3 min

Wat te doen in Venetië in de winter

Laatst had ik het plezier om ‘s weekends het prachtige Venetië te bezoeken. In de winter lonken de talloze steegjes en bruggetjes, maar ook de gondeliers varen even vrolijk rond. Het weer kan er eveneens nog goed zijn. Ik heb zelfs nog in het zonnetje op een terrasje kunnen zitten. Is dát even lekker in december! Er zijn meer dan genoeg redenen om Venetië in de winter te bezoeken en ik vertel je graag welke dat zijn.

Minder druk in de winter

Venetië is enorm bekend, iedereen wil er een keer geweest zijn. Dat betekent dat het vooral in het hoogseizoen erg druk is. Reken op grote mensenmassa’s die in de hitte over de kleine bruggetjes schuifelen en enorme rijen voor de toeristische attracties. Gelukkig heb je hier in de winter helemaal geen last van. Er zijn hier en daar wel toeristen, maar voor een groot deel zijn dit Italianen die zelf de kans grijpen om de stad te bezoeken. Het befaamde San Marco plein is nog steeds wel vrij druk, maar in de rest van de stad zijn er meer dan genoeg pleinen waar het rustiger en net zo gezellig is.

gondel in venetie

Kerstversiering door de stad

De ultieme aantrekkingskracht van Venetië is het ronddwalen door de stad, tussendoor een espresso nuttigen en de winterse sfeer proeven. Daar hoort natuurlijk ook een klein beetje kerstsfeer bij. Geen over-de-top kerstversieringen met enorme kerstmanpoppen of duizenden felle lampjes, maar hier en daar een mooie slinger met kerstverlichting. De schoonheid van Venetië moet centraal blijven staan; zo denken de Venetianen er ook over. De stad is subtiel maar mooi versierd. Op foto’s van Venetië zie je dit nooit terug en daarom is het des te bijzonder om mee te maken. Nog een reden dus om Venetië te bezoeken!

San marco plein kerst

San Marco plein

De vele attracties van Venetië

Het maakt niet uit of het winter is, want de attracties van Venetië zijn open én minder druk! Het Dogepaleis, de vele musea, gondeldiensten, winkels, barretjes, de basiliek van San Marco, de Rialtobrug en de vele winkeltjes met Muranoglas. Het is allemaal gewoon te bezoeken en bezichtigen, net als in de zomer. Over Muranoglas gesproken: het verderop gelegen eilandje Murano is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Mijn SUNtip: Vanaf het dakterras van het warenhuis Fondaco dei Tedeschi heb je een prachtig panorama uitzicht over Canal Grande.

Uitzicht vanaf Fondaco dei Tedeschi

Murano: Venetië in het klein

Het eilandje Murano is de plek waar het befaamde Muranoglas gefabriceerd wordt. Deze unieke kunstobjecten worden alleen daar gemaakt en is een ambacht die het eiland niet mag verlaten. Het is interessant om de vele glaswerken hier te bewonderen en als het kan, ook een glasblazer te bezoeken. Hier kun je een toer voor boeken. Mocht je het glas niet zo interessant vinden, dan is het nog steeds leuk om Murano te bezoeken, omdat het Venetië in het klein is en iets minder toeristisch is. Je zou het eigenlijk kunnen zien als Venetië in de vorm van een dorp in plaats van een stad. Met een veerboot kun je vanaf Venetië oversteken. Elke 20 minuten gaat er wel een boot.

De kerk van Santa Maria e San Donato op Murano

De kerk van Santa Maria e San Donato op Murano

Het felgekleurde Burano

Als je Murano toch bezoekt, kun je net zo goed ook (voor je terugkeert naar Venetië) eerst even naar Burano varen. Burano is een eveneens klein plaatsje met kanaaltjes en bruggetjes. Het is echter anders dan Venetië, in de zin dat hier enorm felgekleurde huisjes staan. Blauw, geel, rood, roze, groen: het is er een bonte maar vrolijke bedoening en zeker leuk om een paar uurtjes rond te dwalen. Ook leuk: er staat hier een scheve klokkentoren à la de toren van Pisa.

Burano scheve toren

De scheve toren van Burano

De winter: het beste seizoen

Venetië is altijd prachtig, maar de winter is een net zo goede periode om het magische Venetië te bezoeken als de zomer. Alle attracties zijn open, de drukte is minder en de sfeer is nog even fantastisch. Dus wil jij ook Venetië bezoeken deze winter? Neem dan eens een kijkje in ons aanbod. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin