4 minuten

Mooiste steden Portugal

Wie is er nou niet gek op Portugal? De groene Costa Verde in het noorden en de goudgele praia’s met imposante rotsformaties in het zuiden maken Portugal één van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Zuid-Europa. Het land is perfect voor een strandvakantie, maar ook de steden zullen je zeker niet tegenvallen. Welke stad bezoek jij tijdens jouw citytrip naar Portugal? Wij zetten de 5 mooiste steden van Portugal op een rijtje.

Lissabon

We beginnen maar meteen met de grootste stad en de hoofdstad van Portugal, Lissabon! Deze stad is Portugal’s parel aan de Taag. Het is er gezellig, het eten is heerlijk en de zon die in je gezicht schijnt is ook fijn. Als je door de stad loopt, zul je zien dat Lisboa – zoals de stad wordt genoemd door de locals – een rijk en turbulent verleden kent. Vasco da Gama heeft in het tijdperk der Grote Ontdekking er onder meer een grote rol in gespeeld. De beste man vertrok op zijn ontdekkingsreis naar Indië in 1497.
Tegenwoordig is Lissabon ook een onwijs hippe stad geworden met hotspots zoals Park. Op het dak van de parkeergarage op ‘Calçada do Cambro’ vind je de leukste rooftopbar van de stad. Ga er rond het schemeruur heen je hebt een plaatje van een uitzicht. Wil je meer lezen over Lissabon? Dat kan hier!

Mooiste steden Portugal

Porto

De belangrijkste havenstad van het land en de stad waar jij… je raadt het vast al… de beste port kan drinken! Als je er, net zoals ik deed, je eerste glas port ever drinkt, dan ligt de port-lat voortaan hoog. En dat is een risico dat je wil nemen, geloof mij maar! Enfin, natuurlijk is er meer. Veel meer! De kleurrijke kronkelige straatjes waar je doorheen kan slenteren of een boottochtje over de Douro. Vrolijk word je zeker van deze stad. Lees hier waarom jij naar Porto moet!

Mooiste steden portugal

Porto vanaf de Douro

Coimbra

Coimbra is een studentenstad is gelegen tussen Lissabon en Porto in. In de middeleeuwen was de stad ruim 100 jaar de hoofdstad van Portugal. Het lijkt misschien dat Coimbra een beetje wordt vergeten, maar deze stad heeft genoeg in huis om in het rijtje mooiste steden Portugal te staan. Een studentenstad is geen studentenstad zonder een loei van een universiteit. In Coimbra vind je Universidade de Coimbra. Dit is de oudste universiteit van Portugal en één van de oudste universiteiten van Europa. Het gebouw bestaat uit twee delen waarvan er een deel in het lagere gedeelte (Sofia) en een deel op het hogere gedeelte (Alta) ligt. Vanuit beide delen heb je prachtig uitzicht over de stad. De universiteit is nog steeds in gebruik. Er studeren zo’n 20.000 studenten! Een studentenstad is ook niet compleet als er niet een aantal goede horecatenten zijn. In het centrum van Coimbra vind je veel gezellige clubs, bars, terrassen en restaurants. Een aanrader is het hapjesplateau in de binnentuin van het Sapientia Boutique Hotel!

Culturele hoogtepunten van Coimbra

Je mag het volgende absoluut niet overslaan tijdens jouw stedentrip naar één van de mooiste steden van Portugal:

  • het wetenschappelijk museum;
  • de bibliotheek van de universiteit;
  • de kathedraal Se Velha de Coimbra;
  • het klooster Mosteiro de Santa Cruz;
  • de gedecoreerde studentenhuizen.
Mooiste steden Portugal

Universidade de Coimbra

Lagos

Wanneer je aankomt in Lagos merk je dat je de juiste bestemming hebt gekozen. Soms voel je dat gewoon, toch? Door de heerlijke ligging (ook vlak bij het strand), de vriendelijke mensen en de relaxte sfeer voel jij je in no time thuis. Lagos is één van de oudere stadjes aan de Algarve en dat is duidelijk te zien. Wel op een positieve manier natuurlijk. Het centrum is compact en gezellig. Je vindt er leuke pleintjes, mooie kerkjes, een oude stadsmuur en een haven. De oude stadsmuren zijn grotendeels intact en als je er overheen loopt heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Aan de boulevard van Lagos ligt het Forte do Pau da Bandeira. Leuk om even binnen te lopen! De kinderen zullen de kleine replica’s van de boten van de ontdekkingsreizigers erg leuk vinden. Het fort heeft dikke muren, torentjes en een ophaalbrug. Wanneer ze naar binnen lopen, zullen ze zich wellicht een piraat of ontdekkingsreiziger voelen!

Mooiste steden Portugal

Het Praca Luis de Camoes plein

Faro

In Portugal vind je dus meerdere die steden die een prachtig oud centrum hebben en waar het heerlijk slenteren is door de charmante straatjes. In Faro is dat net even wat anders. De stad werd tot drie keer toe verwoest door een aardbeving. Dat betekent niet dat het nu een moderne stad is met alleen maar strakke gebouwen. Integendeel, op een of andere manier is het gelukt om de oude sfeer te behouden. Faro is deels gebouwd op een witte rotsformatie en ja… dat zorgt voor adembenemende uitzichten over de Atlantische Oceaan.

Mooiste steden Portugal

Mooiste steden Portugal: meer dan genoeg keus

Naast een heerlijke strandvakantie kun je dus ook naar Portugal voor toffe stedentrip. Voor een langere stedentrip kun je ook een combinatie maken van bovenstaande steden. Ben jij er al aan uit waar jouw volgende citytrip heen gaat?

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne