10 min

Voor welke landen heb je een visum nodig?

Elk land heeft zo zijn eigen regels, ook wanneer het gaat om een visum. Voor het ene land heb je geen visum nodig, voor het andere wel. Ook wat betreft reisdocumenten gelden er per land andere regels. Bijvoorbeeld over de geldigheidsduur of de acceptatie van een identiteitskaart. Kortom, het is nogal verwarrend. Hoogste tijd dus om alle SUNtip bestemmingen, in alfabetische volgorde, op een rijtje te zetten met de juiste informatie.

Aruba

Aruba is het land van paradijselijke stranden, de divi boom, flamingo’s en uitstekende surflocaties. Het leuke is: je kunt er met de Nederlandse taal uitstekend uit de voeten. Het is een vakantiebestemming om bij weg te dromen, maar wat moet je weten als je die droom waar gaat maken?

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op Aruba is een paspoort benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd, maar Aruba vraagt je wel om een Arrival card in te vullen. Deze worden uitgereikt in het vliegtuig.

Brazilië

Brazilië is een land dat tot de verbeelding spreekt. Je hebt er regenwouden, tropische temperaturen, geweldige stranden en natuurlijk het befaamde carnaval. Maar wat moet je geregeld hebben als je er op vakantie wilt?

 • Type reisdocument: Om Brazilië binnen te komen heb je een paspoort nodig, die na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Er is geen visum nodig, maar wel heb je 2 lege visumpagina’s nodig in je paspoort.

Bonaire

De ultieme bestemming voor duikliefhebbers? Dat is Bonaire! Want het eiland is omringd door prachtige koraalriffen, waar je geniet van allerlei vissen in de meest uiteenlopende kleuren. Ook als je gewoon op een strand wilt zonnen, zijn er weinig bestemmingen waar dat beter kan dan op Bonaire.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op Bonaire is een paspoort benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd, maar Bonaire vraagt je wel om een Arrival card in te vullen. Deze worden uitgereikt in het vliegtuig.

Bulgarije

Het land Bulgarije is natuurlijk befaamd om de Zwarte zeekust en stranden als Sunny Beach Maar er is naast feestelijke stranden veel meer te ontdekken, zoals de rijke cultuur en natuurschoon. En om dat te doen hoeft er gelukkig maar weinig geregeld te worden:

 • Type reisdocument: Een ID-kaart en paspoort worden allebei goedgekeurd. Mits ze minimaal zolang geldig zijn als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Er is geen visum benodigd.

Cuba

Cuba is natuurlijk bij iedereen bekend, dankzij de Cubaanse sigaren, een veelbewogen geschiedenis, de Mojito en de classic cars die er door de straten rijden. Het is echter ook een tropisch paradijsje met hagelwitte stranden en prachtige valleien. Een vakantie is wel heel verleidelijk dus.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op Cuba is een paspoort benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Er is geen visum benodigd, maar wel een toeristenkaart. Afhankelijk van de touroperator, waarmee je op vakantie gaat, krijg je die thuisgestuurd. Of je kunt er één bij het vliegveld afhalen.

Curaçao

Ah, Curaçao. Daar weten ze pas wat een ontspannen leven lijden inhoudt. Daar word je tijdens een vakantie onwaarschijnlijk in mee getrokken, wanneer je onder de zon plaatsneemt op een van de geweldige stranden, zoals de Grote Knip. Voor het relaxen kan beginnen is het belangrijk rekening te houden met het volgende:

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op Curaçao is een paspoort benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Er is geen visum benodigd.

Cyprus

Cyprus is een vakantiebestemming met invloeden vanuit verschillende culturen. Het heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en de restanten nog steeds van zichtbaar zijn. Je vindt er prachtige baaien, cultuurrijke steden en eigenlijk alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Maar let wel op het volgende:

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort of ID-kaart nodig, die na terugkomst in Nederland nog minimaal 3 maanden geldig is.
 • Visum: Alleen voor het Turkse deel, Noord-Cyprus, is een visum benodigd. Onze klanten krijgen bij aankomst een gratis toeristenvisum.

Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek geniet je van parelwitte stranden. Je vindt er ook berggebieden, regenwouden, valleien en woestijngronden. De gastvrije bevolking houdt van swingende muziek. Op de Dominicaanse Republiek geniet je van een vakantie met een exotisch tintje.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op de Dominicaanse Republiek is een paspoort benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Je hebt een toeristenvisum nodig, die je ontvangt bij aankomst.

Egypte

Egypte heeft menig hart weten te veroveren met zijn stranden, de Rode zee met prachtige duiklocaties en natuurlijk de mystiek die hangt rond alle bijzondere bezienswaardigheden uit het oude Egypte. Tel daar de luxe resorts bij op en je snapt wel waarom zoveel harten veroverd zijn door Egypte.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na aankomst op bestemming nog minimaal 6 maanden geldig is. Er moeten tevens minimaal 3 lege visumpagina’s in het paspoort zijn.
 • Visum: Het visum is verkrijgbaar bij aankomst op bestemming.

Gambia

‘The smiling coast of Africa’, Gambia weet gegarandeerd een lach op je gezicht te toveren, dankzij de enorm vriendelijke bevolking, de lange stranden en natuurlijk de Afrikaanse natuur vol met prachtige vogels en vrolijke aapjes.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na aankomst op bestemming nog minimaal 6 maanden geldig is. Er moet tevens minimaal 1 lege visumpagina in het paspoort zijn.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Griekenland

Of je komt voor de verhalen over oude mythes, gezellige havenstadjes en bergdorpjes, het eten, of gewoon voor zon en strand. Griekenland biedt alles om iedereen een geslaagde vakantie te laten beleven.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie in Griekenland is een paspoort of ID-kaart benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Indonesië

Indonesië is een bijzonder mooie bestemming, vol met vulkanen, bergen, oerwouden en ook fantastische stranden. Je begeeft je echt in een andere wereld wanneer je alle prachtige tempels aanschouwt. Geen wonder dat zoveel vakantieliefhebbers Indonesië hoog in het vaandel hebben staan.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Italië

Het land van pizza, pasta, prachtige steden en een fijne cultuur. Italië weet iedereen wel te bekoren. Of je nu kiest voor een stedentrip naar Milaan of een zonvakantie op Sicilië. Genieten zul je zeker!

 • Type reisdocument: Voor een vakantie in Italië is een paspoort of ID-kaart benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Jamaica

Een tropische bestemming, waar je u tegen zegt. Regenwouden, paradijselijke stranden en natuurlijk tropische temperaturen. Jamaica heeft het allemaal. Daarnaast is het ook nog eens het land van Bob Marley en reggae muziek. Lekker rustig aan doen dus!

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na aankomst op bestemming nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Kaapverdië

De eilanden van Kaapverdië zorgen voor een heerlijk zonnige vakantie aan het strand. Zeker in de wintermaanden is dit een ideale vakantiebestemming om de kou in Nederland te ontvluchten. Daarnaast is het een uitstekende surfbestemming, dankzij de altijd gunstige wind.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.
 • Overig: Wel zit er een Airport Security Tax van € 31,- p.p. inbegrepen: paspoortgegevens dien je uiterlijk 5 dagen voor vertrek door te geven via de volgende link

Kenia

Kenia is een ideale bestemming om een dagje strand te combineren met de echte Afrikaanse cultuur. Dat staat dus garant voor een bijzondere vakantie. Ik zou ’t doen!

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is verkrijgbaar bij aankomst op bestemming of vooraf online te regelen via: http://evisa.go.ke/evisa.html. De kosten voor een visum bedragen €40,-.

Kroatië

Dromerige watervallen, mooie stranden, en Romeinse steden. Kroatië is een geweldige bestemming aan de mediterranee, maar nog niet overspoeld door massatoerisme. Je geniet er dus in alle rust van al het schoons dat het land te bieden heeft.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie in Kroatië is een paspoort of ID-kaart benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is een heerlijke vakantiebestemming, dankzij het warme klimaat en de gezellige sfeer. Het meer van Ohrid is dé plek om lekker te ontspannen aan de waterkant. Het is zo groot, dat het een zee van zoetwater lijkt. Rondom het meer slenter je door authentieke stadjes en geniet je volop van de gastvrijheid van de lokale bevolking. En dat alles voor een zeer betaalbare prijs!

 • Type reisdocument: Voor een vakantie in Kroatië is een paspoort of ID-kaart benodigd, die minimaal nog 3 maanden geldig is, na terugkomst in Nederland.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Malediven

De vele eilandjes van de Malediven, zijn de ultieme droom van elke strandliefhebber. De stranden zijn er wonderschoon, evenals het rondom liggende koraal en de bijzondere resorts. De Malediven zijn niet voor niets de nummer 1 huwelijksbestemming ter wereld.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet nodig.

Malta

Malta is een klein maar fijn eiland, met prachtige historische steden en ook enorm fraaie baaien die uitnodigen tot een duik in het frisse water. Dat maakt Malta een erg fijne vakantiebestemming.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie in Kroatië is een paspoort of ID-kaart benodigd, die minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Mauritius

Mauritius is een tropisch paradijs met paradijselijke stranden en een grote mengelmoes aan culturen. Je vindt er zelfs Hindoestaanse tempels! Echter, het meest bijzondere aan Mauritius is dat er fauna en flora te ontdekken valt, dat nergens anders op de wereld voorkomt. Een hele speciale vakantiebestemming dus.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet nodig, maar je hebt wel minimaal 1 lege visumpagina in je paspoort nodig.

Mexico

Niet alleen is Mexico rijk aan fantastische stranden en luxe resorts. Het is ook rijk aan cultuur en geschiedenis. Het is de bestemming als je Maya tempels wilt zien en de enige plek in de wereld waar je kunt duiken in cenotes, zogeheten onderwatergrotten.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet nodig.

Montenegro

Montenegro is een vakantiebestemming dat nog door veel toeristen over het hoofd wordt gezien. Onterecht, want het is er ongelooflijk mooi. Vooral zij die de baai van Kotor ooit hebben mogen aanschouwen, zullen het erover eens zijn dat het een van de mooiste plekken op aarde is. En zo zijn er nog tal van juweeltjes te ontdekken in Montenegro.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na aankomst op bestemming nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet nodig.

Portugal

Portugal is het land van de Fado, het land van unieke steden, zoals Lissabon en Porto, maar ook van de befaamde kust van de Algarve. Een ruige rotsachtige kust, met tussen de rotsen verstopt talloze geweldige stranden. In Portugal beleef je een geslaagde vakantie.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort of ID-kaart nodig, dat minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet nodig.

Senegal

Het Afrikaanse Senegal is als land vrij onbekend bij de meesten, maar als vakantiebestemming al helemaal. Toch heeft het land enorm veel te bieden. Het is hier altijd warm en zonnig en stranden zijn er in overvloed. Evenals uitstekende resorts pal aan het strand. Daarnaast kun je uitgebreid kennismaken met de Afrikaanse cultuur en de prachtige oerwouden en savannes.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort nodig, dat na aankomst op bestemming nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is niet nodig.

Sint Maarten

Sint Maarten is een eiland in het Caraïbische gebied, waar je net als bij de bestemmingen Curaçao en Aruba een Nederlands tintje treft. Omdat het gaat om een Caraïbische bestemming, geniet je natuurlijk ook van een azuurblauwe zee en tientallen hagelwitte stranden. Heerlijk!

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op Sint-Maarten is een paspoort benodigd, dat minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Spanje

Het land van fiesta en siësta is al jaren de favoriete vakantiebestemming onder de Nederlandse vakantiegangers. Spanje heeft immers zoveel te bieden. Van een rijke cultuur en wereldsteden tot gezellige badplaatsen en stranden. En wat te denken van de heerlijke keuken en het geweldige klimaat? Elk jaar valt er iets nieuws te ontdekken.

 • Type reisdocument: Een ID-kaart en paspoort worden allebei goedgekeurd. Mits ze minimaal zolang geldig zijn als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Er is geen visum benodigd.

Tunesië

Tunesië is een veelzijdige vakantiebestemming, met maar liefst 600 meter aan strand, waar je door het uitstekende klimaat veelvuldig gebruik van kan maken. Ook aan cultuur is er geen gebrek, dat ervaar je in een van de schitterende stadjes.

 • Type reisdocument: Voor een vakantie op Tunesië is een paspoort benodigd, dat minimaal zolang geldig is als de verblijfsduur in het land.
 • Visum: Een visum is niet benodigd.

Turkije

Turkije is het land, waar je geniet van tientallen bruisende badplaatsen aan prachtige kustlijnen. Het is ook het land waar je in luxe resorts volledig in de watten gelegd wordt. Maar dat is nog niet alles, want Turkije is rijk aan cultuur en een uitstekende keuken.

 • Type reisdocument: Je hebt een paspoort of ID-kaart nodig, dat na aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Je hebt geen visum nodig.

Verenigde Arabische Emiraten

Dankzij de oliewinst, zijn de rijkdommen van de Verenigde Arabische Emiraten haast eindeloos. Niets is dan ook te gek. Op elke straathoek staat wel een luxe sportauto en de wolkenkrabbers behoren tot de hoogte ter wereld. Een vakantie hier is dan ook een hele ervaring.

 • Je hebt een paspoort nodig, dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Visum: Een visum is verkrijgbaar bij aankomst op bestemming. Ook heb je minimaal één lege visumpagina nodig in je paspoort.

Verdere vragen over jouw vakantie?

Ons team staat voor je klaar om alle vragen over jouw vakantie te beantwoorden. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin