5 min

Vakantie Madeira in december

Op Madeira geniet je in december van lenteachtige taferelen, terwijl hier in Nederland de herfst overgaat in de winter. Vanwege het klimaat is Madeira dan ook een fijne bestemming om aan die overgang te ontsnappen. Onder de zon en met een fijne graad of 16, maak je prachtige wandelingen door de prachtige natuur van het eiland. Tegelijkertijd krijgt Madeira zodra december begint een magisch randje. De kerstversiering wordt opgehangen en de verlichting gaat aan. Op Madeira vieren ze de kerst lang en uitbundig. In december vakantie vieren op Madeira is dus een onvergetelijke ervaring!

De uitbundige kerstviering van Madeira

De kerstviering op Madeira neemt een hele maand in beslag. Op 8 december is het officiële moment dat de kerstverlichting aangaat en deze blijven aan tot half januari. Het aangaan van de verlichting gaat gepaard met allerlei shows, evenementen en concerten die met name in hoofdstad Funchal losbarsten. Ook is er in elk dorp wel een kerststal om te bezichtigen.

De meeste festiviteiten vinden nog wat later in de maand plaats. Vanaf 16 december wordt negen dagen lang de zwangerschap van de maagd Maria gevierd met diensten en liederen. Op 23 december is het de hele avond en nacht feest. Bewoners houden dan de nachtmarkt op Mercado dos Lavradores. Overal staan kraampjes waar je snoep, verse groenten en fruit kunt kopen. Bars zijn de hele nacht open en er wordt volop feestgevierd op straat. Er wordt wijn gedronken, gedanst en gezongen. Ook worden de traditionele “carne vinho alhos” geserveerd: boterhammen met vlees, wijn en knoflook.
Op 24 december wordt de grote kerstmis gehouden, genoemd: de mis van de haan genoemd. Het wordt zelfs op televisie uitgezonden!

Op 28 december vindt de São Silvestre wedstrijd plaats. Een traditionele lange afstandsloop, rondom de stad Funchal. Hier doen jaarlijks duizenden deelnemers aan mee. Het is een van de oudste hardloopwedstrijden van Portugal én Europa.

Het hoogtepunt van alle festiviteiten vindt plaats op 31 december, klokslag 12 uur. De hemel licht op dankzij een enorme vuurwerkshow. Een die behoort tot de mooiste en grootste ter wereld. Overal om je heen schiet prachtig vuurwerk de lucht in. Een enorm spectaculair evenement.

madeira in december vuurwerk

Wandelen op bloemeneiland Madeira in december?

Verrassend genoeg staat de natuur in december nog prachtig in bloei. Het eiland is echt bedoeld voor mooie wandelvakanties en de fijne temperatuur van december leent zich hier uitstekend voor. De kans op een bui is wel aanwezig, maar dat is tegelijkertijd ook de reden dat het eiland zo mooi groen is. Het eiland is bezaaid met memorabele wandelpaden door de bergen en lopen langs weelderige natuur.

wandelen op madeira in december

 

Rustig struinen door de tuinen van Madeira

Wie wel van natuur houdt, maar niet goed genoeg ter been is voor een stevige wandeling, hoeft zich geen zorgen te maken. Op Madeira zijn namelijk een heleboel (botanische)tuinen aangelegd, die voor iedereen toegankelijk zijn. Op die manier kan jong en oud kennismaken met alle inheemse planten, bomen en bloemen van Madeira.

de tuinen van madeira in december

Winter: de beste periode om te surfen

Hoewel het wel kouder is, wordt de winter beschouwd als de beste periode om te surfen op Madeira. Dit komt omdat er dan betere golven staan dan in de zomer. Vooral aan de westkust staan de golven erg gunstig, maar ook vanaf het strand van Porto Santo kun je uitstekend surfen.

surfen op madeira december

Bezoek de Palheiros in Santana

In het noordoosten van het eiland ligt een dorp met de naam Santana. Hier vind je driehoekige huisjes met rieten dak. De huisjes zijn geverfd in witte, rode en blauwe kleuren. Enkele van deze huisjes zijn opengesteld voor bezoek. Een leuk uitstapje voor het hele gezin!

madeira santana december

Geniet van het uitzicht vanaf Cabo Girão

Cabo Girão is de hoogste klif van Madeira. Het biedt een fenomenaal uitzicht over het eiland. Er is zelfs een glazen plateau gebouwd, zodat je goed over de klif kunt kijken. Wanneer je de afgrond inkijkt, zie je beneden terrassen met daarop akkers. Een hele bijzondere plek voor landbouw, maar de grond is er enorm vruchtbaar. Vroeger waren de akkers alleen per boot te bereiken. Tegenwoordig loopt er een kabelbaan die de boeren naar de akkers brengt. Diezelfde kabelbaan kun je gebruiken om Cabo Girão te bereiken. Het is de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Madeira en één die je dus niet mag overslaan.

cabo girao madeira

Op Madeira is in december genoeg te doen

De lenteachtige taferelen maken van Madeira een zeer geschikte bestemming voor december. Daarnaast is er enorm veel te doen, zeker als je van wandelen en natuur houdt. December geeft een magisch randje aan je vakantie op Madeira. Zelf geïnteresseerd in een vakantie op Madeira deze december? Kijk dan eens in ons aanbod. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin