4 minuten

Ryanair schrapt trolley als handbagage

Op 23 augustus kondigde luchtvaartmaatschappij Ryanair hun aangepaste regeling aan voor het meenemen van handbagage. Voorheen mocht je nog twee stuks handbagage meenemen aan boord, waaronder een trolley tot 10 kg. Deze moet straks tegen betaling bijgeboekt worden en wordt – net als de grote koffers – mee in het ruim meegenomen.

Waarom een nieuwe regeling?

De voornaamste reden die ten grondslag ligt aan deze verandering, is de vertraging die ontstaat doordat iedereen zijn/haar koffertje nu mee aan boord neemt. Ga maar eens na of kijk om je heen als je op het vliegveld bent en met Ryanair vliegt. Tijdens het boarden zorgen de koffertjes voor een overvolle gate. Bovendien zitten de bagagerekken vaak vol met trolleys. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat jij de hele reis lang met een jas of kleine tas op schoot moet zitten, terwijl de bagagerekken ook daarvoor bedoeld zijn.

Wat gaat het kosten?

De regels gaan in per 1 november en geldt ook voor alle boekingen die gemaakt zijn na 1 september. Je trolley gaat dan niet meer mee de cabine in, maar wordt in het ruim geplaatst. De nieuwe maatregel gaat ook extra geld kosten voor reizigers. Hoe zit dat dan precies?

  • Je mag met een normaal ticket nog maar één stuks handbagage (klein, 40 x 20 x 25 cm) meenemen.
  • De trolley tot 10 kg moet je inchecken als ruimbagage. Dit kost € 8,- als je het er meteen bijboekt en € 10,- als je het later aan je boeking toevoegt.
  • Op dit moment betaal je € 25,- per enkele reis als je 20 kg ruimbagage in wil checken, straks betaal je € 8,- om 10 kg bagage in te checken. Na boeking is dit bedrag hoger.
  • Heb je bij een bestaande boeking voor een komende reis 20 kg ingecheckt voor € 25,- dan mag je nog wisselen naar 10 kg voor € 8,- als je dat wilt.

Let op: alle regels omtrent het meenemen van vloeistoffen blijven ongewijzigd, óók wanneer je trolley tot 10 kg het ruim ingaat. Dat betekent flacons van maximaal 100 ml in één transparante, hersluitbare plastic zak van maximaal 20 x 20 cm en met een maximum van 1 l. Alleen bij 20 kg bagage mag je grote flacons meenemen.

Priority-boarding

Vind jij de nieuwe regeling maar niks? Niet getreurd, want niet iedereen wordt beperkt in het meenemen van bagage. Kies je priority-boarding bij je vliegticket, dan profiteer je nog van de “oude” regeling. En niet te vergeten: je mag natuurlijk ook als eerste in de rij.

  • Je mag met een prioriy-ticket nog steeds twee stuks handbagage meenemen  (1x 10 kg trolley, 1x kleine tas).
  • Priority-boarding kost € 6,- als je het er meteen bijboekt en € 8,- als je het later aan je boeking toevoegt.

Veel mensen reizen momenteel al met een kleine tas. De verwachting is dat de rest zal waarschijnlijk wisselen naar priority-boarding, met een kleine tas gaan reizen of de 10 kg inchecken.  

Ik heb nog een vraag!

Wil je graag nog wat meer weten over de aangescherpte regeling van Ryanair? We hebben de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag verder.                                         

“Wat zijn de afmetingen voor kleine tassen?”

De tas die je nu gratis mee mag nemen aan boord heeft grotere afmetingen gekregen. Eerst was het 35 x 20 x 20 cm en nu is het 40 x 20 x 25 cm. De afmetingen 42 x 20 x 30 cm is het maximaal toegestane.

“Wat als mijn kleine tas niet in het bagagerek past?”

Dan betaal je een fee van € 25,- en word je tas getagd en in het rek geplaatst.

“Kost priority-boarding nu dan meer dan voorheen?”

Nee, het kostte hiervoor € 6,- en dit blijft onveranderd.

“Waarom zou iemand € 8,- betalen om een koffer van 10 kg in te checken als priority-boarding maar € 6,- kost?”

Sommige klanten willen liever geen grote tas door de security meenemen.

“Waar moet ik de kleine tas laten?”

De kleine tas moet onder de stoel voor je passen.

“Hoeveel trolleys kunnen er aan boord?”

Ongeveer 100 trolleys passen bovenin het bagagerek. Dat is meer dan wanneer alle priority-passagiers trolleys mee zouden nemen.

“Maar wat dan als meer dan 100 reizigers priority-boarding willen?”

Dat gebeurt niet, want er mogen maximaal 95 van de 189 reizigers per vlucht priority-boarden.

“Kan ik als ouder nog wel een extra tas meenemen voor mijn kind?”

Ja, een luiertas van 5kg mag gratis mee als je reist met een kind dat jonger is dan 2 jaar.

“Hoe zit het dan met reizigers die medicatie mee moeten nemen?”

Medische voorzieningen mogen nog steeds gratis mee aan boord onder toeziend oog van het assistentieteam.

“Waarom is de 10 kg trolley niet gewoon gratis, als het probleem ligt bij een overschot aan trolleys bij de gate?”

Dit zou het probleem alleen maar verschuiven naar de bagage drop-off. Ryanair wil geen lange rijen en ziet het vooraf inchecken van bagage als een service waar men voor kan betalen of niet.

“Wat gebeurt er eigenlijk als een non-priority reiziger een trolley meeneemt en deze niet van tevoren heeft ingecheckt?”

Die betaalt € 25,- en de trolley wordt in het ruim geplaatst.

“Is dit weer een manier van Ryanair om geld te verdienen?”

Nee, dit versimpelt de bagageregeling en maakt het prettiger om te boarden. De tarieven zijn juist met 4% gedaald dit jaar en alle extra’s zijn zichtbaar op de website van Ryanair. SUNtip is daarin ook zo transparant mogelijk; alle opties worden vooraf de boeking getoond. Ryanair verdient dan ook niks aan deze aangepaste regelingen.

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia