3 minuten

6x leuke dingen om te doen op Lesbos

Lesbos behoort tot een van de grootste eilanden van Griekenland. Op het culturele en culinaire eiland valt genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. Authentieke steden en dorpen wisselen af met schitterende olijfgaarden en prachtige stranden. Lekker eten op Lesbos kan ook! Zo wordt er in de lokale keuken veel gebruik gemaakt van vis en olijfolie. En het weer? Altijd fijn in de zomer met warme, droge maanden. Laten we maar gauw kijken naar deze 6 leuke dingen om te doen op het Griekse eiland Lesbos.

1. Flamingo’s spotten op de Kalloni zoutvlaktes

Er wordt gezegd dat het witste zout van het Middellandse Zeegebied uit Lesbos komt. De Kalloni zoutvlaktes zijn reusachtig. Hoe het zout gewonnen wordt? Op het 60 hectare grote terrein doet de natuur het meeste werk. Zeewater wordt in een bekken gelaten om te verdampen en het restant wordt telkens naar een volgend reservoir gepompt, net zolang tot er een dikke zoutkorst overblijft. Het is een proces dat soms wel jaren in beslag neemt. Heel interessant! Het bijkomende voordeel aan een bezoek aan de Kalloni zoutvlaktes is dat je hier exotische vogels kunt spotten. Denk aan de zwarte ooievaar en de valk. Maar de eyecatcher is toch wel de roze flamingo. Hoeveel zie jij er?

wat-te-doen-lesbos_kalloni-flamingo

Zie jij de flamingo’s in de verte?

2. Op zoek naar inktvis in Molyvos

Op zoek naar een echt Grieks dorp? Ga dan naar Molyvos, in de volksmond Mithymna genoemd. Het is een traditioneel dorp met middeleeuwse kenmerken. Hier vind je geen hoogbouw, maar alle huizen en gebouwen zijn gebouwd in traditionele stijl. Dat betekent dat je overal oranje dakpannen ziet. De grijze muren zijn gemaakt van grote stenen, die uit de omgeving komen. Maar wat moet je echt doen als je in dit Griekse dorp op Lesbos bent? Slenteren door de smalle straatjes en op zoek gaan naar heerlijke inktvis. Deze wordt vers gevangen en gaat vanuit de haven gelijk naar de restaurantjes. Of loop naar het kasteel van Molyovs, de heuvel op. Dan heb je een schitterend uitzicht over Molyvos, de haven en de indrukwekkende omgeving!

wat-te-doen-lesbos_Molyvos-octopus

Hier is het niet ongewoon om de inktvis te laten drogen midden op straat

3. Oude kloosters bezoeken

Je hoeft niet gelovig te zijn om oude kloosters mooi te vinden. Op Lesbos vind je talloze adembenemende kloosters. Koepeldaken met een kruis erop, bijzondere muren en krakende vloeren is wat je ziet. Let wel op: vrouwen mogen niet elk klooster binnen, maar van de buitenkant valt zeker genoeg te zien. Het Taxiarchis klooster is een bijzonder klooster. Het ligt in een naaldbomenbos en duizenden pelgrims komen hier jaarlijks heen om een afbeelding van een aartsengel te bekijken. Het mooiste klooster is die van Limonos. Wat een schitterend bouwwerk!

wat-te-doen-lesbos_klooster-lesbos

Wat een plaatje, he?

4. Het groene goud van Lesbos proeven

De beste olijfolie komt van Lesbos. Tenminste, dat is natuurlijk wat de locals beweren. Het is wel een feit dat de grootste olijfgaard van de Middellandse Zee op Lesbos te vinden is. Maar liefst 11 miljoen olijfbomen stralen aan de zuidkant van Lesbos, aangezien de noordkant onvruchtbaar is. De Kolovi olijven hebben een zachte, noodachtige smaak en worden nog met de hand geperst. Naast dat de olijfgaard schitterend is, raden we je ook aan om deze olijf te proeven, ook als je olijven niet lust. Misschien na het proeven van de olijfolie op Lesbos wel?

wat-te-doen-lesbos_olijfbomen-zuidwestkust-lesbos

Dit is slechts een deel van de enorme olijfgaarden op Lesbos

5. De rots van Petra beklimmen

Heb je zin om iets sportiefs te doen op Lesbos? Beklim dan de rots midden in het authentieke dorpje Petra. Daar bovenop pronkt de Panagia Glykofilloussa kerk. De klim is zeker de moeite waard, want naast de mooie kerk, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en de rest van Petra. Ook hier zijn de huizen gebouwd van natuursteen uit de omgeving, en dat zorgt wederom voor indrukwekkende straatbeelden. Moe van de klim of wil je gewoon even afkoelen? Het strand van Petra is daar uitermate geschikt voor! Je hebt veel terrassen voor een verfrissend drankje, maar er zijn ook ligbedden beschikbaar om te relaxen in de zon. De keuze is aan jou.

wat-te-doen-lesbos_Petra

De rots midden in Petra is niet te missen!

6. Zonnen op verschillende stranden

Natuurlijk mag een strandbezoek niet ontbreken aan dingen je moet doen op Lesbos. Maar het eiland is redelijk groot, dus naar welk strand ga je dan? We geven je een paar opties.

Agios Ermogenis

  • Gelegen in het zuidoosten
  • Groene omgeving met felblauw water
  • Rustig strand midden in de natuur

wat-te-doen-lesbos_Agios-Ermogenis

Eftalou

  • Gelegen in het noorden
  • Omgeven door rotsen en keien
  • De mogelijkheid om te duiken

wat-te-doen-lesbos_Eftalou

Chrousos

  • Gelegen in het zuidwesten
  • Gelegen midden in de natuur, buiten een dorp of stad
  • Rustig, groot zandstrand

wat-te-doen-lesbos_Chrousos

Welke dingen ga jij doen op Lesbos?

Wat ons betreft is er genoeg te doen op het Griekse eiland Lesbos! De bezienswaardigheden bieden voor jong en oud, actievelingen, cultuursnuivers en culinaire liefhebbers wat wils. Bekijk ons aanbod naar Lesbos en zoek jouw ideale vakantie uit. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem