8 minuten

Reisverslag: Mijn Madeira vakantietips!

Afgelopen augustus heb ik genoten van een vakantie op het Portugese eiland Madeira. Samen met mijn maatje Sebastiaan hebben we dit ongerepte bloemeneiland ontdekt. We zijn begonnen in Funchal en hebben daarna tegen de klok in een rondreis gemaakt met een huurauto, om vervolgens weer uit te komen in de hoofdstad van dit autonome eiland. Van wandelen door de bergen en de zonsopgang bekijken boven de wolken tot aan een eilandtrip naar Porto Santo; we hebben het allemaal gedaan! Op Madeira is zoveel te zien en te beleven, dat we helaas niet alles hebben kunnen doen. Zelfs niet in tien dagen. Maar ik neem jullie graag mee in onze belevenissen. Laten we snel kijken naar mijn Madeira vakantietips!

Ontdek de kleurrijke hoofdstad Funchal

Funchal is dé gezellige en gemoedelijke hoofdstad van Madeira. Het ligt in het zuiden van het eiland en is de perfecte stad om heerlijk in rond te slenteren, uit eten te gaan en de cultuur te ontdekken. En de lokale bevolking? Die is uiterst vriendelijk! Deze bezienswaardigheden/activiteiten hebben wij gedaan.

Met de kabelbaan naar Monte

Funchal is tegen een berg aangebouwd, waardoor het soms lastig is om hogerop te komen. Maar daar heeft men een oplossing voor gevonden! Er is namelijk een kabelbaan die je vanaf de zee helemaal naar het hoger gelegen dorpje Monte brengt. Slimme mensen zijn het toch! De kabelbaan brengt je in een kwartier naar 560 meter hoogte. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht: de zee voor je, de bergen achter je en Funchal onder je.

madeira-vakantietips_funchal-kabelbaan

Vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht!

Wandelen door de Tropical Gardens

Als je uitgestapt bent in Monte, wandel je zo door naar de Monte Palace Tropical Gardens. Dat is een super grote tuin van maar liefst 70 km2 groot. Het staat er vol met inheemse bloemen en planten. Exotische soorten spot je hier ook. Wat meteen opvalt is dat er veel invloeden van verschillende culturen zichtbaar zijn. Zo zijn er in de tuin kleine musea met Zimbabwaanse kunstwerken te vinden, maar ook hele oude schilderijen van de vroegere bewoners. Verder vind je er ook veel rode bruggetjes, poortjes en versieringen in de Aziatische stijl. Kortom: hier kijk je je ogen uit!

madeira-vakantietips_tropical-garden

Wat is het hier groen!

Met het traditionele vervoersmiddel ‘tobbogan’ terug naar Funchal

Heb je na een bezoek aan de Monte Palace Tropical Gardens zin om een andere tuin te bezoeken, dan kun je ervoor kiezen om de volgende kabelbaan naar de Madeira Botanical Gardens te pakken. Wij kozen ervoor om met de ‘tobbogan’ terug naar beneden te gaan. Dat is een traditioneel vervoersmiddel dat vroeger werd gebruikt toen er nog nauwelijks auto’s reden. Later behoorde de tobbogan zelfs tot het openbaar vervoer! Neem plaats in de houten slee en roetsj in tien minuten naar beneden, aangestuurd door twee traditioneel geklede ‘carreiros’. Het is zeker de moeite waard!

madeira-vakantietips_tobbogan

Deze dollemansrit ga je nooit meer vergeten!

Op zoek naar de lekkerste eettentjes

Na een dag vol indrukken heb je vast honger gekregen! Komt dat even goed uit, want in Funchal vind je talloze lekkere eettentjes. Wij hebben bijvoorbeeld heerlijk gegeten bij La Pasta en daar van de Bolo do Caco gesmuld. Dat is een typisch broodje uit Madeira. Het is gemaakt met simpele ingrediënten zoals knoflook en olijfolie maar o-zo-lekker!

Mijn SUNtip: Drink een Poncha bij het knusse barretje Rei da Poncha. Dat is een traditionele sterke drank gemaakt van rum, citroen, honing en suiker en bevat maar liefst 50% alcohol!

madeira-vakantietips_poncha

Zo ziet een traditionele poncha eruit!

Bezoek de typische Palheiros in Santana

In het noordoosten van het eiland ligt het bergachtige dorp Santana. Hier vind je driehoekige huisjes met rieten daken. De huisjes zijn geverfd in witte, rode en blauwe kleuren. Enkele van deze huisjes zijn opengesteld voor bezoek en het is een bekende toeristische attractie. Vroeger stonden deze Palheiros verspreid over het hele eiland, en waren het vooral de arme boeren die hierin woonden.

madeira-vakantietips_palheiros

Zo’n palheiro is wel heel fotogeniek

Loop de mooiste wandelroutes en hikes

Natuurlijk staat Madeira bekend om de vele fantastische wandelroutes. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, van kustroutes tot in het diepe binnenland. Madeira kent 20 officiële wandelroutes die te herkennen zijn aan de letters PR, gevolgd door een cijfer. De paden zijn goed begaanbaar en er staan op sommige punten zelfs hekjes, zodat je je nooit onveilig voelt. Het is dé perfecte manier om de schoonheid van het eiland te ervaren! De volgende hikes hebben wij gedaan.

PR 8 Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço is een zes kilometer lang uitgestrekt schiereiland in het uiterste noordoosten van Madeira, net voorbij Caniçal. De route loopt naar Ponta do Furado en onderweg kom je aan beide kanten uitzichtpunten tegen over de woeste zee! Bij mooi weer kan je zelfs het eiland Porto Santo zien liggen. Toegegeven: dit was de eerste hike die ik deed, direct nadat ik was geland van een vroege 3,5 uur durende vlucht. Je kunt dus al wel raden dat we de route niet helemaal hebben gelopen. Wel is ons verteld dat Madeira hier is ontstaan. Dat is te zien aan het rode lavagesteente dat je overal terugziet.

madeira-vakantietips_pr8

De imposante rode rotsen langs de route

PR 9 Levada do Caldeirão Verde

De PR 9 Levade hike is een makkelijke, maar lange hike langs een Levada. Het is één van de mooiste Levada hikes op het eiland. Nu hoor ik je denken: ‘Maar wat is een Levada’? Dat is een eeuwenoud irrigatiekanaal dat het water van de ene naar de andere kant van het eiland brengt, omdat het vaker in het noorden regent dan in het zuiden. Tijdens de wandeling word je beloond met prachtige uitzichten. Soms lijkt het net alsof je in de jungle bent beland! Overal waar je kijkt zijn tropische planten te vinden. Vergeet zeker je zaklamp niet mee te nemen, want je loopt onderweg door donkere tunnels, om vervolgens te eindigen bij een imposante waterval.

madeira-vakantietips_pr9

Lijkt het hier op de jungle?

PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

PR 1 is dé hike van Madeira en ook meteen de allermooiste hike die ik zelf ooit heb gedaan! Dit is een pittige wandeling van zeven kilometer heen en zeven kilometer terug, die je over diverse bergkammen van de ene hoogste berg naar de andere hoogste berg leidt. Je kunt deze hike twee kanten op lopen. Wij verbleven op dat moment in Santana, dus begonnen we bij de Pico do Arieiro en liepen naar Pico Ruivo. Het eerste stuk is meteen het mooiste van de hele route. Links en rechts zie je spectaculaire uitzichten. Afhankelijk van het weer zie je goed dat je boven de wolken loopt. Je loopt continu trappen op en trappen af, om aan het einde de laatste klim naar de top van de Pico Ruivo te maken.

madeira-vakantietips_pr1

Wat een prachtig uitzicht!

Mijn SUNtip: Zorg ervoor dat je voor zonsopgang bovenop de Pico Arieiro bent, want dan beleef je een magische zonsopkomst boven de wolken!

madeira-vakantietips_pico-ariero

Het ziet er zo magisch uit bij zonsopkomst…

Maak een dagtrip met de boot naar Porto Santo

Wat zeker niet mag ontbreken in mijn vakantietips voor Madeira is een dagtrip met de ferry naar het nabijgelegen eiland Porto Santo. Het is een prachtig tropisch eiland met een negen kilometerslang, goudkleurig zandstrand. En de zee? Die kan haast niet blauwer! Wat een plaatje… Leg je handdoek neer op het strand en geniet in de zon van ultieme ontspanning, want dat doet de lokale bevolking hier ook! Je kunt ervoor kiezen om een aantal dagen op Porto Santo te verblijven, maar wij kozen voor een dagtrip. De boot vertrok om 8 uur in de ochtend uit de haven van Funchal en keerde laat in de avond weer terug. In totaal duurt een enkele reis 2,5 uur. Maar dat is zeker geen straf als je vanaf de boot uitzicht hebt op Madeira en onderweg zelfs dolfijnen tegenkomt!

Mijn SUNtip: Bestel je tickets van tevoren bij de officiële website van de ferry. Dan betaal je de normale prijzen!

madeira-vakantietips_porto-santo

Op dit langgerekte strand kan je uren vertoeven

Bewonder Praia do Seixal

Madeira heeft zelf natuurlijk ook veel stranden, alleen hebben ze niet allemaal een even fijn zandstrand. De meeste stranden zijn rotsachtig en zijn voorzien van kiezels. Het is daarom dan ook zeker aan te raden om waterschoenen in je bagage te stoppen! Praia do Seixal is wel een zandstrand, alleen is het zand hier zwart! Het heeft de kleur te danken aan de zee-erosie van de zwarte rots van een vulkaan. Het is een bijzonder zicht, zeker als je het uitzicht op de prachtige kliffen erbij neemt.

madeira-vakantietips_seixal

Het donkere zand staat in contrast met de kleurrijke kliffen

Zwem in de natuurlijke baden van Porto Moniz

Iets verderop, in het uiterste noordwesten, vind je de natuurlijke baden van Porto Moniz. Omdat Madeira een vulkanisch eiland is, zijn er veel natuurlijke baden. Het is gevuld met zeewater en omringd door lava rotsen. De golven overspoelen de rosten en de rand van het zwembad, waardoor de natuurlijke baden ontstaan. Durf jij het aan om een plons te wagen? Pas wel op voor enorme krabben, want die chillen maar al te graag op de rotsen langs de kant.

madeira-vakantietips_porto-moniz

De natuurlijke baden van Porto Moniz

Ontdek Cabo Girão: Europa’s hoogste klif

Wil je uitzicht hebben vanaf de hoogste klif van Europa? Sla dan zeker een bezoek aan Cabo Girão niet over! Je staat op maar liefst 580 meter hoogte op een platform, dat deels gemaakt is van glas. Hierdoor zie je goed het enorme hoogteverschil met het zeeniveau. Vanaf het platform heb je uitzicht op de omliggende dorpen en Funchal. Kijk je recht vooruit, dan  bewonder je de eindeloze vergezichten op de azuurblauwe zee. Wat is het hier adembenemend mooi…

madeira-vakantietips_cabo-girao

Dat is aardig hoog boven de zeespiegel!

Proef de sfeer in Camara de Lobos

Camara de Lobos is een klein vissersdorpje in het zuiden van Madeira. Het dorp heeft zelf niet veel bezienswaardigheden, maar het is vooral de sfeer en de schoonheid die deze plek schilderachtig maakt. Tientallen kleurrijke bootjes dobberen in een afgeschermde baai, witte huizen met rode daken zijn tegen de klif aangebouwd en diverse versieringen hangen in de straten… Ja, Camara de Lobos hoort zeker thuis in mijn vakantietips voor Madeira!

Mijn SUNtip: Rijd door naar Cascata dos Anjos. Dat is een waterval waar je met de auto onderdoor kunt rijden. Hoe leuk is dat?!

madeira-vakantietips_camara-de-lobos

Oordeel zelf hoe kleurrijk Camara de Lobos is!

Welke Madeira vakantietips ga jij gebruiken?

Zoals je kunt lezen aan mijn vakantietips voor Madeira, hebben we heel veel gedaan in tien dagen tijd. Maar er is nog zoveel meer te zien en te ontdekken, dat tien dagen haast niet genoeg is. Je merkt dus wel dat Madeira een super divers eiland is. Wij kozen ervoor om in vier verschillende hotels te verblijven. Maar omdat het eiland relatief klein is en de wegen goed begaanbaar zijn, kun je prima alles vanuit bijvoorbeeld Funchal ondernemen. Twijfel je nog in welke periode van het jaar je op vakantie wilt gaan? Van april t/m oktober heb je de minste regendagen en ligt de temperatuur tussen de 20°C en 26°C graden. Een vakantie naar het veelzijdige eiland Madeira? Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem