4 minuten

Dit is het bezoeken waard in Turkije

Turkije is een heerlijke vakantiebestemming wanneer je wil genieten van onbeperkt eten, drinken en zon tijdens een all inclusive vakantie. Maar ook buiten de fantastische resorts kun je je prima vermaken. Turkije beschikt over een aantal pareltjes en daarom zetten we ze voor jou op een rijtje. Hier komen de bezienswaardigheden Turkije die absoluut de moeite waard zijn!

1. Hagia Sophia

Deze voormalige kathedraal en moskee staat in de Istanbul sinds de zesde eeuw. Tegenwoordig is het een museum. Je zal je verbazen over de gigantische koepel, de plafondschilderingen en de mooi afgewerkte details. Probeer ook eens naar de vloer te kijken. Niet dat de tegels zo bijzonder zijn, maar zo verminder je de kans op nekpijn aanzienlijk!

bezienswaardigheden Turkije

Hij is zó mooi!

2. Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee, ook wel de moskee van Sultan Ahmet, is een gigantische moskee in Istanbul. Ja, we zijn al lyrisch over de Hagia Sophia, maar de Blauwe Moskee doet daar nog net een schepje bovenop. Althans, de architect Sedefkar Mehmet Aga destijds. Hij wilde namelijk grootsheid, pracht en praal overtreffen en dat is gelukt. Bijzonder aan deze moskee is dat hij beschikt over zes minaretten (op twee na meeste ter wereld). Het aantal minaretten stond symbool voor de rijkdom van de sultan. Het zal niet meteen duidelijk zijn waarom het gebouw de Blauwe Moskee wordt genoemd. De 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. Als je kijkt naar de hogere delen en op de binnenplaats dan zul je zien dat de blauwe tegeltjes voornamelijk daar zijn aangebracht.

Bezienswaardigheden Turkije

En dan heb je de binnenkant nog niet gezien!

3. Topkapi paleis

We blijven nog even in Istanbul. Heb je er trouwens al weleens aan gedacht om een stedentrip naar deze stad te boeken? Vanaf Düsseldorf vlieg je gemakkelijk en rechtstreek naar deze stad vol contrasten. Goed, het Topkapi paleis dus. Onder leiding van sultan Mehmet ll is het immense paleis strategisch op een heuvel gebouwd. Met vier hoven, ontvangstkamers, een ziekenhuis, paardenstallen, een haremkamer, een grote bibliotheek en talloze tuinen is het een stad op zich. Ook dit gebouw is tegenwoordig een museum. Sneakers aan en gaan!

Bezienswaardigheden Turkije

Echt een prachtig paleis!

4. Kasteel van Bodrum

Dit kasteel is het symbool van de Turkse stad Bodrum. Het gebouw staat op het schiereiland van Bodrum, vlak voor de haven. Het kasteel wordt ook wel de burcht van Bodrum of het kruisvaarderkasteel genoemd. De burcht was bedoeld om vroegere vijanden buiten de stad te houden. Waarom het bezoeken van dit kasteel de moeite waard is? Het kasteel heeft zeven toegangspoorten, de burcht is versterkt met grote stukken marmer, ’s avonds wordt het kasteel prachtig verlicht én je hebt een prachtig uitzicht op de stad Bodrum!

Bezienswaardigheden Turkije

Kan jij al een toegangspoort vinden?

5. Kaleici

Kaleici is het historische centrum van Antalya. De letterlijke betekenis is binnen het kasteel of binnen het fort. Deze naam heeft dit oude gedeelte van Antalya natuurlijk niet voor niets. Vroeger was dit deel omsloten door de stadsmuren. Betreed de stad via de historische Hadrianuspoort om meteen in de authentieke sferen te komen. Struin door de oude straatjes, pak af en toe en terrasje en ga lekker souvenirs shoppen. We weten zeker dat je je er zal vermaken.

Bezienswaardigheden Turkije

Welkom in Kaleici!

6. Rotsgraven in Dalyan

Dalyan is een prachtig vissersdorpje aan de rivier de Dalyan op ongeveer vijf kilometer van de Egeïsche zee. De rotsgraven zijn vanaf de oever van Dalyan te zien. Wil je ze van wat dichterbij bekijken, dan maak je een boottocht over de rivier. Je kan ook met de boot naar Kaunos. Hier halen geschiedenisliefhebbers hun hart op. Je vindt er namelijk de resten van een theater uit de tweede eeuw voor Christus en overblijfselen van enkele tempels. Erg indrukwekkend!

Bezienswaardigheden Turkije

Tof hè!

7. Side

Side is een geliefde badplaats onder Nederlandse toeristen. De stad bestaat al duizenden jaren. Overal in Side vind je bewijs van dit lange verleden. Breng een bezoek aan het grootste amfitheater van Turkije. Hier is plek voor maar liefst 20.000 toeschouwers. Even ter vergelijking, in de Ziggo Dome is er ruimte voor 17.000 mensen. Best een groot amfitheater dus. Ook de tempel van Apollo is een prachtige bezienswaardigheid in Turkije. Op het moment dat de zon onder gaat, levert de tempel in combinatie met de verschillende kleuren van de lucht op de achtergrond sprookjesachtig mooie foto’s op.

Bezienswaardigheden Turkije!

Say cheeeeese!

8. Öludeniz

Last but not least, Öludeniz! De letterlijke vertaling is dode zee. Niet te verwarren met de zoute dode zee. De naam is te danken aan de kalme wateren die zelfs stil blijven tijdens een storm. Het plaatsje Öludeniz ligt in een prachtige blauwe baai. Wat ons betreft behoort dit plaatsje tot de mooiste badplaatsen in Turkije. De film Blue Lagoon is hier deels opgenomen en dat is natuurlijk niet voor niets geweest. Wát een plaatje dat strand! Ben je op zoek naar een unieke ervaring? Kies er dan voor om te gaan paragliden. Zweven boven het hagelwitte strand en de azuurblauwe zee is iets wat je nooit meer vergeet!

Bezienswaardigheden Turkije

Dit willen we nu!

Bezienswaardigheden Turkije: waar ga jij naartoe?

Ga je als eerste de mooiste bezienswaardigheden van Turkije opzoeken in Istanbul of kies je toch een voor een plaats aan een kust? Welke keuze je ook maakt, met zoveel toffe hotspots kan het niet fout gaan!

Geschreven door: Lonne
Content specialist
Meer van Lonne