4 min

Mooiste stranden van Cuba

Het tot de verbeelding sprekende land Cuba is werkelijk een plaatje. Het lijkt alsof de tijd is stil blijven staan in de jaren ‘50. De prachtige klassieke auto’s die door de straten rijden, de gekleurde huisjes en de vele straatmuzikanten die vrolijke tropische melodieën door de straten laten galmen. Pauzeren doen ze natuurlijk onder het genot van een glaasje rum en een befaamde Cubaanse sigaar. Misschien jij ook wel? Naast de relaxte sfeer van Cuba is er natuurlijk nog de kers op de taart en dat zijn de vele paradijselijk stranden, die behoren tot de mooiste ter wereld. Dus zet een Cubaans muziekje op, neem een glaasje rum erbij. Doe even alsof je leesbril een zonnebril is en verdiep je in de mooiste stranden van Cuba.

Varadero, het mooiste strand van Cuba

Beeld het je eens in: 20 kilometer aan beeldschoon hagelwit strand, dat prachtig afloopt in een azuurblauwe zee en waar zelfs dolfijnen je af en toe nieuwsgierig komen begroeten. Ook zijn er verspreid over de kustlijn grotten en cays (ophopingen waar koraal op zit) te vinden, die het strand nog mooier maken. Meedoen aan danslessen, aerobics of allerlei strandspellen is ook mogelijk. Niets moet en alles mag. Maar dit prachtige strand heeft alles te bieden. Zet die Cubaanse muziek wat harder en droom nog eens even weg bij het mooiste strand van Cuba!

Onze SUNtip: Verblijf in het prachtige resort Melia las Antillas****. Het resort is direct gelegen aan het strand van Varadero en wordt beoordeeld met maar liefst een 9.7!

melia las antillas cuba

Melia las Antillas aan Varadero beach

Guardalavaca: let op de koe!

Let op de koe? Nee, ik heb niet te veel rum op. Het klinkt gek, maar Guardalavaca betekent letterlijk “let op de koe”. De naam verwijst namelijk naar de koereiger, wat een veel voorkomende vogelsoort is op Cuba. Guardalavaca is een 4 kilometer lang strand dat zijn plekje meer dan verdient in de lijst mooiste stranden van Cuba, dankzij de weelderige vegetatie dat groeit aan de rand van het strand. Zo ontstaat er een prachtig contrast tussen groen, wit en blauwe kleuren. Een parasol neerzetten is niet nodig. Je kunt hier op het strand namelijk lekker de schaduw van een boom opzoeken. Tevens is er ook een koraalrif vlak voor de kust waar je prachtig kunt duiken of snorkelen.

Guardalavaca cuba

Strand van Guardalavaca

Ontdek de rust van Maria la Gorde

Het strand Maria la Gorde betekent letterlijk “dikke Maria”. Hoe verzinnen de Cubanen het toch? Charmant klinkt het misschien niet, maar toch is dit strand een beeldschoon paradijs. Met name de duikers, maar ook rustzoekers komen hier aan hun trekken. Er zijn namelijk 35 mooie duikplekken, het water is kraakhelder en het hele jaar door kalm. Het Maria la Gorde strand ligt in het meest westelijke puntje van Cuba in de slurf van natuurpark Peninsula de Gunanahacabibes. Je kan hier ook prachtige vogels spotten en tevens geniet je van een van de mooiste zonsondergangen van Cuba op dit strand. Een bezoekje waard dus!

Maria la Gorde cuba

Maria la Gorde

Het pittoreske Playa Yuraguanal

Op ongeveer een uur rijden vanaf Holguin en een kwartier vanaf het centrum van Guardalavaca vind je Playa Yuruguanal. Dit is een van de meest schilderachtige strandjes van Cuba dankzij de dichtbegroeide omgeving en prachtige koraalriffen. In tegenstelling tot veel andere Cubaanse stranden is dit strand met een lengte van 800 meter een stuk kleiner. Maar in dit geval werkt dat juist mee aan de charme.

Yuraguanal

Yuraguanal

Kajakken op Cayo Largo del Sur

Cayo Largo is een klein eiland ten zuiden van het vasteland. Het is een eiland vol met indrukwekkende mangroven, koraalriffen en dieren. De grootste publiekstrekker echter is het kilometerslange strand dat zich als een parelketting uitspreidt langs het strand. Je kunt hier bijzonder mooie kajaktochten maken. Let wel op: er zijn op dit eiland veel nudisten, dus als je daar niet van houdt, is het aan te raden om een donkere zonnebril te dragen 😉. Al met al is het eiland een waar paradijs. Het strand op het eiland is terecht een van de mooiste stranden van Cuba.

Cayo Largo del Sur

Het koraal en de mangroven van Cayo Levisa

Nu we het toch over eilandjes hebben: Cayo Levisa is een lekker rustig eiland ten westen van Havana. Het strand hier is fenomenaal te noemen. Ook dit eiland bestaat voor het grootste gedeelte uit mangrovebossen. Aan de noordkant van het eiland vind je het fenomenale strand. De perfecte plek om helemaal tot rust te komen maar ook om te duiken. Aan de westkust ligt namelijk een van de grootste koraalriffen ter wereld en dit strand is de perfecte plek om op ontdekking te gaan.

Cayo Levisa

Mangroveboom op Cayo Levisa

Playa del Este: lokaal vakantievieren

Ten slotte is het natuurlijk ook leuk om te ontdekken hoe de Cubanen zelf hun vakantie vieren. Dat doen ze op Playa del Este. Een erg mooi strand op maar 20 minuten rijden vanaf de stad Havana. Dat betekent wel dat het hier druk is, maar wie zich volledig wil onderdompelen in Cubaanse gezelligheid moet hier zeker naartoe.

Playa del Este

Playa del Este

Welke stranden ga jij bezoeken?

Voor nu laten we het bij deze 7 mooiste stranden van Cuba, maar daarmee is de helft nog niet aan bod gekomen. We willen je natuurlijk geen keuzestress bezorgen… Zitten er stranden tussen die jouw strandvakantielust al hebben gewekt? Neem dan eens een kijkje in ons aanbod naar Cuba. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin