3 minuten

Snorkelen in Europa: 4 goede plekken

Dat de onderwaterwereld prachtig is op plekken zoals de Gili’s, de Galapagos eilanden, het Great Barrier Reef en de Bora Bora is bij de meesten wel bekend. Gelukkig hoef je niet uren in het vliegtuig door te brengen om kleurrijke koraalriffen, exotische vissen en onderwatergrotten met je eigen ogen te bewonderen. Wij vertellen je waar je prachtig kan snorkelen in Europa!

1. Tenerife

Het eiland Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het hele jaar door kan hier gesnorkeld worden. Het water rondom het eiland is werkelijk kraakhelder. De beste snorkplekken zijn Montaña amarilla (Las Galletas), Alcála (Los Gigantes) en Punta Teno. Wanneer je hier het water ingaat, ben je er haast zeker van dat je schildpadden, zeeslzeeakken, zeesponsen, pijlstaartroggen en zeeduivels voorbij ziet zwemmen.

Snorkelen Europa

2. Malta

Malta is een rotseiland, dus perfect om de onderwaterwereld te ontdekken. De mooiste plekken met de meeste vissen vind je op de plekken waar je ook kan duiken, bijvoorbeeld rondom de Blue Lagoon in Comino.  Dit is het kleinste eilandje van de eilandengroep Malta en wordt bewoond door maar vijf (!) mensen. Lastig om op dit eilandje te komen is het niet, want er gaan ieder uur ferry’s vanaf Marfa en Cirkewwa. ’s Zomers gaan ze zelfs ieder half uur. Wat zie je dan zoal door je duikbril? In de rotsachtige omgeven kom je rifbaarzen, lipvissen, picarellen en zeebrasem tegen. Op zandige bodems kun je soms roggen en vliegende ponen tegenkomen.

Snorkelen in Europa

3. Zakynthos

Droom jij ervan om met één van de oudste soorten waterschildpadden te zwemmen? Vergeet dan zeker je snorkelset niet mee te nemen als je naar Zakynthos op vakantie gaat. De kans is groot dat je hier Caretta Caretta schildpadden tegenkomt. Marathonissi is de locatie waar jij het water in moet als je wil snorkelen in Europa. Vind jij het leuk om grotten in te zwemmen? Boek dan een boottocht van een dag. Je wordt meegenomen langs verschillende grotten die je enkel via het water kan bereiken. Hier zwem je tussen kleurrijke vissen.

Snorkelen Europa

4. Ilheu Vila France Campo, Portugal

Ga hiernaartoe als je bijzonder wil snorkelen in Europa. Ilheu Vila Franca Campo ligt dichtbij het eiland Sao Miguel in de Azoren. Dit kleine eilandje is een volgelopen vulkaankrater. Hoe cool om te snorkelen op een plek waar een oude vulkaan is verdronken?! De kraterrand biedt bescherming tegen de oceaanstroming, het water is helder en op de meeste plekken kun je staan. De kinderen kunnen dus makkelijk meegenomen worden naar dit eilandje. Ilheu Vila Franca Campo is een natuurreservaat en wordt beschermd tegen het massatoerisme. Dagelijks worden er maar 500 kaartjes verkocht, dus wees op tijd want op is op!

Snorkelen Europa

Snorkelen in Europa: waar ga jij heen?

Met zoveel mooie plekken in Europa is het dus echt niet nodig om uren in het vliegtuig te zitten. Heb jij al een keuze gemaakt waar jij naartoe gaat voor jouw volgende snorkelvakantie in Europa? We delen nog een laatste tip die geldt voor alle bestemmingen: snorkel vooral in de buurt van kiezelstranden in plaats van zandstranden. Hier is het water namelijk een stuk helderder! Heb jij na een tijdje dobberen nog steeds geen vis gespot? Kijk eens in de buurt van rotsen of kliffen. Vissen houden zich hier graag verscholen!

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne