4 minuten

De mooiste plekken van Portugal die jij zeker niet wil missen!

República Portuguesa, beter bekend als Portugal, is een geliefd vakantieland in Zuidwest-Europa. Grote kans dat jij wel eens in het land van de gastvrijheid, heerlijke portwijn en de adembenemende natuur bent geweest. Portugal is namelijk erg geliefd onder de Nederlanders, met name voor familievakanties en vliegvakanties. Tijdens een vakantie in Portugal kijk je gegarandeerd je ogen uit! Wij vertellen je graag meer over de mooiste plekken van Portugal.

Varen door Aveiro

We beginnen meteen met een topper in deze blog, namelijk het voormalige vissersdorpje Aveiro! Van de kleurrijke bootjes en huisjes tot de prachtige natuur, dit dorpje moet jij gezien hebben. Aveiro is een echte waterstad, het wordt dan ook niet voor niets het Venetië van Portugal genoemd. Naast genieten van de gezelligheid in de haven, is er ook genoeg te ondernemen. Huur bijvoorbeeld een traditioneel vissersbootje en geniet van de gezellige omgeving, of bezoek het Museo de Aveiro. Van buiten oogt het als een simpel gebouw, maar stap je binnen, dan beland je in een totaal andere wereld.

Als je rondom Aveiro verblijft is het zeker aan te raden om te auto te pakken en door te rijden naar Cascata da Cabreia, de Waterval van Cabreia. De waterval is maar liefst 25 meter hoog. De rustige omgeving maakt dit uitstapje erg indrukwekkend. Kies zelf één van de drie wandelroutes door het natuurgebied. De kortste route duurt zo’n twee uur. Nog niet genoeg gezien? Onderweg kun je nog overstappen op de 4 uur durende route. Wanneer jullie toe zijn aan wat rust kunnen jullie neerploffen in het picknickpark.

Mooiste-plekken-portugal_Aveiro

De adembenemende natuur van de Azoren

De kans is groot dat je niet meteen aan de Azoren denkt wanneer je op reis wil naar Portugal. Zonde, want de eilandengroep is misschien wel één van de mooiste plekken van het land. De eilandengroep bestaat uit negen eilandjes, die alleen te bereiken zijn per vliegtuig. São Miguel is het grootste en meest bezochte eiland. Ik vertel je er dan ook graag meer over! Een azuurblauwe zee, de rustgevende natuur en de uitgestrekte stranden, het eiland lijkt wel uit een reisbrochure te komen. São Miguel wordt niet voor niets het groene eiland genoemd, na het bezoeken van de volgende highlights, begrijp jij zeker waarom de Azoren tot de mooiste plekken van Portugal behoren.

Het lavastrand Mosteiros

Even wat anders dan de parelwitte stranden die je gewend bent, maar misschien nog wel indrukwekkender! Het strand van Mosteiros is namelijk helemaal zwart gekleurd. Dit komt door het vulkanische zand van de Agua de Pau vulkaan. Langs de kust liggen groene bergen, wat een plaatje!

mooiste-plekken-portugal_mosteiros

Kratermeer Lagoa do Fogo

Het meer van vuur, zo wordt Lagoa do Fogo genoemd. Dit omdat het water is ingesloten door kraters van de vulkaan. Je kunt een wandeling door de naastgelegen bossen maken. Ben je een echte avonturier? Het is zelfs mogelijk om over de kraterranden te wandelen! Wanneer je liever van een afstandje alles goed bekijkt is het zeker een aanrader om Miradouro da Barrossa of  Miradouro da Lagoa do Fogo te bezoeken. Vanaf deze uitkijkpunten heb je het mooiste uitzicht van het hele eiland!

mooiste-plekken-portugal_lagoa

Port(o), zon, strand en gezelligheid

De oude havenstad Porto behoort ook zeker tot de mooiste plekken van Portugal. Zoals de naam misschien al verklapt drink je hier de échte traditionele port! Deze zoete wijn is perfect om te drinken in het Portugese zonnetje. Maar Porto heeft meer te bieden dan alleen een lekker drankje. Zo heeft Portugal veel mooie stranden. Wat denk je van een bezoek aan het surferstrand Praia de Matosinhos? Of ga je liever rustig zonnebaden op Praia dos Ingleses? Keuze genoeg!

Naast al het wijnen en zonnen vindt je tussen de kleurrijke gebouwen en eeuwenoude ijzeren bruggen ook heel wat bezienswaardigheden. Mijn favoriet is toch echt Igreja do Carmelitas, dit is de oudste kerk uit het centrum. Je herkent de kerk meteen aan de witte en blauwe tegeltjes waar het mee versierd is. Deze tegels worden ‘Azelujos’ genoemd, eigenlijk het Delfts Blauw van Portugal!

mooiste-plekken-portugal_porto

Kijk je ogen uit in Lissabon en Sintra

Een klassieker op de lijst, die zeker niet mag ontbreken is Lissabon! De hoofdstad van Portugal is niet voor niets een favoriet van velen onder de Europese stedentrips. Lissabon is een enorme stad, hieronder vind je mijn favorieten!

Beklim de bergen

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Vanaf de hoogste punten van de stad heb je dan ook prachtige uitzichten. In het Portugees wordt zo’n uitkijkpunt een Miradouro genoemd. Mijn favoriete Miradouro? Dat is toch echt die van São Pedro de Alcântara. Vanuit dit kleine tuintje heb je het mooiste zicht van de stad!

Onze SUNtip: Neem een Lisboa Card! Met deze kaart mag je gratis reizen met het openbaar vervoer en je krijgt ook nog eens gratis toegang tot vele attracties. Meer tips voor een bezoek aan Lissabon lees je hier.

mooiste-plekken-portugal_lissabon

Ontdek de sprookjesstad Sintra

Sintra is een klein stadje op slechts een paar kilometer afstand van Lissabon. Met het openbaar vervoer sta je er binnen een uurtje, maar deze korte reis is het meer dan waard. Eenmaal aangekomen in Sintra kijk je gegarandeerd je ogen uit. Het lijkt wel of je in een realistische versie van de Efteling binnen stapt! Er zijn veel kasteeltjes en oude gekleurde gebouwen. Palácio da Pena is naar mijn mening het mooiste gebouw wat er te vinden is in dit geheimzinnige stadje.

mooiste-plekken-portugal_sintra

Zwem door de grotten van Praia de Benagil

Waarschijnlijk heb je dit plaatje al tig keer voorbij zien komen op sociale media, maar in het echt is het nog mooier! De grotten Praia de Benagil in de Algarve zijn adembenemend mooi. De grotten zijn door de natuur gevormd, wat het een nog opmerkelijker zicht maakt. De grotten zijn te bereiken vanaf het strand, er vaart een bootje op en neer. Maar het is ook mogelijk om er heen te suppen, hoe leuk is dat?

mooiste-plekken-portugal_praia-de-benagil

Bij welke highlights begin jij?

Portugal, een land waar voor iedereen wat te beleven is. Ga je varen door het vissersdorpje Aveiro? Of past ontspannen op de Azoren beter bij jou? Portugal is een land dat jij zeker niet mag overslaan! Weet jij al bij welke van deze mooiste plekken in Portugal jij begint?

Geschreven door: Sanne van der Stelt
Reisspecialist
Meer van Sanne van der Stelt