7 minuten

[Update] Veelgestelde vragen over het coronavirus

Door het coronavirus kunnen wij ons voorstellen dat je met heel wat vragen en zorgen zit over jouw geplande reis. Met behulp van dit Vraag & Antwoord artikel, hopen wij je te kunnen voorzien van antwoord. Raadpleeg ook de websites van het RIVM, ANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kun je nuttige informatie vinden wat betreft het coronavirus en de reisbestemmingen. Wij zullen dit artikel regelmatig updaten.

Laatste update op: 18-05-2022 11:08

Direct naar:

Algemeen
Op bestemming
Aankomende vakanties
Gezondheidsmaatregelen
Aanbetaling en restantbetaling
Reisvoucher en geld-terug-garantie
Zelf annuleren of omboeken

Contact

Mocht er iets aan jouw vakantie wijzigen, brengen we je uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte. Voor andere vragen kun je ons bereiken via 088 735 4545, WhatsApp, E-mail en Facebook Messenger.

Algemeen

Wat is het actuele reisadvies?
Bijna alle vakantiebestemmingen hebben weer een positief reisadvies. Meer informatie hierover en specifieke adviezen vind je op de website nederlandwereldwijd.nl van het Ministerie van Buitenlandse zaken. De reisregels per bestemming vind je hier hier. Wees alert op het feit dat er lokaal nog beperkingen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes, kunnen gelden. Ben je van plan op vakantie te gaan, check dan het reisadvies per land voor meer details.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?
Elk reisadvies heeft een kleur, die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Bij code geel zijn er minimale veiligheidsrisico’s. Wel dien je je strikt aan de veiligheids- en gezondheidsregels te houden die voor jouw vakantiebestemming van toepassing zijn. Ook merk je dat attracties eventueel dicht zijn. Vanaf code oranje kunnen er andere situaties ontstaan. Het ministerie handhaaft code oranje als het aantal besmettingen in het betreffende land/gebied stijgt, het nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine een verplichting is bij aankomst.

Ondanks dat veel mensen denken dat code oranje ook een negatief advies is, is dat niet zo. Daarom kan het beleid van de verschillende reisorganisaties anders zijn ten opzichte van code oranje. Zo kan het zijn dat je reis doorgaat en kan worden uitgevoerd (hotel is open en luchtvaartmaatschappij vliegt op de bestemming). Bij code rood wordt het afgeraden om naar het gebied af te reizen en wordt jouw reis kosteloos geannuleerd. De kleurcodes zijn afhankelijk van de luchthaven waar je vandaan vliegt. Vlieg je bijvoorbeeld vanaf Duitsland? Dan zijn de Duitse reisadviezen voor jou van toepassing.

Op bestemming

Ik ben op bestemming en de Nederlandse overheid heeft tijdens mijn vakantie code oranje voor deze bestemming afgegeven.
De verwachting is dat deze zomer zorgeloos gaat verlopen en de kans daardoor groot is dat de reisadviezen niet worden aangepast vanwege corona. Mocht het echter toch onverwachts anders uitpakken is het het belangrijkste om niet in paniek te raken. Wij staan je bij voor advies. Anders dan in maart 2020 is een wijziging in het reisadvies van de Nederlandse overheid geen reden voor lokale instanties om plotseling zaken te gaan sluiten of beperkingen op te leggen. In de meeste gevallen kun je nog steeds heerlijk genieten van de vakantie. Wordt jouw bestemming code oranje? Dan zullen we je informeren over de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je terugreist naar Nederland. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je een negatieve PCR-test, herstelbewijs of vaccinatiebewijs moet laten zien bij terugkeer naar Nederland.

Aankomende vakanties

Kan ik op dit moment ‘gewoon’ mijn vakantie boeken?
Ja, dat kan zeker! Bij SUNtip kun je je vakantie zorgeloos boeken en doen we er alles aan om deze ook zorgeloos te laten verlopen. We kiezen bijvoorbeeld zorgvuldig onze partners en touroperators, zodat je goede rechten hebt als je op vakantie gaat, ook als deze niet door kan gaan. De reizen die je nu op SUNtip kunt boeken beschikken over goede voorwaarden. Deze voorwaarden tonen we je ook altijd wanneer je op een prijs klikt. Bekijk hier alle voorwaarden van onze partners.

Ik ga in de komende maanden op vakantie. Gaat deze reis nog door?
Reisorganisaties kijken kritisch naar de adviezen van Buitenlandse Zaken. We gaan ervanuit dat alle vakanties in de komende maanden zonder problemen kunnen doorgaan. Mocht het onverwachts toch gebeuren dat jouw reis geannuleerd wordt, brengen wij je op de hoogte.

Wanneer weet ik zeker dat mijn vakantie doorgaat?
Bij SUNtip doen wij niets liever dan je te laten genieten van een onbezorgde vakantie. Daar hoort het op tijd geven van duidelijke informatie over jouw reis ook bij. Wanneer wij te horen krijgen dat jouw vakantie wordt geannuleerd, nemen wij altijd zo snel mogelijk contact met je op. Die kans is echt bijzonder klein op dit moment.

En wat als ik nog niks van jullie gehoord heb?
Zolang je niets van ons hoort, gaat de reis door zoals gepland. Mocht hierin iets veranderen, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Ik vertrek in de komende periode. In het land van mijn bestemming gelden dan nog beperkingen en/of code oranje. Waarom is mijn vakantie nog niet geannuleerd?
Dat is afhankelijk van de uitvoerende reisorganisatie, luchtvaartmaatschappijen en accommodaties. Dat betekent dat je reis in sommige gevallen toch doorgang kan vinden. Gaat je reis wel door, maar wens je niet te gaan? Dan worden eventuele annuleringskosten doorberekend. Wanneer de touroperator zelf besluit om de reis te annuleren, gebeurt dit in de meeste gevallen ongeveer twee weken voor vertrek. Dan heeft de reisorganisatie een goed beeld of de bestemming toch eventueel op code geel wordt gezet, waardoor je vakantie anders onrechtmatig geannuleerd wordt.

Ik ga buiten Europa op vakantie. Wordt mijn vakantie geannuleerd?
Buiten Europa hebben zo goed als alle bestemmingen een positief reisadvies.  Zo worden er regelmatig nieuwe ‘veilige’ landen worden toegevoegd aan de lijst van nederlandwereldwijd.nl. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw reisorganisatie de reis wél kan uitvoeren. Jouw reisorganisatie en SUNtip houden deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Wat als er tijdens mijn vakantie onverhoopt toch iets gebeurt rondom corona, waardoor ik deze moet afbreken?
Jouw reisorganisatie zal er alles aan doen om je veilig thuis te brengen of je te assisteren bij het zoeken naar mogelijkheden om terug te reizen. Al hopen we natuurlijk dat het nooit nodig zal zijn.

Gezondheidsmaatregelen

Als je op vakantie gaat, worden er diverse gezondheidsmaatregelen getroffen door vliegtuigmaatschappijen, accommodaties, transfers en verhuurbedrijven. Op dit moment zijn de volgende globale gezondheidsmaatregelen van kracht:

Vluchten

 • Op sommige bestemmingen is het overleggen van een negatieve test verplicht. Welke bestemmingen dit zijn, lees je hier
 • Inchecken en boarden gebeurt contactloo
 • Lucht in het vliegtuig wordt gefilterd
 • Staff en crew krijgen speciale training om de vlucht corona-proof te laten verlopen

Transfers

 • De bus of auto die je naar je accommodatie brengt, is goed gedesinfecteerd
 • Mondkapje is verplicht volgens lokale regels

Autoverhuur

 • Bij ophaalpunten draagt het personeel mondkapjes en houden ze afstand
 • Spatschermen bij de balie
 • Auto’s worden extra grondig gereinigd, met aandacht voor de ‘high touchpoints’
 • Online check-in om wachtrijen te voorkomen

Verblijf

 • Afhankelijk van de reisorganisatie direct contact via WhatsApp, Skype of Telegram
 • Grondige schoonmaak en verhoogde desinfectie van kamers, algemene ruimtes
 • Genoeg afstand van personeel en andere gasten
 • Extra hygiënemaatregelen bij restaurants: geen lopend buffet, tafels uit elkaar

Check voor je vertrekt ook altijd nog de lokale regels op www.nederlandwereldwijd.nl om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat zijn de coronamaatregelen per bestemming?
Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk weten welke maatregelen aldaar gelden. Op onze ‘corona en vakantie: maatregelen per bestemming op een rij’ pagina vind je de maatregelen van jouw vakantiebestemming.

Moet ik een coronatest afleggen voordat ik met het vliegtuig naar het buitenland ga?
Ben je niet gevaccineerd? Dan dien je voor de meeste bestemmingen  een COVID PCR-test met een negatief resultaat  of een vaccinatiebewijs via de CoronaCheck-app te laten zien op de luchthaven. Moet jij jezelf voor je reis laten testen? Dan kun je tegen een gereduceerd tarief (41.50 euro) een test plannen via spoedtest.nl/pelikaan-travel-group/  of via coronatest2travel.nl. Hierbij krijg je ook een internationaal reiscertificaat.

Moet ik een coronatest afleggen voordat ik met het vliegtuig terugreis naar Nederland?
Dit is afhankelijk van het reisadvies dat de overheid geeft voor jouw bestemming. Vlieg je vanaf een bestemming met een groen reisadvies dan is een aanvullende test niet nodig om Nederland in te komen. Is je reisadvies geel? Dan dien je bij terugkomst een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs) te kunnen laten zien. Kom je uit een land met een oranje of rood reisadvies? Dan is een vaccinatie vaak niet voldoende en dien je ook nog aanvullend een negatieve PCR-test te overhandigen. Bekijk hier de kleurcodes per vakantiebestemming

Aanbetaling en restantbetaling

Ik moet binnenkort het restantbedrag betalen van mijn geplande vakantie later dit jaar. Moet ik dit betalen?
Ja, dit restbedrag moet 6 weken voordat je vertrekt betaald zijn. De reguliere voorwaarden met betrekking tot betalingen zijn van toepassing.

Ik heb een aanbetaling gedaan. Kan ik dit teruggestort krijgen?
Nee, dat is niet mogelijk wanneer jouw vakantie niet is geannuleerd door de reisorganisatie. Bij het boeken van jouw vakantie ben je een contractuele binding aangegaan met SUNtip, en daar dien je je aan te houden. Zolang jouw vakantie niet geannuleerd is, kun je hier geen aanspraak op maken. Mocht je vakantie toch geannuleerd worden, krijg je het geld terug.

Geld-terug garantie

Mijn vakantie is geannuleerd. Ben ik nu mijn geld kwijt?
Als je vakantie onverhoopt wordt geannuleerd, zal er vanuit de reisorganisator gezorgd worden voor een passende oplossing. Heb jij een vakantie geboekt of ben jij van plan een vakantie te boeken in 2022, dan ontvang je bij annulering van de reisorganisatie door toedoen van corona jouw reissom terug.

Zelf annuleren of omboeken

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er geen goed gevoel bij. Kan ik zelf annuleren of omboeken?
Wil je of kun je niet meer op vakantie? Dan heb je afhankelijk van de reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid om je vakantie om te boeken naar een ander moment of te annuleren tegen de reguliere annuleringskosten. De kosten van het omboeken als ook de annuleringskosten zijn afhankelijk van de uitvoerende reisorganisatie. Deze voorwaarden heb je ook ontvangen bij de bevestiging van de boeking. Wij adviseren je om je omboeking uiterlijk drie weken van te voren in te dienen.

Als je zelf de vakantie annuleert of omboekt, betaal je de gebruikelijke kosten. Je kunt jouw annulering of omboeking dan melden per mail (contact@suntip.nl), onder vermelding van annulering/omboeking en reserveringsnummer. Ons Service Center zal dan met je meedenken om de annulering of omboeking zo spoedig mogelijk rond te maken.

Hoe zit het met mijn annuleringsverzekering als ik mijn geboekte reis toch wil annuleren of omboeken?

Dat hangt af van het type verzekering. Als je via SUNtip een annuleringsverzekering hebt afgesloten, is Allianz jouw verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen wordt het annuleren of omboeken niet volledig gedekt. In het geval je COVID hebt ten tijde van je vertrek kan je in veel gevallen met een positieve GGD uitslag wel aanspraak maken op vergoeding van de kosten. Bekijk hier welke situatie voor jou geldt.

Waar moet ik op letten m.b.t. mijn reisverzekering?
Het is belangrijk om bij de reisverzekering goed na te vragen waarvoor je gedekt bent. Het kan zijn dat je jezelf extra moet verzekeren en/of niet gedekt bent als je afreist naar een bestemming met code oranje. Let op: ook bij code geel zijn corona gerelateerde schades niet altijd gedekt.

Elke basisverzekering van de zorgverzekering dekt de ziektekosten ter waarde van de kostprijs van een gelijkwaardige behandeling in Nederland. Dit was óók al voor voor de coronacrisis het geval. Afhankelijk van je verzekering kan het ook zijn dat alles vergoed wordt. Het is dus altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Als je deze bij SUNtip hebt bijgeboekt, leggen wij jou graag uit hoe de dekking in elkaar steekt.

Tot slot

Wij doen ons uiterste best om dit artikel up-to-date te houden. Door de snelheid van de ontwikkelingen en de verspreiding van dit virus, is het helaas niet altijd mogelijk om de meest actuele informatie te bieden. Wij hebben als doel om jou zo goed mogelijk te informeren over de veelgestelde vragen rondom het coronavirus. Mocht je toch nog vragen hebben, raadpleeg dan de websites van het RIVM, ANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook kun je SUNtip bereiken via onze contactkanalen. We proberen je zo spoedig mogelijk te woord te staan.

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem