4 minuten

Zanzibar vakantietips: 7 dingen die jij niet mag missen!

In de Indische Oceaan, aan de oostzijde van Tanzania is het prachtige eiland Zanzibar gelegen. Wanneer je op zoek bent naar een zonvakantie met uitgestrekte witte stranden, heb jij dit eiland waarschijnlijk al meerdere keren voorbij zien komen. Benieuwd wat je naast relaxen op het strand nog meer kunt doen op Zanzibar? Lees verder en ontdek mijn vakantietips voor Zanzibar!

Stone Town

Het oude centrum van de hoofdstad Zanzibar-stad heet Stone Town. Dit stadje staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alle huizen zijn gebouwd van koraalsteen. Zo is de stad aan zijn naam gekomen! In het centrum is genoeg te beleven. Zo kun je overdag een bezoek brengen aan The Old Fort. Vroeger was dit een gevangenis. Nu zijn er verschillende winkeltjes en is er een amfitheater in deze ruïne te vinden. In het amfitheater worden zelfs festivals en concerten gehouden! In de avond komt het centrum helemaal tot leven. Een bezoek aan Forodhani Park wil je zeker niet overslaan. Hier kun je in de avonduren nog heerlijke lokale specialiteiten kopen zoals kreeft en krab. Geen zin om te koken? Er zijn genoeg plekjes op deze avondmarkt waar jij rustig kunt dineren.

zanzibar-vakantietips_stone-town

Jozani Forest National Park

Jozani Forest National Park is een prachtige vakantietip op Zanzibar! In dit Nationaal Park kun je samen met een Engelssprekende gids het regenwoud ontdekken. Tijdens deze wandeling loop je over een prachtig natuurpad. Je komt gegarandeerd bijzondere planten, vogels en dieren tegen. Wat het nationaal park nu zo bijzonder maakt zijn de Zanzibar Red Colombus-apen. Deze apen zijn zo gewend geraakt aan de mensen, dat je er zelfs mee op de foto kunt!

zanzibar-vakantietips_jozani-forest

Nungwi Beach

Op Zanzibar vind je een aantal van de mooiste stranden ter wereld. Nungwi Beach is er daar zeker weten één van. Het zand is parelwit en wanneer je door het water zwemt, kun je zo de kleurrijke onderwaterwereld zien. Langs de kustlijn staan kokosbomen en bananenpalmen, deze zorgen voor schaduw. Perfect als je even uit de felle zon wilt ontsnappen! Ben jij ook al fan van deze strandbestemming? Bekijk eens onze accommodaties rondom Nungwi Beach!

zanzibar-vakantietips_nungwi-beach

Kizimkazi Beach

Een ander prachtig bounty strand is Kizimkazi beach. Dit strandje is in het zuidelijkste stuk van Zanzibar gelegen. Je kunt hier ook samen met dolfijnen zwemmen! Je gaat dan samen met een gids het water op en op zoek naar de dolfijnen. Deze activiteit is erg populair onder toeristen, dus wij raden aan om vooraf te reserveren.

Onze SUNtip: bekijk eens onze andere bijzondere zonvakantie bestemmingen in Afrika!

zanzibar-vakantietips_kizimkazi-beach

Spice Tour

Zanzibar is het eiland van de kruiden. Vroeger was dit namelijk een belangrijk gebied voor de handel van kruiden en specerijen. Zelfs nu wordt er nog veel verbouwd, zoals vanille en kaneel. Je kunt op bezoek bij zo’n ‘Spice farm’. Een bekendere boerderij is de SISO spice farm. Hier kun je ook rondleidingen volgen. Naast kruiden vind je hier ook prachtige bloemen en planten. Tijdens de rondleiding wordt er ook een lunch verzorgd, uiteraard van de verse, zelf verbouwde producten! Een Spice Tour is een tip die je tijdens een reis naar Zanzibar niet over mag slaan!

zanzibar-vakantietips_spice-farm

De keuken van Zanzibar

Zanzibar heeft natuurlijk veel invloeden van de Afrikaanse keuken. Maar ook oosterse invloeden vind je in ieder gerecht weer terug. Het gerecht dat overal bij geserveerd word is Ugali, dit is een traditionele maïspap. Maar ook Sambusa (gefrituurde deeghapjes) en gerechten met banaan zie je op elke menukaart terug. Wist je dat het in Afrikaanse landen en dus ook op Zanzibar heel gebruikelijk is om met je handen te eten?  Je kunt je dus helemaal uitleven!

zanzibar-vakantietips_traditionele-keuken

Prison Island

Dit eiland is ongeveer 20 minuutjes varen vanaf Zanzibar. Hoewel het net buiten Zanzibar ligt, is dit een geweldige vakantietip! Het eiland staat bekend om de gigantische Reuzenschildpadden die over het eiland dwalen. Een aantal van deze schildpadden zijn al ruim 100 jaar oud! Wanneer je genoeg gezien hebt van deze bijzondere dieren, kun je de rest van het eilandje gaan ontdekken. Maak een wandeling over één van de wandelpaden of ga snorkelen tussen de tropische vissen en het kleurrijke koraal.

zanzibar-vakantietips_prison-island

Nog wat praktische tips voor een vakantie naar Zanzibar!

  • Maak voor dat je op reis gaat een afspraak bij de GGD, zodat jij zeker weten alle inentingen hebt en veilig op reis kunt gaan!
  • Drink géén water uit de kraan! Wanneer je kraanwater drinkt op Zanzibar, is de kans enorm groot dat jij hier ziek van wordt. Pas buiten je resort / hotel ook op met ijsklontjes.
  • 98% van de bevolking op Zanzibar is islamitisch. Hoe je hier op het strand en aan het zwembad weinig van merkt, lopen er in de steden veel vrouwen met een hoofddoek. Het wordt dan ook erg gewaardeerd als je je schouders bedekt en langere rokken of broeken draagt.
  • De munteenheid is de Tanzaniaanse Shillings. Maar Amerikaanse Dollars worden ook overal geaccepteerd. Zorg er wel voor dat je voldoende cash op zak hebt, pinnen kan namelijk lang niet overal!
  • En als laatste moet je natuurlijk zorgen voor de juiste reisdocumenten.

Onze SUNtip: op de website van Nederland Wereldwijd kun jij precies zien welke reisdocumenten jij nodig hebt!

Weet jij welke tip op Zanzibar jij het eerst gaat bezoeken?

Zwemmen met dolfijnen, op de foto met apen en relaxen op bounty-stranden… Ben jij na het lezen van deze vakantietips over Zanzibar ook helemaal overtuigd om een reis naar het vakantieparadijs te boeken? Bekijk hier al onze accommodaties op deze prachtige bestemming. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Sanne van der Stelt
Reisspecialist
Meer van Sanne van der Stelt