7 min

De 6 mooiste badplaatsen van Turkije

Wanneer je naar Turkije gaat voor een zonvakantie, is de kans groot dat je eindigt aan één van de drie kustlijnen: De Lycische kust, de Egeïsche kust of de Turkse Rivièra. Hoe kan het ook anders, want elk van deze kustlijn huist pareltjes in de vorm van fantastische badplaatsen. Maar met zóveel glimmende pareltjes is het moeilijk kiezen waar jij je vakantie door gaat brengen. Geen zorgen: deze top 5 mooiste badplaatsen van Turkije gaat jou helpen.

Side aan de Turkse Rivièra

In het blog: Wat te doen in Side? De leukste bezienswaardigheden, staat uitgebreid beschreven wat Side zo’n geweldige badplaats maakt. Maar om het kort samen te vatten: Side is een fijne badplaats, met een uitgestrekt zandstrand, met pal aan het strand luxe resorts waar je een ontspannen vakantie beleeft. Zo zijn er natuurlijk meer badplaatsen in Turkije, maar wat Side zo bijzonder maakt is de historische stadskern van duizenden jaren oud.

De havenstad heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Romeinse tijd. Uit die periode zijn dan ook veel restanten. Zo is er een groot amfitheater, dat uitstekend bewaard is gebleven en waar zelfs nu nog voorstellingen worden gehouden. Daarnaast vind je er de ruïnes van de tempel van Apollo en van een Romeins aquaduct. Stuk voor stuk wonderlijke aangezichten. Over de natuurrijke omgeving nog niet te spreken. Side is gewoon de mooiste badplaats van Turkije.

In het verlengde van Side, ligt de badplaats Kümkoy. Een badplaats met een strand van maar liefst 2,8 kilometer, geweldige resorts en een bruisend centrum vol bars, restaurants en winkeltjes. Kümkoy biedt zo een uitstekende uitvalsbasis om de rest van Side te ontdekken.

mooiste badplaatsen turkije side

Antalya aan de Turkse Rivièra

Antalya is de grootste én een van de mooiste badplaatsen van Turkije en tevens de hoofdstad van de Turkse Rivièra. Er zijn gigantische luxe resorts te vinden, waar je behandeld wordt als een koning. De badplaats Antalya heeft echter twee gezichten. Het andere gezicht is er een van prachtige historische bezienswaardigheden en natuur.

Vooral in de historische wijk Kaleiçi, valt er veel cultuur te snuiven. Je slentert er door de smalle straatjes langs oude Ottomaanse huizen, moskeeën en bazaars. Ook zijn er genoeg restaurantjes te vinden om even een welkome pauze te houden. De straatjes kunnen namelijk erg stijl zijn, omdat de wijk gebouwd is op een klif. Dat levert echter met regelmaat een prachtig uitzicht op over de oude haven. Na een pauze met een heerlijke maaltijd zet je het cultuursnuiven voort met het bezichtigen van enkele historische bezienswaardigheden, zoals de witmarmeren poort van Hadrianus met de drie-triomf bogen, de Hidirlik toren, en het symbool van de stad de Yivli Minare moskee.

Net buiten Antalya vind je groen en waterrijk natuurschoon in de vorm van het Kurşunlu Waterfall Nature Park vol planten, meren en natuurlijk watervallen. Iets verder nog ligt het Köprülü Canyon National Park: een indrukwekkend natuurpark vol woeste kliffen en rivieren. Ideaal om te raften of kanoën!

In het verlengde van Antalya ligt de badplaats Lara. Het is eigenlijk een heel groot strand, met pal aan het strand enorme luxe resorts. Hierdoor biedt het een geweldige uitvalsbasis om de rest van Antalya te ontdekken. Lara wordt niet voor niets het best geboekt bij SUNtip!

Antalya turkije mooiste badplaats

Alanya aan de Turkse Rivièra

Mooie brede stranden, een beeldschone zee, een bruisende stad met pittoreske elementen en het indrukwekkende Taurusgebergte op de achtergrond als kader voor een prachtig schilderij. Zo zou je Alanya kunnen omschrijven. Niet gek dus dat het een van de mooiste badplaatsen van Turkije én een geliefde vakantiebestemming is. Met name de haven wordt drukbezocht; het is hier waar je de meeste restaurants en terrasjes vindt. Ook vertrekken er allerlei boottochten vanuit de haven. Daarnaast loop je gemakkelijk vanuit de haven verder het centrum in.

Naast een bruisend centrum heeft Alanya een groot scala bezienswaardigheden, dankzij de rijke historie van de stad. De bekendste bezienswaardigheid is de rode toren, die het symbool voor de stad vormt. Op de heuvel – die de stad in tweeën lijkt te splitsen – kun je de ruïnes van het kasteel bezichtigen.

Ten slotte biedt de ruige natuur rondom Alanya enkele prachtige uitstapjes, naar bijvoorbeeld de Dimcay rivier, waar je heerlijk kunt relaxen aan het water. Uiteraard kun hier uitrusten in een luxe resort.

mooiste alanya badplaatsen turkije

Kusadasi aan de Egeïsche kust

De badplaats Kusadasi is uitgegroeid tot een waar vakantieoord, met een uitgestrekte kust die uitzicht biedt op het Griekse eiland Samos aan de overkant. De lange kust wordt vergezeld door een lange en gezellige boulevard. Er is een grote haven en een modern winkelcentrum; desondanks voelt Kusadasi enorm knus aan en dat maakt het tot een fijne en oh zó mooie badplaats. Naast alle moderne winkels zijn er ook authentieke theehuizen te bezoeken en zijn er diverse markten, waar vers fruit verkocht wordt. Recht voor de kust ligt duiveneiland Güvercin Adasi. Het eiland werd in de Ottomaanse tijd gebruikt als broedplaats voor duiven. Er zijn een vuurtoren en de restanten van een byzantijns fort te bezichtigen.

Wie graag culturele uitstapjes maakt, zal merken dat Kusadasi een uitstekende uitvalsbasis is. Er valt veel te ontdekken in de directe omgeving. Waaronder hoogtepunt Efeze: een ruïnestad die verschillende historische opgravingen herbergt, zoals de tempel van Artemis, de tempel van Hadrianus, de tombe van Apostel Johannes en de Herculespoort.

Een mooie wandeling door de natuur maak je het beste op het schiereiland van Dilek National Park. Je vindt er een grote diversiteit aan natuur in de vorm van valleien, groen bergen, rivieren, zeldzame plantensoorten en wilde dieren. Ook vind je er rustige stranden en baaien, waar je prachtig kunt vertoeven. Je kunt er zelfs dolfijnen voorbij zien zwemmen.

badplaatsen mooiste turkije

Kemer aan de Turkse Rivièra

Kemer is een voormalig vissersdorp dat is uitgegroeid tot een modern vakantieoord. Het centrum biedt tal van restaurants, terrasjes en winkels, waaronder ook enkele luxe boetiekjes. De centraal gelegen haven biedt meer dan genoeg excursiemogelijkheden en aan beide kanten van de haven liggen twee grote stranden. Er heerst een mondaine sfeer in de badplaats en je kunt er dan ook heerlijk ontspannen.

Blijf echter niet alleen in Kemer hangen! In de omgeving zijn prachtige historische bezienswaardigheden te ontdekken. Zo ligt 40 kilometer verderop, aan de oever van een rivier, de historische stad Olympos. Van de 2.200 jaar oude geschiedenis zijn enkele restanten overgebleven, zoals een badhuis, mozaïeken, een tempel, een theater en muren die een idee geven hoe de stad er ooit uitgezien moet hebben. In de buurt is er nog zo’n antieke stad te vinden, vlakbij Cirali, gelegen boven op een berg. Je vindt er een basiliek, tempel, stadsmuren en huizen. Het is echter niet de hoofdattractie boven op deze berg. Dat is namelijk de brandende rots, ook wel Yanartaş genoemd. Uit de rotsige bodem van de grond komen namelijk vlammen die al duizenden jaren branden.  En zo heeft Kemer nog meer bijzondere attracties die het tot een mooie badplaats maken om je vakantie door te brengen! Ga ze vooral zelf ontdekken.

kemer badplaats

Bodrum aan de Egeïsche kust

Bodrum is een badplaats die zeker tot de mooiste badplaatsen van Turkije behoort. Het was in de oudheid zelfs een van de zevenwereldwonderen, omdat hier het mausoleum van Halicarnassus stond. De fundering hiervan is nog steeds te vinden. Naast de historische significantie van de stad is het ook gewoon een hele fijne badplaats. Het heeft een mooie baai en het centrum heeft voor een groot deel zijn authenticiteit weten te behouden. Je wandelt door smalle straten met witte huizen en aan de haven vind je een oud kasteel, dat het bezoeken helemaal waard is. Het eiland behoorde vroeger tot Griekenland en ook daar zijn nog resten van te zien, zoals op de Göktepe heuvel, waar een Grieks theater staat, dat nog steeds in gebruik is.

Een heel andere bezienswaardigheid is de haven van Bodrum. Bodrum is namelijk ook de plek van Turkije waar de jetset naartoe trekt. Je mond zal openvallen en je zult ongetwijfeld denken aan Saint Tropez, dankzij alle luxe jachten die hier liggen.

Bodrum

Wat lijkt jou de mooiste badplaats van Turkije?

Dit waren zes van de mooiste badplaatsen van Turkije. Stuk voor stuk bieden deze badplaatsen een mooie combinatie van fijne stranden, een bruisend centrum, historische bezienswaardigheden en een natuurrijke omgeving. Welke van deze badplaatsen zou jij eens willen bezoeken? Welke het ook wordt, het begint met een vakantie naar Turkije bij SUNtip!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin