5 minuten

De 5 mooiste badplaatsen in Spanje

La bella España beschikt over zoveel wonderschone badplaatsen, dat het bijna niet meer te tellen is. Het is enorm lastig om er 5 te kiezen. We hebben daarom uiterst strenge criteria opgesteld waar een badplaats aan moet voldoen om tot de 5 mooiste Spaanse badplaatsen te behoren. Ten eerste natuurlijke heerlijke stranden met kristalhelder water, ten tweede prachtige bezienswaardigheden en ten slotte een bruisend en gezellig centrum.

Een zorgvuldige selectie

De mooiste Spaanse badplaatsen die in een van de drie criteria excelleren, zijn niet meer op handen en voeten te tellen. Een badplaats die aan alles voldoet daarentegen. Dat lijstje is een stuk kleiner. Zeker omdat we de alom bekende Spaanse kustplaatsen als Torremolinos en Barcelona buiten beschouwing wil laten. Want die kennen we allemaal al, toch? Des te leuker om kennis te maken met de misschien wat minder bekende kustplaatsjes. Laten we van start gaan met de top 5 mooiste badplaatsen van Spanje.

1. Nerja

Of je nu van dagen luieren op het strand houdt, graag op zoek gaat naar de mooiste bezienswaardigheden of wil proeven van het beste wat de Spaanse keuken te bieden heeft. Je vindt het allemaal in Nerja. Én het mooie is: het is nog niet massaal ontdekt door de grote toeristenmassa’s.

Wat maakt Nerja bijzonder?

Nerja heeft een rijke historie waar zowel de Arabieren als de Romeinen hun sporen hebben achtergelaten, wat heeft geresulteerd in een bijzondere mengelmoes aan bezienswaardigheden. Denk maar eens aan de vijf historische Almena torens verspreid over de kust, die vroeger gebruikt werden als waarschuwingssysteem tegen de Noord-Afrikaanse piraten óf de indrukwekkende Romeinse aquaduct. Verder beschikt Nerja over een natuurrijke omgeving, indrukwekkende rotsachtige baaien en tal van (water)sportmogelijkheden.

Onze SUNtip: Bezoek de indrukwekkende druipsteengrotten Cueva de Nerja.

mooiste-spaanse-badplaats_nerja

Uitzicht vanaf Balcón de Europa

2. Alcudia

Gelegen op vakantieparadijs Mallorca is de badplaats Alcudia: een plaats die al sinds de prehistorie bewoond wordt en in de loop van de geschiedenis vele bezitters uit verschillende culturen heeft gehuisvest. Dat zie je ook terug in de nalatenschap van de stad. Beginnend met de oude stadsmuren en de stadspoorten. Hier dwaal je door kronkelende straatjes die altijd leiden naar het hoofdplein. Daar vind je het oude stadhuis met de indrukwekkende klokkentoren en kun je terecht bij een van de vele leuke eetgelegenheden.

Het grootste strand van Mallorca

Dit is een strand waar voor jou altijd wel een plekje is. Dat kan ook niet anders wanneer je ligt op het grootste strand van Mallorca, dat zich helemaal uitstrekt tot het nabijgelegen plaatsje Can Picafort. Het is een schoon, zonnig en fijn strand dat langzaam afloopt en daarom ook nog eens veilig is om de kleinste zonaanbidders mee naartoe te nemen. De natuurliefhebbers onder ons kunnen terecht in het beeldschone natuurreservaat Albufera (niet te verwarren met Albufeira in Portugal) en wie het graag laat maakt, kan zich storten in het bruisende nachtleven. Kortom: een badplaats die iedereen zal bekoren!

Onze SUNtip: de mooiste stranden van Mallorca

mooiste-spaanse-badplaats_alcudia

Het strand van Alcudia

3. Tossa de Mar

Een prachtig historisch centrum schuilgaand achter middeleeuwse stadsmuren die hoog boven de zee uittorenen en vlekkeloos overgaat in een heerlijk strand. Tossa de Mar is een écht juweeltje aan de Costa Brava en het is niet voor niets dat deze Spaanse kustplaats zo hoog in dit lijstje staat.

Wat Tossa de Mar bijzonder maakt

De unieke overgang van centrum naar strand is er een die je nergens anders ziet. Al snel zou je hier je handdoekje neerleggen, maar des te leuker is het om zelf rondom de stad verborgen baaitjes te vinden. Ontdek ook meteen een levendige onderwaterwereld. Verder is Tossa de Mar ook een erg culinair stadje met bijzondere recepten, waaronder Simitomba de bekendste is. Deze heeft in máár liefst 15 restaurantjes een eigen variatie. Na het eten kun je nog tot in de late uurtjes terecht in een van de vele barretjes en discotheek.

Onze SUNtip: De mooiste stranden van Spanje

mooiste-spaanse-badplaats_platja-gran

Het strand Platja Gran

4. Málaga

Wie naar Nerja gaat, zal eerst landen in Málaga en alvast een voorproefje krijgen voor een volgende vakantiebestemming, want de geboorteplaats van Picasso is een stad rijk aan historie, die zich heeft ontpopt tot een bruisende bestemming die iedere bezoeker een geslaagde vakantie of stedentrip zal bieden. En dankzij het klimaat zelfs in de winter!

Waarom Málaga?

In Málaga zijn vele historische bezienswaardigheden te vinden, zoals het Moorse fort Alcazaba, de eeuwenoude kathedraal en het historische amfitheater. Sightseeing is hier enorm goed te combineren met shoppen, dankzij het moderne centrum. Alles zit compact bij elkaar inclusief het stadsstrand aan de haven en het park waar regelmatig een muziekoptreden plaatsvindt. Door de centrale ligging van de stad zijn ook omliggende steden als Fuengirola en Marbella makkelijk te bereiken per huurauto of met openbaar vervoer. Tel dat erbij op en je hebt een bestemming geschikt voor uitstekende korte en lange vakanties.

Onze SUNtip: De leukste bezienswaardigheden in Malaga

mooiste-spaanse-badplaats_malaga

Uitzicht op de stierenarena

5. Portinatx

Voor je rust naar Ibiza? Bij het denken aan het bruisende party eiland zal dat niet het eerste zijn waar je aan denkt, maar het kan hier wel! Portinatx is een van de mooiste badplaatsen van Spanje dankzij niet één, maar drie beeldschone stranden. Het kustplaatsje is over het algemeen meer gericht op gezinnen en je zal hier geen bruisende discotheken vinden, al zijn die wel te bezoeken met bijvoorbeeld een taxi. In plaats daarvan vind je er wel genoeg gezellige barretjes voor een prima avondje uit.

Eén klein paradijs

Het droombeeld van een tropisch paradijsje komt goed overeen met wat je in Portinatx aantreft, dankzij een rotsachtige kustlijn, het fijnste witte zand en het meest heldere water. De stranden zijn van alle gemakken gezien, zoals ligbedden, parasols en eetgelegenheden. Er is strandbewaking aanwezig en de stranden lopen gelijk af. Hierdoor is het voor kinderen erg geschikt is. Ook de hotels en appartementen in de omgeving zijn afgestemd op kinderen en er is een groot waterpark in de buurt. De stranden en de omgeving bieden een prachtig toneel voor een avondwandeling en de barretjes bieden genoeg gezelligheid en live muziek voor heel wat avondjes vermaak.

Onze SUNtip: Zet je duikbril op en ontdek prachtig koraal in een kleurrijke onderwaterwereld.

mooiste-spaanse-badplaats_portinatx

Kust van Portinatx

Wat lijkt jou de mooiste badplaats van Spanje?

Dat waren ze: de 5 mooiste badplaatsen in Spanje. Ik hoop dat er één bij zit die jouw nieuwsgierigheid heeft gewekt. Ze zijn alle 5 zeker een bezoekje waard! Welke zou jij willen bezoeken?

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin