5 min

Bezienswaardigheden van Cuba: de ultieme gids

Bij Cuba denk je natuurlijk aan kleurrijke steden met classic cars die door de straten rijden. En dat terwijl bandjes het passerende publiek op de stoep bespelen met vrolijke muziek en er tussendoor een sigaar wordt gerookt. Ook droom je weg bij de paradijselijke stranden van Cuba. Hagelwit, uitgestrekt, gesierd met palmbomen en omgeven door een helderblauwe zee met onder het oppervlak koraalriffen. Toch is dit maar een klein gedeelte van wat het land te bieden heeft. Daarom hierbij de must-see bezienswaardigheden van Cuba.

bezienswaardigheden cuba havana

Inhoud

 

Bezienswaardigheden van de stad Havanna

Met een vakantie naar Cuba kun je eigenlijk niet om een bezoek aan de hoofdstad Havanna heen. Het is een eigenzinnige koloniale stad, waar het communistische gedachtegoed nog steeds sterk heerst. Het is tevens een levendige stad. Overal wordt muziek gemaakt en de kinderen spelen de hele dag door buiten. Het is dan ook een fantastische, sfeervolle stad om doorheen te slenteren. Wanneer je dat doet, zijn er enkele niet te missen bezienswaardigheden:

Plaza de la Cathedral

De Plaza de la Cathedral is het hoofdplein van de stad. Wie het echte Cuba wil ontdekken, doet dit het beste op dit sfeervolle plein. Er is altijd wel iemand muziek aan het maken en aan het dansen. Aan het plein bevindt zich de prachtige kathedraal en ook het beroemdste café van Havanna: La Bodeguite del Medio, de plek waar de Mojito is uitgevonden. Die moet je daar geproefd hebben! Maar voor je aan de drank begint is het een aanrader de kunstgalerij te bezoeken in Casa del Marques de Arcos en Casa de Lombillo waarin ook Museo de la Educación is gevestigd.

plaza de la cathedral bezienswaardigheid cuba

Het Museo de la Revolución

In een opmerkelijk pand, namelijk het oude presidentiële paleis, bevindt zich het museum over de Cubaanse revolutie. Wat door de Cubanen als een van de belangrijkste historische gebeurtenissen van het land wordt beschouwd. Door middel van foto’s, verhalen en voorwerpen uit die tijd wordt het verhaal verteld van de revolutie die daar in 1959 plaatsvond.

museo de la revolucion

Castillo del Morro

In 1589 begon de bouw van dit fort om de vele schatten uit de nieuwe wereld, die hier werden opgeslagen te beschermen tegen piraten en andere vijanden. Rond de 18e eeuw heeft het fort ook nog dienstgedaan als politieke gevangenis, maar tegenwoordig is het een museum waar verteld wordt over piraterij. Ook biedt het fort een prachtig uitzicht.

Naast deze 3 noemenswaardige bezienswaardigheden zijn er nog véél meer bezienswaardigheden die een kijkje waard zijn, zoals:

  • De karakteristieke wandelboulevard Málecon;
  • Het Capitolio Nacional een van de mooiste gebouwen in de stad;
  • De wijk vol mozaïeken Fusterlandia;
  • De metershoge Christus van Havanna;
  • En ten slotte de Ernst Hemmingway route. Een wandeling langs alle favoriete plekken van Nobelprijswinnaar Ernst Hemmingway.

“Alle bezienswaardigheden van Havanna op eigen tempo ontdekken? Boek dan een vakantie met verblijf in Havanna.”

Het schilderachtige Trinidad

Wie op zoek is naar de mooiste bezienswaardigheden van Cuba kan de stad Trinidad niet aan zich voorbij laten gaan. De gehele binnenstad van Trinidad staat namelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Terecht, want de straten van deze stad zijn schilderachtig en glimmende oldtimers rijden over de typische kinderkopjes, langs de talloze pastelkleurige huizen. Dat is natuurlijk niet de enige bezienswaardigheid van Trinidad:

Het hart van de stad Plaza Mayor

Plaza Mayor is het centrale punt van de stad, waar alle belangrijke gebouwen en musea gevestigd zijn en dat draagt bij aan de historische sfeer die het plein uitademt. Het koloniale verleden is hier nog duidelijk zichtbaar door de statige gebouwen die je hier vindt. Daarnaast kun je langs de kramen en kunstnijverheidsmarkt slenteren en plaatsnemen bij een van de cafeetjes voor een lekkere cocktail.

cuba trinidad bezienswaardigheid playa mayor

Het beeldvormende Convento de Francisco de Asís

De Convento de Francisco de Asís is een groenkleurige klokkentoren die beeldbepalend is voor de stad Trinidad. De toren huisvest het Museo de la Lucha contra Bandidos, waar een aantal oorlogsvoertuigen opgesteld staan. Misschien nog wel interessanter dan dit museum, is het uitzicht dat je vanuit de top van de klokkentoren hebt. Het is even klimmen maar het uitzicht vanaf de toren is enorm indrukwekkend! Aan de ene kant kijk je uit over het Sierra del Escambray gebergte en aan de andere kant over de Caribische zee.

cuba bezienswaardigheid trinidad

Europese meubels in Museo Romántico

Een andere kleurrijke blikvanger is het knalgele Museo Romántico. Een gigantisch herenhuis gevestigd aan Plaza Mayor, dat tegenwoordig dienstdoet als museum. Het museum biedt een fascinerend kijkje in de voorspoedige 18e eeuw en je ontdekt hoe de rijke families uit die tijd leefde. Wanneer je binnenkomt valt je oog meteen op de indrukwekkende kroonluchters en wandel je langs alle antieke meubels die vaak een Europese afkomst hebben.

cuba bezienswaardigheid museo romantico

Met de stoomtrein naar Valle de los Ingenios

Ook de omgeving van Trinidad is erg interessant om te bezoeken. De stad Trinidad heeft de voorspoed uit de 18e eeuw namelijk te danken aan de verbouwing van suikerriet. Met een stoomtrein zijn de restanten van deze plantages te bezoeken. De geschiedenis heeft echter wel een duistere kant, want veel slaven werden hier aan het werk gezet. Dit stukje geschiedenis is nog steeds zichtbaar, door bijvoorbeeld de slavenhutten die je kunt bezichtigen.

bezienswaardigheid cuba valle de los ingenios

Natuurlijk is dat niet alles dat Trinidad te bieden heeft. Er zijn namelijk nog veel meer bezienswaardigheden die je niet wilt missen:

  • Leer meer over de Cubaanse geschiedenis bij Museo de Historia Municipal;
  • Pre-Cubaanse vondsten bij Museo de Arqueología Guamuhaya;
  • Het oude huis van de burgemeester, Casa de Aldemán Ortiz.

“Zelf uitgebreid de tijd nemen om alle bezienswaardigheden van Trinidad te ontdekken? Boek dan een vakantie met verblijf in Trinidad.”

De bezienswaardigheden van Cuba; niet alleen stad

De bezienswaardigheden van Cuba zijn niet beperkt tot alleen steden. Ook de prachtige landschappen zullen je bekoren. Van groene valleien en indrukwekkende gebergtes, tot paradijselijke stranden.

De vruchtbare Viñales vallei

Wat deze vallei zo bijzonder maakt, is dat hier de beste tabak ter wereld verbouwd wordt. Wanneer je op Cuba op vakantie bent is dit natuurlijk een niet te missen bezienswaardigheid. Daarnaast is het ook gewoon een prachtig landschap om te verkennen. Opmerkelijk hier zijn de rechtovereind staande kalkstenen pijlers die het landschap nog bijzonderder maken. De meest authentieke manier om deze vallei te verkennen is tijdens een excursie te paard.

vinalles vallei bezienswaardigheid cuba

De hoogste punt van Cuba Pico Turquino

Met 194 meter is Pico Turquino de hoogste bergtop van Cuba. De berg is gelegen in het midden van de la Sierra Maestrade, de hoogste bergketen van het hele eiland. Wil je de top van deze berg bereiken, houd dan rekening met een indrukwekkende wandeltocht van twee dagen. Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring! Ook heeft de bergketen een fascinerende rol gespeeld tijdens de revolutie van het land, waarover je meer leert tijdens een georganiseerde excursie.

pico turquino cuba bezienswaardigheid

Moerasgebied Peninsula de Zapata

Het Peninsula de Zapata is een van de grootste moerasgebieden van het Caraïbisch gebied. Vooral de echte natuurliefhebbers zullen hier hun ogen uitkijken, want dit indrukwekkende stukje natuur is een thuis voor meer dan 150 verschillende vogelsoorten en heel veel reptielensoorten. Het park biedt een mooi stukje afwisseling in de bezienswaardigheden van Cuba.

cuba bezienswaardigheid peninsula de zapata

Ook flamingo’s zijn hier te spotten

De mooiste stranden van Cuba

De grootste publiekstrekker van Cuba zijn de onwaarschijnlijk mooie stranden. Wat heeft Cuba er daar veel van! Het bekendste en mooiste strand is Varadero. Een enorm en levendig strand met aangrenzend enkele geweldige hotels die een uitstekende uitvalsbasis zijn om de bezienswaardigheden van Cuba te ontdekken. Daarnaast heb je ook stranden midden in de natuur en kun je er dankzij de vele koraalriffen prachtig snorkelen. Wat de mooiste stranden van Cuba zijn lees je hier.

bezienswaardigheid cuba bezienswaardigheid

Het strand Varadero

Zelf de bezienswaardigheden van Cuba ontdekken?

Een eiland zo variërend, kleurrijk, uniek en bovenal sfeervol, zo vind je ze niet vaak. Wil jij de mooiste bezienswaardigheden van Cuba zelf ontdekken? Boek dan hier jouw droomvakantie naar Cuba.

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin