5 minuten

Mooiste plekken Algarve: dit zijn ze

Als jij zegt Portugal, zeggen wij meteen: Algarve. Niet dat Portugal geen andere mooie plekken kent (integendeel), maar de meest zuidelijk gelegen provincie is toch wel topfavoriet als het gaat om zonvakanties. Waarom? Het klimaat is hier zeer mild en de zon schijnt het hele jaar door. Tel daar stranden van de hoogste kwaliteit, omgeven door goudkleurige rotsen, kleine baaien en een oceaan in alle tinten blauw bij op… En je hebt de perfecte ingrediënten voor een vakantie, toch?

Als jij een vakantie naar de goudkust overweegt, wil je vast weten wat nou dé mooiste plekken aan de Algarve zijn. Daarom zetten wij mooiste plaatsen Algarve voor je op een rijtje!

Falesia Beach in Olhos de Agua

In het lijstje mooiste plekjes Algarve, beginnen we met Olhos de Agua. Dit is een klein vakantiedorpje, met een uitgestrekt strand dat afsteekt tegen roest-oranjekleurige rotspartijen. Waarom deze een plekje verdient in het lijstje mooiste plekken Algarve? Omdat Falesia Beach laatst nog is uitgeroepen tot één van de mooiste stranden van Europa. Oordeel zelf:

mooiste plekken algarve

Het bijzondere kleurenpalet van oranje en blauw maakt dat Falesia Beach een plaatje is!

De grotten van Praia de Benagil

Als jij oog in oog staat met dit prachtige natuurverschijnsel Algar de Benagil, voel je je even heel klein. Deze natuurlijke grotten kun je alleen bereiken via het strand van Praia de Benagil, vlakbij de badplaats Lagos. Je kunt een boottocht boeken en er met meerdere toeristen heen gaan, je kunt ook een kajak huren en er zelf heen peddelen. Praia de Benagil hoort zeker thuis in het Algarve mooiste plaatsen lijstje!

mooiste plekken algarve

Met recht één van de mooiste en meest bijzondere plekken van de Algarve: de Benagil grot

De stad Tavira

Tavira is een authentiek stadje, gelegen aan de Gilão rivier. Hier hebben de huisjes geen bakstenen of afgebladderde verf, maar tegeltjes in de meest uiteenlopende kleuren. Je kijkt je ogen uit! Zeker ’s avonds, wanneer de rivier de stad doormidden splitst. Als de zon zakt, weerkaatsen de oude huizen in het water. ’s Avonds stroomt het centrale plein Praça da República vol met lokale bevolking, waar oude mannetjes op bankjes zitten, vrouwen de laatste roddels uitwisselen, kinderen spelen, jongeren een biertje drinken en waar jij je uren kunt vermaken.

Onze SUNtip: Ga eten bij restaurant Aquasul in Rua Augusto da Silva!

mooiste plekken algarve

Het prachtig verlichte stadje Tavira bij zonsondergang

De open zee bij Ferragudo

Onder de mooiste plekken Algarve, rekenen wij ook de omliggende oceaan. Dolfijnen en walvissen spotten: het kan langs de kust bij het kleine vissersplaatsje Ferragudo! En ook in andere plaatsen, maar Ferragudo is wat ons betreft wel dé plek waar je een boottocht boekt. Je doet dit bij Wildwatch Algarve. Dit bedrijf ademt passie voor dieren en natuur. Wij zouden dan ook zeker aanraden je tour hier te boeken. Je wordt onder leiding van gepassioneerde biologen de zee op geleid, die de tocht filmen met hun Go Pro en na afloop de beelden naar alle deelnemers opsturen. Heb je meteen een superleuk souvenir van je vakantie.

Onze SUNtip: Garantie dat je dolfijnen ziet heb je niet, maar wél als je naar het Zoomarine dolfinarium gaat. Een leuk uitstapje voor het hele gezin!

mooiste plekken algarve

Spot jij straks de dolfijnen in het wild aan de kust van de Algarve?

De kerk van Alvor

Het gezellige kleine plaatsje Alvor is nog onaangetast door het toerisme en heeft ook nog eens schitterende stranden. Maar waar het plaatsje echt bekend om staat, is de 16e eeuwse kerk Matriz de Alvor. Dit is namelijk het enige gebouw dat de aardbeving van 1755 overleefde. Tijdens de aardbeving in 1755 werd vrijwel heel het dorp vernietigd. Behalve het kasteel. Een erg bijzonder plekje om te gaan zien als je naar de Algarve gaat.

mooiste plekken algarve

De gele en witte kleuren zijn wat het kerkje in Alvor zo herkenbaar maakt

Ponta da Piedade in Lagos

De kalkstenen rotsformaties van Ponta da Piedade nabij het stadje Lagos zijn enorm en daarom des te speciaal. Door erosie en invloed van het weer zijn de rotsen gevormd. Je kunt hier prachtig wandelen langs de paden die zich een weg banen over de rotspartijen, ook met kids. Let wel goed op, want op sommige plekken is het gesteente best poreus. Uitzicht over het water is mooi, maar niet te dicht langs de rand lopen dus! Dit staat doorgaans wel goed aangegeven met borden en hekken. Amerikanen hebben Ponta da Piedade zelfs een keer uitgeroepen tot mooiste strand ter wereld! Het uitzicht is fenomenaal en je kunt verschillende trapjes aflopen naar het water.

Onze SUNtip: Parkeer je auto bij de vuurtoren (gratis) en je staat binnen een paar minuten op de rotsen.

mooiste plekken algarve

Gegarandeerd dat jullie veel mooie plekken gaan zien tijdens jullie vakantie aan de Algarve!

Het uitzicht bij Kaap Sint-Vincent

De 24 meter hoge vuurtoren bij Kaap Sint-Vincent is iconisch te noemen. De vuurtoren ligt ongeveer zes kilometer van visserdorpje Sagres af en is gebouwd op ruïnes van een oud klooster. Kaap Sint Vincent is het meest westelijke puntje vasteland van Europa. Hier vallen de kliffen dramatisch in de zee en als het weer onstuimig is, rammen de hoge golven spectaculair tegen de kant. Het is niet alleen een lokale schat, het heeft ook een historische en architectonische waarde. Door de zichtwijdte van 90 kilometer is het een heus baken langs de Atlantische Kust. Kunnen de kids vanaf daar Afrika zien liggen? 😉 Wat jullie sowieso allemaal kunnen zien als je Kaap Sint-Vincent later op de dag bezoekt, is de zon die in de zee zakt.

Onze SUNtip: Neem een vest of trui mee naar Kaap Sint Vincent, want het kan hier behoorlijk waaien!

mooiste plekken algarve

Zo’n kaap is best bijzonder en zie je niet elke dag. Fenomenaal uitzicht? Check!

De zeven hangende valleien

De zeven hangende valleien horen zeker thuis in deze lijst vol mooie plekjes aan de Algarve. Het is eigenlijk geen plek, maar een dik 11 kilometer lange wandelroute langs de kust. In Portugal herken je ‘m aan de naam Dos Sete Vales Suspenso. Je loopt van Praio do Valo de Centeanes naar Praia da Marinha. Verblijf je in Carvoeiro, dan kun je ook hier beginnen (dan loop je ongeveer 2 kilometer extra). De zeven hangende valleien zijn misschien niet de allerveiligste plekken (hij voert je langs gekartelde en gebogen kliffen vol punten), maar zeker één van de mooiste plekken. En door de wandelroute te doen, maak je ook nog eens op een hele leuke manier kennis met de prachtige natuur van de Algarve. Da’s weer eens wat anders dan aan het strand liggen!

Onze SUNtip: Houd je ogen open voor de Natural Arch: een prachtige natuurlijke boog uit de rotsen geformeerd.

mooiste plekken algarve

De boog, waar je trouwens ook zelf op kunt gaan staan voor een vette foto!

Natuurpark Ria Formosa

Een lapjesdeken van blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden: zo wordt natuurpark Rio Formosa ook wel omschreven. Heb je zin in een dagje rust tijdens jouw vakantie aan de Algarve, dan is dit waar je moet zijn. Het natuurgebied strekt zich uit over 60 kilometer in het oostelijke deel van de Algarve. Je kunt hier op het strand hangen, maar nog leuker is het om meer te leren over de flora en fauna van hier. Je vindt hier de grootste kolonie zeepaardjes ter wereld! Maar ook is dit een geliefd gebied voor trekvogels, onder andere flamingo’s. Kortom: je kijkt je ogen uit.

mooiste plekken algarve

Kijk eens uit het raam als je de landing op Faro inzet en wie weet zie jij de lagune al liggen!

Mooie plekken Algarve: ga ze allemaal zien

Wat de mooiste plaatsen in de Algarve zijn, heb je kunnen lezen. Het zijn veel mooie plekken, héél veel. Geen enkele plek overslaan? Huur dan een auto tijdens je verblijf. Het is de ideale manier om alles van deze prachtige Portugese kustprovincie te gaan ontdekken. Haal alles uit je vakantie wat erin zit en laat je betoveren door de meeste prachtige plekken aan de Algarve. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia