7 min

Wat is het warmste eiland van Griekenland?

Wie zichzelf de vraag stelt wat het warmste eiland van Griekenland is, is ongetwijfeld een échte zonliefhebber. Ben je van plan in de zomer te gaan, in de maanden juli of augustus, dan is de vraag niet zo spannend. Je geniet dan op elk eiland van temperaturen van rond de 30 oC en volop zon. In het voorjaar en najaar liggen de weersomstandigheden tussen de eilanden verder uit elkaar. We nemen daarom het klimaat van de Griekse eilanden onder de loep en geven antwoord op de vraag: Wat is het warmste Griekse eiland in het voor- en najaar?

Klimaatverschillen tussen verschillende eilandgroepen

In de winter is het in de winter qua temperatuur in Griekenland vergelijkbaar met Nederland, bovendien gaan er maar weinig reizigers in deze periode naartoe, waardoor het dus het interessantst is om uit te zoeken wat het warmste Griekse eiland is in het voor- en najaar. Daarmee bedoelen we de maanden april, mei, juni en september, oktober.
In die maanden zijn de verschillen het grootst tussen alle eilandgroepen:

De Ionische Eilanden

Een bekende groep eilanden, zijn de Ionische Eilanden. Deze groep eilanden bestaat uit: Corfu, Kefalonia, Lefkas en Zakynthos. Ze worden ook wel de groene eilanden genoemd vanwege hun schitterende natuur. Echter voor zoveel groen heb je natuurlijk regen nodig. Er valt dan ook meer neerslag op deze eilanden dan andere Griekse eilanden.

ionisch eiland kefalonia warmste eilanden griekenland

Kefalonia

De Cycladen

De Cycladen is een eilandengroep in de Egeïsche zee en bestaat uit Amorgos, Mykonos, Naxos, Paros en Santorini. De luchtvochtigheid is hier lager dan bij de Ionische Eilanden en doorgaans is het een stuk aangenamer. Wel staat er vaak een wind uit het noorden die ervoor zorgt dat de eilanden van de Cycladen niet de tot de warmste eilanden van Griekenland behoort.

santorini oia vrouw dochter warmste eilanden griekenland

Santorini

De Egeïsche Eilanden

In het oosten, richting Turkije, liggen de Egeïsche Eilanden, met als bekendste eilanden: Samos, Lesbos, Chios, Thassos, Skiathos en Skopelos. Ook deze eilanden zijn erg groen en een bui kan dan ook in het voor- of najaar voorkomen. Toch kan het qua temperatuur dan wel erg aangenaam zijn. Daarmee zijn de Egeïsche Eilanden warmer dan de Ionische Eilanden, maar toch zijn ook de Egeïsche Eilanden niet het warmst.

skiathos stad haven water vrouw warmste eilanden griekenland

Skiathos

De zuidelijke eilanden

De warmste eilanden van Griekenland, zijn de zuidelijke eilanden. Hiertoe behoren de populaire eilanden Kreta, Rhodos, Kos en Karpathos. In het voorjaar tikt de temperatuur regelmatig de 25oC aan, de zon schijnt volop en de kans op neerslag is nihil. Zelfs in maart kan het voorkomen dat de temperatuur de 25oC aantikt. Datzelfde verhaal geldt voor het najaar. Tot en met oktober is het nog uitstekend vertoeven op de zuidelijke Griekse eilanden.

apella beach karpathos warmste eilanden griekenland

Apella beach op Karpathos

Welk van de zuidelijke Griekse eilanden is het warmst?

De vraag is: wat is het warmste eiland van Griekenland en niet de warmste eilandengroep. We zoomen daarom in op de verschillende eilanden.

Het eiland Kreta

Kreta is het grootste en populairste eiland van Griekenland. Het huist geweldige stranden, een rijke geschiedenis, pittoreske dorpen, feestelijke steden en indrukwekkende natuur. En zo ook een uitstekend klimaat:

  • In het voorjaar reikt de gemiddelde temperatuur al tot de 24oC en geniet je van 10 zonuren per dag. Er valt slechts 37-95 millimeter neerslag, verdeeld over gemiddeld 3 dagen per maand.
  • In het najaar geniet je van een heerlijke temperatuur van 25oC en 8 zonuren per dag. Er valt dan gemiddeld 67-130 millimeter neerslag, waarvan het overgrote deel in oktober, verdeeld over gemiddeld 3,5 dag per maand.
warmste eilanden griekenland

Chania op Kreta

Het eiland Rhodos

Jaar in en jaar uit, trekken er toeristen naar hun geliefde vakantiebestemming Rhodos. Ze komen niet alleen voor de stranden en de prachtige blauwe zee. Ze komen ook voor de bijzondere historische vondsten, de pittoreske vissersdorpjes en het cultuurrijke Rhodos-stad. Maar ook bijzondere trekpleisters, zoals de vlindervallei, waartussen de beekjes en watervallen talloze vlinders fladderen. Daarvan valt optimaal te genieten, dankzij het uitstekende klimaat:

  • In het voorjaar reikt de gemiddelde temperatuur al tot de 25oC en geniet je van 11 zonuren per dag. Er valt slechts 43-120 millimeter neerslag verdeeld over gemiddeld 3 dagen per maand.
  • In het najaar geniet je van een heerlijke 26,5oC en gemiddeld 9,5 zonuren per dag. Er valt dan gemiddeld 67-130 millimeter neerslag, verdeeld over gemiddeld 3,5 dag maand, waarvan het overgrote deel in oktober valt.
Trap van de Propylaea op Rhodos warmste eilanden griekenland

Trap van de Propylaea op Rhodos

Het eiland Kos

Kos staat bekend als een fietseiland, dankzij de kleinschaligheid van het eiland en de uitstekende fietspaden. Fietsen is dan ook de leukste manier om het eiland te ontdekken. Je fietst er door Kos-stad, langs allerlei bezienswaardigheden, zo naar een van de fantastische stranden. Menig strandliefhebber spreidt hier maar wat graag de handdoek uit. Kos is tevens het eiland waar Hippocrates geleefd heeft. Hij was de grondlegger van de moderne geneeskunde. Op het eiland vind je zelfs nog restanten van het oudste ziekenhuis ter wereld. Dat is een bezoek zeker waard. Waar je ook voor komt op Kos. Je doet het altijd onder het genot van een uitstekend weertje.

  • In het voorjaar reikt de gemiddelde temperatuur al tot de 24,5oC en geniet je van 11,5 zonuren per dag. Er valt slechts 43-120 millimeter neerslag verdeeld over gemiddeld 3,5 dagen per maand.
  • In het najaar geniet je van een heerlijke 25oC en gemiddeld 8 zonuren per dag. Er valt dan gemiddeld 37-90 millimeter neerslag, verdeeld over gemiddeld 3,5 dag per maand, waarvan het overgrote deel in oktober valt.
warmste eilanden griekenland zia kos kerk

Kerk in het dorp Zia op Kos

Het eiland Karpathos

Karpathos is een relatief onontdekt eiland en trekt minder toeristen dan buureilanden, zoals Kreta en Rhodos. Of het eiland minder moois is? Nee, integendeel! Karpathos is een betoverend mooi bergachtig eiland, waartussen de hellingen schilderachtige dorpen verscholen zijn. Het is een perfecte harmonie tussen cultuur snuiven, genieten van prachtige natuur en relaxen op de mooie stranden. En dat onder het genot van lekker warm weer.

  • In het voorjaar reikt de gemiddelde temperatuur al in de 23oC en geniet je van 10,5 zonuren per dag. Er valt slechts 12-65 millimeter neerslag verdeeld over gemiddeld 3,5 dag per maand.
  • In het najaar geniet je van een heerlijke temperatuur rond de 25oC en gemiddeld 9,5 zonuren per dag. Er valt dan gemiddeld 67-130 millimeter neerslag, verdeeld over gemiddeld 3,5 dag per maand, waarvan het overgrote deel in oktober valt.
warmste eilanden griekenland oigadia karpathos haven

De haven van Karpathos-stad

Als we dus antwoord moeten geven op “wat is het warmste Griekse eiland?” Dan is gezien de temperaturen Rhodos het warmste eiland van Griekenland. Kijken we ook naar de neerslag, dan is in het voorjaar het weer op Karpathos het meest gunstig en in het najaar Kos.

De warmste Griekse eilanden per maand

Ten slotte te bepalen welk eiland het meest geschikt is voor jouw reisperiode, wordt er ook per maand nog bekeken wat het warmste eiland is, zodat je altijd geniet van ideale weersomstandigheden.

Wat is het warmste eiland van Griekenland in april?

Qua temperatuur is Rhodos het warmste Griekse eiland in april. Het is dan gemiddeld 21oC en ook het aantal zonuren per dag is het hoogst op dit eiland, namelijk 9. Karpathos heeft gemiddeld wel minder neerslag in april, maar daar staan wel 19oC en 8 zonuren gemiddeld per dag tegenover.

Wat is het warmste eiland van Griekenland in mei?

Met 24oC gemiddeld zijn de zuidelijke eilanden even warm in mei. Ook de gemiddelde neerslag ligt gelijk. Toch heeft Kos net een streepje voor. Met 12 zonuren per dag heeft Kos net wat meer zon, dan de buureilanden in mei.

Wat is het warmste eiland van Griekenland in juni?

Hoe dichter richting de zomer, hoe meer de weercijfers bij elkaar in de buurt komen. Zo hebben Kos en Rhodos hetzelfde geweldige weer in juni. Beide hebben ze een gemiddelde temperatuur van 29oC en 13 zonuren per dag. Daarmee zijn ze beide de warmste Griekse eilanden in juni. Op Karpathos valt net een drupje minder regen, maar is het tegelijkertijd 2oC gemiddeld kouder. Maar hé, die verschillen zijn tegenover elkaar te verwaarlozen. Ook Kreta heeft uitstekend weer in juni.

Wat is het warmste eiland van Griekenland in september?

Ook in september liggen de cijfers dichtbij elkaar, maar wederom zijn Kos en Rhodos net een tikkeltje warmer, dankzij een temperatuur van 27oC gemiddeld en 11 zonuren per dag. Dat neemt niet weg dat het ook op de andere zuidelijke eilanden nog steeds goed vertoeven is.

Wat is het warmste eiland van Griekenland in oktober?

In de maand oktober is er een duidelijke winnaar in de strijd om de titel ‘warmste eiland van Griekenland’. Namelijk Kos! Kos heeft met 24oC en 8 zonuren per dag de hoogste temperatuur en de meeste zon. Het grootste verschil tussen Kos en de andere eilanden echter, is dat er in verhouding tot de andere eilanden een stuk minder neerslag valt op Kos. In oktober is Kos dus het eiland met het beste weer.

Dit zijn de warmste eilanden van Griekenland

De zuidelijke Griekse eilanden zijn het warmst, voor wie dus echt houdt van zovéél mogelijk zonnestralen vangen kan het beste terecht op een van die eilanden, maar uiteindelijk hebben alle Griekse eilanden een uitstekend klimaat, maar elk heeft zijn eigen charmes. Welk Griekse eiland zou jij graag eens willen bezoeken? Het begint met een Griekenland vakantie van SUNtip.

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin