4 minuten

Checklist: dit moet je meenemen op vakantie naar Turkije

Yes, je vakantie naar Turkije is geboekt. Maar wat ga je meenemen? Wij weten dat koffers inpakken niet altijd even makkelijk is en geven je daarom een handige checklist met dingen die je sowieso niet mag vergeten. De ruimte die jij dan over hebt, kun je op de terugweg weer volgooien met souvenirs uit Turkije!

Reisdocumenten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de reisdocumenten. Wanneer je eenmaal op bestemming bent, is vaak alles te koop wat je per ongeluk vergeten bent. Echter kan jouw reis niet beginnen zonder deze reisdocumenten.

 • Paspoort

Wanneer je naar Turkije afreist, heb je een geldige ID kaart nodig of een paspoort. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden na aankomst in Turkije geldig zijn. Let op: een rijbewijs, is net als in Europa géén geldig legitimatiebewijs en is dus niet voldoende voor een vakantie naar Turkije.

 • Zorgverzekeringspas

Niet per se verplicht, maar wel handig. Je zorgverzekeringspas. Volgens de wet zijn zorgverzekeraars verplicht jou werelddekking te geven. Je hebt in het buitenland dus recht op zorg die binnen het Nederlandse zorgpakket valt, tegen dezelfde tarieven en voorwaarden die gelden in Nederland. Echter zijn er per verzekeraar weer andere voorwaarden, dus mocht je medische zorg nodig hebben, is het verstandig even contact op te nemen met jouw verzekeraar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op jouw zorgverzekeringspas staan de gegevens die je nodig hebt!

meenemen op vakantie turkije

Medicijnen

Ga je op vakantie naar Turkije en gebruik je medicijnen? Check dan altijd even of je medicijnen onder de Opiumwet vallen. Zo niet, dan kun je ze gewoon (in de originele verpakking) meenemen. Vallen ze wel onder de Opiumwet, dan heb je voor een vakantie naar Turkije een Medische verklaring nodig.

Laten we hopen dat je ze niet nodig hebt, maar voor de zekerheid is het handig andere medicijnen mee te nemen:

 • Paracetamol
 • Jodium
 • Maagtabletten
 • Pleisters

Kleding

Het weer in Turkije is heerlijk! Zelfs een stuk warmer dan we in Nederland gewend zijn. Wanneer je dus niet in je zwemkleding langs de rand van het zwembad of op het strand ligt, adviseren wij lekker luchtige kleding aan te trekken. Vergeet niet iets met een mouwtje mee te nemen, voor als je schouders per ongeluk toch een beetje verbranden.

Niet vergeten:

 • Zwemkleding
 • Korte broek
 • (Strand)jurkje
 • T-shirt
 • Hemdjes
 • Hoedje en/of petje
 • Gevulde toilettas mét zonnebrand

meenemen op vakantie turkije

Amusement

Het eerste waar je bij amusement aan denkt, zijn vaak de dingen die de kinderen nodig hebben om zich te vermaken. Maar vergeet vooral ook niet iets leuks voor jezelf mee te nemen! Wanneer jij tussen het spelen door een momentje voor jezelf hebt, kun je lekker een boekje lezen, door een tijdschrift bladeren of ontspannen een filmpje kijken. Zo wordt jouw vakantie naar Turkijke met je kinderen voor iedereen fantastisch!

meenemen op vakantie turkije

Taalgids

Spreek jij al een woordje buiten de deur? Hoewel ze bijna overal in Turkije redelijk Engels spreken, is het handig als jij een paar woordjes Turks spreekt voor als je daar bent.

 • Woordenboek

Ben je op een marktje en snap je de verkoper echt niet? Dan is het handig als je bijvoorbeeld een klein woordenboekje bij je hebt.

 • Google translate

Ben jij ergens waar wifi is? Dan kan je altijd even Google Translate erbij pakken. Die spreekt het zelfs voor je uit als je wilt.

Mocht het nou met bovenstaande opties niet lukken, dan heb je hier een klein lijstje met woorden en uitspraken die je kunt meenemen op vakantie naar Turkije.

Goedemorgen – Günaydın

Goedemiddag – Tünaydın

Goedenavond – Iyi akşamlar

Alstublieft – Lütfen

Dank u wel – teşekkür ederim

Hoeveel kost dat? – O kaç para?

Mag ik de rekening? – Hesabı alabilir miyim?

Is er ook een kindermenu? – Çocuk mönüsü de var mı?

Geld

In Turkije betalen ze met de Lira. Geen zorgen hoor, dit is geen belemmering voor jouw onbezorgde vakantie. Wat moet je nou meenemen op vakantie naar Turkije qua geldzaken?

 • Euro

Je kunt vaak gewoon met je euro’s betalen in Turkije. Houd er wel rekening mee dat je Lira’s als wisselgeld krijgt. Let ook zelf een beetje op de wisselkoersen, en laat je niet afschepen met een te hoge prijs.

 • Lira

Lira is nationale munteenheid. Wanneer je in Turkije geld uit de muur haalt, zul je Turkse lira’s ontvangen. Voor €15,00 krijg je ongeveer 100 Turkse Lira.

 • Pinpas

Uiteraard kun je in Turkije gewoon gebruik maken van je pinpas. Let er wel op dat je een klein bedrag betaalt om je pinpas hier te gebruiken. Dit heeft te maken met de kosten die de banken maken door het ruilen van de verschillende valuta’s.

 • Creditcard

Wat zo handig is aan je creditcard, is dat hij bijna overal wordt geaccepteerd. Nadeel is dat de kosten om je creditcard te gebruiken gemiddeld hoger liggen dan het gebruik van je pinpas.

meenemen op vakantie turkije

Contactgegevens SUNtip

Wanneer jij op vakantie bent en er toch even iets anders verloopt dan je verwachtte, kun je zeven dagen per week contact opnemen met ons Service Center.

 • Bel ons op: 088 735 35 35
 • App ons op: 06 19 37 42 22
 • Mail ons op: contact@suntip.nl
 • Of stuur ons een berichtje via Facebook

meenemen op vakantie turkije

En? Wat neem jij mee op vakantie naar Turkije?

Wanneer je deze checklist bij de hand houdt bij het inpakken van de koffers, kun je in ieder geval de belangrijkste dingen niet vergeten! Ga jij je vakantie naar Turkije meteen boeken, of ben je er nog niet helemaal uit waar je in Turkije naartoe gaat? We hebben de beste hotels in Turkije voor je op een rijtje gezet. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Nadine
Contentspecialist
Meer van Nadine