw baby heen te gaan in dat soort gevallen. Vertrek je vanaf Schiphol, dan heb je daar een speciale Baby Care Lounge waar je baby kan slapen.

Onze SUNtip: Leg je kindje dan nooit op de grond van het vliegtuig. Je baby komt dan in contact met veel bacteriën, maar ook kan je kindje zich lelijk bezeren als er turbulentie ontstaat. Hier is de luchtvaartmaatschappij nooit verantwoordelijk voor.

Eten in het vliegtuig

Vliegtuigeten is doorgaans best prima te eten. Op lange vluchten worden de belangrijkste maaltijden geserveerd. Voor kindjes zijn er soms speciale maaltijden, maar niet altijd. En of je baby het dan lekker zal vinden, is helemaal de vraag. Zorg dus voor je eigen babyvoeding in het vliegtuig. Wat fijn is, is dat de regel van maximaal 100 milliliter voor babyvoeding niet geldt. Je baby kan sowieso meer dorst krijgen in de lucht tijdens het vliegen. Geef je kindje gewoon wat te drinken als ze daarnaar vragen. En vergeet dat zelf ook niet te doen!

Onze SUNtip: Warm eten voor je kindje? Geef van tevoren aan bij het cabinepersoneel rond welke tijden jij je babyvoeding op wil warmen, dan houden ze hier rekening mee.

Last van de oortjes?

Door de wisselende druk in de cabine tijdens het stijgen en dalen, kan oorpijn ontstaan bij zowel jou als bij de baby. Jij kunt je oren klaren, je baby’tje kan dat niet. Je kunt wel verlichting bieden door de kleine wat te laten drinken op deze momenten.

Huilende baby aan boord: tips vliegen met baby

Van een krijsende baby in het vliegtuig wordt niemand blij. Toch ligt het in 9 van de 10 gevallen gewoon aan vermoeidheid of aan het feit dat je kindje niet krijgt wat hij/ zij wilt. Aan beiden valt wat te doen. Houd de volgende tips in acht en je vliegt vrolijk naar je vakantiebestemming!

  1. Plan het slaapje van je baby, of houd je kindje wakker tot voor de vlucht en laat je baby dan lekker slapen. Kies wat het beste past bij jouw baby.
  2. Laat je baby zijn of haar gang gaan. Zorg voor genoeg speeltjes, een fijne knuffel of een tekenvel. Ook leuk: iets nieuws geven!
  3. Andere tijdzone? Houd dan de tijden aan van het vertrekkende land en begin met het ‘nieuwe’ ritme op plek van bestemming. Dit duurt bij grote tijdsverschillen wel een paar dagen.

Vliegen met baby: ik zou ’t doen!

Hebben wij je kunnen overtuigen dat vliegen met je baby zorgeloos en gemakkelijk kan? Boek dan lekker jouw vakantie naar de zon.

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia