4 min

(Praktische) tips voor jouw vakantie Griekenland

Griekenland is groot en er is dan ook zóveel te beleven voor iedereen. Wandel met het hele gezin door de beeldschone natuur, struin met je geliefde door schilderachtige dorpen en historische ruïnes, proef van lokale gerechten of geniet simpelweg lekker van de zon aan het zwembad.
Wat je ook gaat doen (misschien doe je het wel allemaal), je wilt natuurlijk sowieso goed voorbereid op vakantie gaan. Met deze Griekenland vakantie tips gaat dat zeker lukken!

Tip 1: Zorg voor de juiste reisdocumenten

Gemakkelijk geregeld, maar wel belangrijk om rekening mee te houden: de reisdocumenten! Griekenland ligt binnen de Europese Unie. Je hoeft dus geen visum aan te vragen en je ID kaart is al voldoende. Het is overigens ook voor de kinderen verplicht een geldig reisdocument te hebben.

tip vakantie griekenland reisdocumenten

Tip 2: Met een huurauto op pad? Dit zijn de verkeersregels

Over het algemeen gelden in Griekenland dezelfde verkeersregels als in Nederland. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en rechts heeft voorrang. Daarnaast zijn er wel enkele regeltjes om rekening mee te houden die in Nederland niet van toepassing zijn, maar wel in Griekenland. Zo heeft op bijvoorbeeld een smalle bergweg het stijgende verkeer voorrang op het dalende verkeer. Optrekken op een steile berg is nou eenmaal moeilijker dan afdalen. Ook een rotonde wordt net wat anders genomen in Griekenland. Zo heeft verkeer dat vanaf rechts de rotonde oprijdt voorrang op het verkeer dat al rijdt op de rotonde. Ten slotte is er een ongeschreven regel dat de lokale bevolking in kleine dorpjes voorrang krijgt van toeristen.

Wat betreft de snelheid wordt er binnen de bebouwde kom 50 km/u gereden, buiten de bebouwde kom op A wegen 90/110 km/u en op snelwegen 130 km/u.

huurauto door griekenland

Tip 3: Zorg voor voldoende contant geld

In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn, is pinnen niet altijd een optie in Griekenland. Er zijn dan ook winkels waar je alleen contant kunt betalen. Ook zijn er in Griekenland veel tolwegen. Bij deze tolwegen kan soms alleen met contant geld betaald worden. Toch vervelend als je daar dan staat zonder contant geld. Zorg er dus voor dat je altijd wat cash op zak hebt!

Tip 4: Kies het juiste reisseizoen

Griekenland is een geschikte vakantiebestemming voor de lente, de zomer én de herfst. Welke periode het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw reisdoel. Kan het niet warm genoeg voor je zijn, wanneer je aan het zonnen bent? Dan is de zomer natuurlijk de beste reisperiode voor jou. Wil je juist graag veel zien en cultuur snuiven, of een wandeling maken door bijvoorbeeld de Samariakloof op Kreta? Dan is de lente of herfst een betere reisperiode voor jou. Met een graadje of 20 is het weer uitstekend voor dit soort activiteiten. Als het heel heet is, is dit gewoonweg minder prettig.

griekenland in de lente

In de lente staat alles mooi in bloei

Tip 5: Zorg voor een Europese gezondheidskaart

Je gaat er niet vanuit, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom verstandig bij je zorgverzekeraar een Europese gezondheidskaart aan te vragen. Zonder deze kaart kan het zijn dat geld bij medische hulpverlening voorgeschoten moet worden. Met een Europese gezondheidskaart weten ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners dat de rekening betaald wordt door de zorgverzekeraar. Je hoeft hierdoor niet voor te schieten. Overigens geld ook in Griekenland dat het noodnummer 112 is.

6. Overige praktische info voor je vakantie Griekenland

  • Neem voor in de avonden een lange broek mee ter bescherming tegen muggen.
  • Trek tijdens een wandeling stevige wandelschoenen aan.
  • Bescherm jezelf tijdens een wandeling tegen teken, deze kunnen ook hier de ziekte van Lyme dragen.
  • Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland schoon genoeg om te drinken, wel kan het water licht gechloreerd zijn. Is dit het geval, drink dan flessenwater.
  • Je hebt in Griekenland geen wereldstekker nodig.
  • In Griekenland kun je gewoon met de Euro betalen.
  • In Griekenland is het altijd 1 uur later dan in Nederland.
  • Het eten in Griekenland wordt veelal bereid met verse lokale producten en de Griekse keuken behoort tot de gezondste keukens ter wereld. Er wordt veel vis, gegrild vlees, kaas en olijven gebruikt bij de bereiding van gerechten.
  • Een fooi wordt in de restaurants al verwerkt in de rekening. Het is gebruikelijk om dan het bedrag af te ronden met een fooi of het kleingeld te laten liggen.

restaurant griekenland eten moeder dochter

Goed voorbereid op vakantie naar Griekenland met deze tips

Zorg voor voldoende contant geld, zorg ervoor dat je papieren in orde zijn, kies jouw juiste reisseizoen en neem de juiste kledij mee. Een fijne bestemming als Griekenland bedraagt relatief weinig voorbereidingswerk, dus als je met deze tips rekening houdt kun jij zorgeloos op vakantie naar Griekenland. Maar voor je gaat, moet je vakantie natuurlijk eerste geboekt worden. Kies daarom voor een vakantie Griekenland van SUNtip. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin