5 min

Thuis proefje: Hoor de zee in een potje

Misschien heb je er weleens van gehoord dat, wanneer je een schelp tegen je oor houd, je de zee kunt horen. Ditzelfde effect krijg je met een glazen potje ook voor elkaar. Maar wat hoor je nu echt? Tijd om samen met de kids een proefje uit te voeren.

Wat heb je nodig om de proef uit te voeren?

Voor het proefje heb je slechts een aantal glazen potjes nodig in verschillende formaten. Heb je geen glazen potjes, maar misschien wel drinkglazen in verschillende formaten? Dan kun je die ook prima gebruiken.

Hoe voer je de proef uit?

De proef is gemakkelijk uit te voeren in een aantal stappen.

Stap 1: Pak het kleinste potje en laat iedereen het potje om de beurt bij het oor houden (maar niet er tegenaan). Wat hoort iedereen?

Stap 2: Pak nu de grootste pot en laat iedereen wederom om de beurt luisteren. Wat voor verschillen horen jullie ten opzichte van het eerste potje?

Stap 3: Als je eventueel nog meer formaten potjes hebt, kan je die ook gebruiken om een ander geluid te creëren. Ontdekken jullie nog meer verschillen tijdens het luisteren?

De grote vraag: Hoe komt het dat elk potje anders klinkt?

Dat je de zee lijkt te horen, komt omdat geluid bestaat uit trillingen. Die trillingen veroorzaken een ruis, dat klinkt als de zee, wanneer je het potje bij je oor houdt. Hoe groter het potje, hoe groter de trillingen die erin passen. Het geruis zal daarom in een grote pot lager klinken, dan in een klein potje.

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin