3 minuten

Rome bezienswaardigheden top 5

Rome is al decennialang een populaire bestemming voor een stedentrip. Niet zo gek ook met al die eeuwenoude Romeinse bouwwerken, musea en pleinen. En natuurlijk komen veel toeristen ook af op de heerlijke Italiaanse keuken. Hoog tijd om eens in te zoomen op de mooiste bezienswaardigheden in Rome, die je in ieder seizoen van het jaar kunt bewonderen!

1.Pantheon: het best bewaarde geheim

Laten we maar meteen beginnen met het best bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd: het Pantheon. Het enige wat onduidelijk is, is welke functie het gebouw in 609 had. Het Pantheon werd toen door de toenmalige keizer geschonken aan de paus. Nu heeft het een aantal bijzondere (graf)monumenten aan de binnenkant en aan de buitenkant wordt het Pantheon gekenmerkt door een grote open koepel. Het is een niet te missen monument in het centrum van Rome!

rome-bezienswaardigheden_pantheon

2. Het kolossale Colosseum

Ah, het Colosseum. Die kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met Rome bezienswaardigheden en is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Italië. Het amfitheater staat er al sinds de eerste eeuw na Christus en was de grootste in zijn soort van het hele Romeinse Rijk. Iedereen kent vast wel het verhaal dat hier gladiatorgevechten met elkaar en met wilde dieren werden gehouden. Maar men kon ook theatervoorstellingen aanschouwen. Helaas ziet het Colosseum er door verschillende aardbevingen, plunderingen en branden er niet meer zo uit als vroeger, maar het is nog steeds een indrukwekkend gebouw die je eens in je leven bezocht moet hebben!

Onze SUNtip: Met een georganiseerde tour heb je veel voordelen, zoals geen wachtrij en je komt op plekken waar je zonder gids niet mag komen.

rome-bezienswaardigheden_colosseum

3. Forum Romanum: het vroegere centrum

Op zoek naar hét oude centrum van het oude Romeinse Rijk? Mooi! Ga dan naar Forum Romanum. Hier vind je ook weer Romeinse opgravingen, maar ook een archeologisch park vol met oude tempels, markthallen en triomfbogen. Het Forum biedt een uniek kijkje in het dagelijks leven van de Romeinen. Interessant! Laat je fantasie het werk doen en stel je voor hoe de Romeinen bijvoorbeeld stonden te handelen in de markthal.

Onze SUNtip: Vlakbij Forum, over de rivier de Tiber ligt de oude volkswijk Trastevere, waar je tussen de locals gezellig kunt ronddwalen in oude straatjes.

rome-bezienswaardigheden_forum-romanum

4. Muntjes gooien in de Trevifontein

De beroemdste fontein van Rome is de Trevifontein. Deze prachtige fontein, gebouwd in Barokke stijl, werd in de 18e eeuw gebouwd op het gelijknamige plein. Het is een imposant kunstwerk gemaakt van wit marmer. Je ziet de god van de zee Neptunes op zijn strijdwagen zitten, kijkend naar de zee. En je raadt het al: het water in de fontein moet de zee voorstellen! Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een munt in de fontein te gooien. Want volgens goed geloof zal de gooier van de munt ooit terugkeren in Rome. Wie wil dat nou niet?!

rome-bezienswaardigheden_trevifontein

5. Op bezoek bij de paus in Vaticaanstad

Vaticaanstad is een autonome staat binnen Rome en wordt in zijn geheel ommuurd om de grens aan te geven. In Vaticaanstad vind je de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek. De basiliek is hét centrum van de Katholieke kerk en tegelijkertijd ook het woonstulpje van de paus. De buitenkant is magistraal en gebouwd in de vorm van een Latijns kruis, maar we raden je ook aan om binnen te kijken. Wat een tentoonstelling! Hier vind je diverse werken van Michelangelo, van glas in lood tot aan plafondschilderingen. Wist je trouwens dat in Oudenbosch de verkleinde kopie van de Sint-Pietersbasiliek staat?

rome-bezienswaardigheden_vaticaanstad

Dit zijn de beroemdste Rome bezienswaardigheden

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn dit de 5 beroemdste bezienswaardigheden in Rome. Maar er zijn zoveel meer bezienswaardigheden te zien in Rome! Het centrum is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Bekijk alle vakanties naar Rome om alles van dichtbij mee te maken. En wil je vanuit Rome een andere stad in Italië ontdekken? Stap bij station Roma Termini op om bijvoorbeeld Rome met Napels te combineren. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem