6 min

De meest bijzondere bezienswaardigheden van Lanzarote

Het vulkanische karakter van Lanzarote zorgt voor bijzondere landschappen, stranden en vegetatie. Daarnaast is het dankzij de rijke Canarische cultuur dat er unieke kunst en architectuur te bewonderen is. Maar waar te beginnen? Ontdek hier de meest bijzondere bezienswaardigheden van Lanzarote!

De stranden van Lanzarote

Lanzarote heeft enkele uitzonderlijke stranden, zoals het oogstrelende strand van El Golfo. Dankzij het zwarte zand en het groene krater meer midden op het strand, ziet het er allemaal buitenaards uit. Een ander noemenswaardig strand is Playa Famara. Een okergeel strand van 5 kilometer lang, gelegen tussen kliffen. Wanneer het laagtij is, komt een stukje strand bloot te liggen, waar een plas kalm water op blijft liggen. Zo ontstaat er een reusachtige spiegel. Een erg bijzondere bezienswaardigheid dus, en voor de kids is het heerlijk om in al die plassen water te spelen!

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote playa famara

De cactustuinen van Guatiza

Bij het dorp Guatiza vind je in een oude steengroeve wel een heel bijzondere tuin, namelijk een cactustuin met soorten van over de hele wereld. Verdeeld over verschillende terrassen, zie je cactussen in allerlei maten en kleuren. Ze zijn zo weggezet dat ze samen een prachtig geheel vormen. Boven aan de cactustuin staat een gofiomolen, waar geroosterde mais of gerst fijngemalen wordt tot (wat ze gofio noemen). Dit wordt vervolgens gebruikt voor allerlei gerechten. De cactustuin is een unieke bezienswaardigheid die je nergens anders zult vinden dan op Lanzarote.

cactustuin bijzondere bezienswaardigheden lanzarote

Het kasteel van San José

Het kasteel van San José werd gebouwd ter uitbreiding van de verdedigingslinie van de stad; tegenwoordig doet het oude fort dienst als museum. Het is een prachtige locatie, met wisselende tentoonstellingen van moderne kunst. Tevens kun je er wandelen door een prachtige tuin met palmen. Via de trap kom je beneden uit in een restaurant, waar je kunt proeven van heerlijke Canarische gerechten. Ten slotte heb je vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over de zee van Lanzarote. Dus of je nu komt voor de kunst, het eten of het prachtige uitzicht: er is altijd wel een reden om San José te bezoeken. Dat maakt het zo’n bijzondere bezienswaardigheid op Lanzarote!

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote castillo san jose

Parque Nacional de Timanfaya

Dit nationale park is het ruigste gedeelte van Lanzarote. Door middel van een busrit kun je een goed deel van het park zien. Je rijdt door het vulkanische landschap langs kraters en vulkaankegels. Op het einde krijg je een demonstratie te zien die aantoont dat er nog wel degelijk vulkanische activiteit is. Zo wordt er water gegoten in een in de grond geboorde pijp. Binnen enkele seconden schiet het water meters de lucht in dankzij de hitte. Wil je geen ritje met de bus maken, maar per dromedaris? Dat kan ook!

Honger gekregen? Bij de parkeerplaats aan het begin van het park is een restaurant, met een put. Boven deze put wordt door gebruik te maken van de vulkanische warmte eten gegaard. Kortom: voor jong en oud is dit natuurpark een bijzondere attractie voor een heerlijk dagje uit.

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote timanfaya

De zoutpannen van Salinas de Janubio

Salinas de Janubio is de plek waar zout uit de zee gewonnen wordt. Oorspronkelijk was het hoofddoel van de zoutwinning het inleggen van vis om het langer houdbaar te maken. Tegenwoordig is dit overbodig geworden. Een bezoek is echter de moeite waard, omdat de verschillende zoutpannen met een verschillende hoeveelheid water zijn gevuld, waardoor ze elk een andere kleur hebben. Zo ontstaat er een prachtig schouwspel. Het is dan ook een erg geliefde plek om foto’s te maken.

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote salinas de janubio

César Manrique Foundation

César Manrique is een beroemde kunstenaar afkomstig van het eiland. Zo is hij onder andere verantwoordelijk geweest voor de inrichting van het eerdergenoemde San José. Hij heeft ooit zijn eigen droomhuis ingericht en deze staat nu tentoongesteld als museum. In essentie bestaat het huis uit vijf vulkanische grotten, met ieder een eigen karakter. In elke kamer kom je meer te weten over het bijzondere leven van deze kunstenaar. Inkomsten uit de entreegelden worden door de Foundation gebruikt voor de artistieke vorming van de jeugd op het eiland.

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote cesar manrique foundation

Rancho Texas Lanzarote park

Een bezienswaardigheid die vooral voor de kinderen bijzonder is. Rancho Texas park is een thema-/ dierenpark in de stijl van het wilde westen. De hele dag door worden er verschillende shows gegeven met allerlei dieren. Vooral de show met zeeleeuwen is een aanrader. Als je durft, mag je zelfs met ze zwemmen. Ook leuk is de vogelshow met roofvogels en papegaaien. Daarnaast zijn er allerlei wilde dieren, zoals vogels, zoogdieren en waterdieren, waaronder een zeldzame witte tijger. Wie het warm krijgt van wandelen door het park, kan afkoelen in het bijbehorende waterpark. Hier kun je glijden van enkele geweldige glijbanen!

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote rancho texas park

Cueva de los Verdes

Duizenden jaren geleden vond de uitbarsting van de vulkaan Corona plaats. Dit heeft geresulteerd in de grotten van Los Verdes. Ooit privé-eigendom van de familie Verdes, maar nu zijn de grotten open voor publiek. Echter wel onder begeleiding. Tijdens een tour van 50 minuten word je door een deel van dit indrukwekkende, zeven kilometer stelsel van grotten en gangen geleid. In die 50 minuten vertelt de gids je alles over dit grottenstelsel. Ik zou ’t doen!

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote grot los verdes

Casa Museo del Campesino

In het midden van Lanzarote staat nog een werk van César Manrique, namelijk: Casa Museo del Campesino. Een museum in typische Canarische stijl met beeldschone witte muren. Bij het museum vind je het monument van de vruchtbaarheid. Een monument dat met een hoogte van 15 meter al van verre de aandacht trekt. Het museum dient als eerbetoon aan de tradities en levenswijze van de boeren die het vulkanische land bewerken. Je leert er dan ook alles over de landbouw en ambachten daar. Een zeer leerzame tentoonstelling.

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote monument van vruchtbaarheid

Monument van vruchtbaarheid

Het balkon van Mirador de Guinate

Op 500 meter op de kliffen van Risco de Famara staat het balkon van Mirador de Guinate. Een indrukwekkende uitkijkpunt met uitzicht over de Chinjico archipel en de achterliggende oceaan. Een adembenemend uitzicht dat je gezien moet hebben tijdens je vakantie op Lanzarote. Zeker als je houdt van indrukwekkende natuur!

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote mirador de guinate

Museo Atlántico

In het zuiden van het eiland maak je kennis met het eerste onderwatermuseum van Europa. Op twaalf meter diepte staat een tentoonstelling van 2500m2 vol met beelden en sculpturen. Uiteraard is dit alleen te zien met een duiktocht. De werken te zien in dit museum zijn bedoeld om een dialoog te creëren tussen kunst en natuur, en is voortgekomen uit het verlangen van Lanzarote om goed voor de natuur te zorgen.

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote museo atlantico

De wijngaard van El Grifo

Dit is er een voor de wijnliefhebbers. El Grifo is de oudste wijnmaker van de Canarische Eilanden en behoort tot de tien oudste wijnmakers van Spanje. Sommige wijnstokken stammen zelfs nog uit de 19e eeuw. De vulkanische bodem en het uitstekende klimaat zorgen voor een bijzondere wijn. Je kunt een bezoek brengen aan de wijngaard en het bijbehorende museum. Hier bewonder je kunstwerken over het onderwerp wijn, wandel je door de geschiedenis van de wijngaard en leer je hoe de wijn door de eeuwen heen gemaakt werd. Uiteraard kun je het naderhand niet weerstaan enkele flessen mee te nemen.

bijzondere bezienswaardigheden lanzarote wijnstok el grifo

De bijzondere hoogtepunten van Lanzarote

Het vulkanische karakter en de invloed van kunstenaars als Cesár Manrique, zorgen ervoor dat Lanzarote een thuis biedt aan enkele bijzondere bezienswaardigheden. Wil jij ze zelf allemaal bewonderen? Je doet het met een Lanzarote vakantie van SUNtip!

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin