4 minuten

[Update] Veelgestelde vragen over het coronavirus

Het coronavirus raakt ons momenteel allemaal heel hard, zeker jou als reiziger. Ons Service Center werkt met man en macht om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wij begrijpen alle zorgen en vragen die je hebt over jouw reis. Met behulp van dit Vraag & Antwoord artikel, hopen wij je te kunnen voorzien van antwoord op al jouw vragen. Raadpleeg ook de websites van het RIVM, ANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kun je nuttige informatie vinden wat betreft het coronavirus en de reisbestemmingen. Wij zullen dit artikel regelmatig updaten.

Laatste update op: 4-6-2020 09:30

Hoe gaat SUNtip momenteel te werk?

Veel SUNtip reizigers zien hun vakantie geannuleerd worden. Omdat het luchtruim dicht is, de reisorganisator zelf de activiteiten tijdelijk staakt of omdat het bestemmingsland in volledige lockdown is. Wij begrijpen dat dit uiterst vervelend is voor jouw vakantie. Als jouw vakantie wordt geannuleerd, neemt ons Service Center contact met je op. Eventuele vervolgstappen zullen dan ook besproken worden. Wij vragen je dus om je telefoon en e-mail goed in de gaten te houden. Voor andere vragen kun je ons hier bereiken.

Algemeen

Wat is het actuele reisadvies?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het vanaf 15 juni weer mogelijk is op vakantie te gaan naar 12 landen binnen de Schengenzone in Europa en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Van 16 landen binnen Europa wordt verwacht dat er een aanpassing van het reisadvies komt zodra de grens opengaat. Welke landen opengaan en welke voorlopig dicht blijven, vind je op de website nederlandwereldwijd.nl. Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Hieronder vallen ook Turkije en Marokko.

Wees alert op het feit dat de situatie elk moment kan veranderen. Ben je van plan op vakantie te gaan, check dan het reisadvies per land voor meer details.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?
Elk reisadvies heeft een kleur, die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Bij code geel zijn er minimale veiligheidsrisico’s. Je hoeft hiervoor geen maatregelen te treffen. Wel dien je je strikt aan de veiligheids- en gezondheidsregels te houden die voor jouw vakantiebestemming van toepassing zijn. Ook merk je dat attracties eventueel dicht zijn. Vanaf code oranje kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie handhaaft code oranje als het coronavirus in het betreffende land/gebied nog niet voldoende onder controle is, het nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine een verplichting is bij aankomst. Bij code rood wordt het afgeraden om naar het gebied af te reizen.

Ik ga in de komende maanden op vakantie. Gaat deze reis nog door?
Of jouw reis in de komende maanden doorgaat, is sterk afhankelijk van de situatie op dat moment. De volgende reisorganisaties annuleren hun reizen in ieder geval tot en met:

 • Pelikaan Travel: Afhankelijk van eventuele annulering van de luchtvaartmaatschappij en de her-opening van de vakantiebestemming voor toerisme.
 • Floow Travel: Afhankelijk van eventuele annulering van de luchtvaartmaatschappij en de her-opening van de vakantiebestemming voor toerisme.
 • Alltours (X): t/m 25 juni. Annuleert kosteloos alle reizen van gedupeerden.
 • Bentour: t/m 14 juni. vluchten met Transavia t/m 27 mei. Reizigers ontvangen een voucher.
 • Corendon: t/m 25 juni. Reizigers ontvangen een reistegoed of voucher.
 • FTI: t/m 30 juni. Reizen van gedupeerden worden kosteloos geannuleerd.
 • Isropa: t/m 3 juni. Reizigers kunnen omboeken of aanspraak maken op een voucher.
 • ITS: t/m 14 juni. Reizen van gedupeerden worden kosteloos geannuleerd.
 • Schauinsland-Reisen: t/m 26 juni. Annuleert kosteloos alle reizen van gedupeerden.
 • Sunair: t/m 18 juni. Reizigers ontvangen een voucher.
 • TUI: t/m 18 juni. Reizigers ontvangen een voucher.

In bovenstaand schema staat tevens wat reisorganisaties ter compensatie aanbieden. SUNtip is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen en/of aanpassingen die de reisorganisaties in de regelingen erop nalaten. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mocht er iets veranderen wat invloed heeft op jouw vertrekdatum en/of de wijze waarop je jouw reissom terugkrijgt, stellen we je uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte.

Aanbetaling en restantbetaling

Ik moet binnenkort het restantbedrag betalen van mijn geplande vakantie later dit jaar. Moet ik dit betalen?
Ja, dit restbedrag moet betaald worden. Normaal gesproken vragen wij je uiterlijk 6 weken voor vertrek het restantbedrag te betalen, maar wij begrijpen jouw bezorgdheid over jouw geboekte reis later dit jaar. Mocht blijken dat door toedoen van het coronavirus er mogelijk nog twijfels zijn over jouw vakantie, zullen we in overleg je restantbetaling naar uiterlijk 14 dagen voor vertrek zetten. Hierover krijg je dan 6 weken voor vertrek bericht. Je hoeft zelf niks te doen.

Ik heb een aanbetaling gedaan. Kan ik dit teruggestort krijgen?
Nee, dat is niet mogelijk. Bij het boeken van jouw vakantie ben je een contractuele binding aangegaan met SUNtip, en daar dien je je aan te houden. Zolang jouw vakantie niet geannuleerd is, kun je hier geen aanspraak op maken. Mocht je vakantie toch geannuleerd worden, krijg je een passende oplossing in de vorm van een voucher ter waarde van je aanbetaling of restantbetaling.

De reisvoucher

Mijn vakantie is geannuleerd. Ben ik nu mijn geld kwijt?
Als je vakantie onverhoopt wordt geannuleerd, zal er vanuit de reisorganisator gezorgd worden voor een passende oplossing. Vaak geven reisorganisaties reisvouchers uit. Omdat de reisorganisator daarnaast aangesloten is bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), blijf je verzekerd van je reissom. Ook over het deel dat je al betaald hebt bij het boeken (aanbetaling), blijf je verzekerd.

Mijn vakantie is geannuleerd. Waarom heb ik nog geen compensatie of oplossing ontvangen van SUNtip?
De meeste reisorganisaties hebben aangegeven een oplossing of compensatie te bieden aan gedupeerde reizigers. SUNtip kan helaas nog geen toezeggingen doen, zolang wij geen bevestiging hebben ontvangen vanuit de reisorganisaties. Wij doen ons uiterste best deze bevestiging zo snel mogelijk binnen te krijgen. Zodra deze binnen is, krijg je van ons bericht.

Waarom een reisvoucher?
Het uitgeven van een reisvoucher (juridisch gezien een waardebon) is bedacht door brancheorganisaties ANVR & SGR om zekerheid te bieden aan zowel consumenten als reisorganisaties. Het is momenteel de beste manier om aan de belangen van beiden te voldoen. SGR heeft daarom besloten om in afwijking van de normale regels de zogenaamde coronavoucher onder dekking van het garantiefonds te brengen. Op 29-05 is bekend geworden dat de dekking van de voucher is verlengd tot 1 september. Zowel Economische Zaken (EZ) als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ondersteunen het uitgeven van een reisvoucher.

Wat is de reisvoucher waard?
De voucher is, naast dat het SGR-garantie heeft, jouw volledige reissom van de geannuleerde reis waard. Dat betekent dat je de aanbetaling of volledige betaling uitgekeerd krijgt in de vorm van een reisvoucher, die je tot een jaar na uitgifte kunt verzilveren. De nieuwe vertrekdatum mag ook na de geldigheid van de voucher liggen.

Verzilveren reisvoucher
Je kunt jouw ontvangen reisvoucher gemakkelijk verzilveren op de volgende websites:

Ik wil geen reisvoucher. Kan ik niet gewoon mijn geld terugkrijgen?
Je krijgt de reisvoucher als jouw reisorganisatie daarvoor kiest. Het lijkt ons niet verstandig om de reisvoucher te weigeren. Reisorganisaties kunnen niet anders dan de reisvoucher uitgeven, omdat ze niet de cash hebben om iedereen zomaar het geld terug te geven. Begrijp dus goed dat de reisvoucher niet is ontstaan uit een luxepositie. Als je echt je geld terug wilt, kan er een langere tijd overheen gaan. En mocht de reisorganisatie onverhoopt failliet gaan, ben je definitief je geld kwijt, als je de reisvoucher niet hebt geaccepteerd.

Onze SUNtip: Accepteer de reisvoucher. Je blijft dan door de SGR-garantie die eraan verbonden is, verzekerd van je volledige reissom. Ook als de reisorganisatie failliet zou gaan.

Ik heb de reisvoucher ontvangen, maar ik kan of wil er alsnog geen gebruik van maken. Wat nu?
Er geldt een periode van minimaal zes maanden na uitgifte voor wie zijn geld terug wil. We adviseren je pas na een jaar na uitgifte een verzoek tot restitutie in te dienen, want dan betalen ook de airlines de reisorganisaties terug.

Zelf annuleren of omboeken

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er geen goed gevoel bij. Kan ik zelf annuleren of omboeken?
Wij begrijpen jouw zorgen over jouw geboekte vakantie. SUNtip adviseert je nog even af te wachten met het annuleren of omboeken van je reis. Als jouw reisorganisatie namelijk besluit de vakantie te annuleren, blijf je verzekerd van je betaalde reissom en kost de annulering of omboeking niks. Je ontvangt dan een tegoed in de vorm van een reisvoucher.

Als je zelf de vakantie annuleert of omboekt, betaal je de gebruikelijke kosten. Je kunt jouw annulering of omboeking dan melden per mail (contact@suntip.nl), onder vermelding van annulering/omboeking en reserveringsnummer. Echter, wil je op zeer korte termijn omboeken of annuleren? Dan willen we je vragen te bellen naar 088 735 45 45. Ons Service Center zal dan met je meedenken om de annulering of omboeking zo spoedig mogelijk rond te maken.

Hoe zit het met mijn annuleringsverzekering als ik mijn geboekte reis toch wil annuleren of omboeken?

Dat hangt af van het type verzekering. Als je via SUNtip een annuleringsverzekering hebt afgesloten, is Allianz jouw verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen wordt het annuleren of omboeken niet volledig gedekt. Bekijk hier welke situatie voor jou geldt.

Tot slot

Wij doen ons uiterste best om dit artikel up-to-date te houden. Door de snelheid van de ontwikkelingen en de verspreiding van dit virus, is het helaas niet altijd mogelijk om de meest actuele informatie te bieden. Wij hebben als doel om jou zo goed mogelijk te informeren over de veelgestelde vragen rondom het coronavirus. Mocht je toch nog vragen over het coronavirus hebben, raadpleeg dan de websites van het RIVM, ANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook kun je SUNtip bereiken via onze contactkanalen of door te bellen naar 088 735 45 45. We proberen je zo spoedig mogelijk te woord te staan.

Geschreven door: Emiel
Contentspecialist
Meer van Emiel