6 min

9 bezienswaardigheden en hoogtepunten van Gran Canaria

De voornaamste reden om naar Gran Canaria te vertrekken is het uitstekende klimaat in combinatie met de bruisende badplaatsen. Je geniet er van heerlijke zomers, maar ook in de winter geniet je er van een lenteachtig weer. Het eiland heeft echter zoveel meer te bieden en zéker wanneer de temperaturen in heet najaar wat zachter worden, is het de perfecte gelegenheid om op ontdekking te gaan. Van pittoreske vissersdorpen tot prehistorische ontdekkingen: Gran Canaria heeft tal van bezienswaardigheden en dit zijn de hoogtepunten!

1. De mooiste sterrenhemel van Europa

Look up to the stars! Misschien had je verwacht dat deze lijst met een bijzonder monument zou beginnen. Maar de mooiste sterrenhemel van Europa is een waardige manier om de lijst met hoogtepunten van Gran Canaria af te trappen. Liggen op een grasveld en sterren kijken, sterrenbeelden spotten en je afvragen wat er allemaal te ontdekken valt in het eindeloze heelal… De sterrenhemel heeft een mysterieuze aantrekkingskracht. Maar helaas, door de lichtvervuiling thuis mogen we van geluk spreken als we een paar sterren zien. Op Gran Canaria echter is hier geen sprake van. Je aanschouwt de sterrenhemel hier zoals deze bedoeld is!

Onze SUNtip: Ga sterrenkijken bij de sterrenwacht Temisas en ervaar de sterrenhemel op zijn best.

bezienswaardigheden gran canaria sterrenkijken

2. Het schilderachtige Teror

Teror is bekroond met de titel ‘mooiste dorp van Gran Canaria’. Een titel die het dorp te danken heeft aan de vrolijk gekleurde huizen met houten balkons rondom de fraaie en gezellige pleinen. Centraal op het hoofdplein staat de prachtige Basiliek. Volgens de verhalen zou Maria ooit in het dorp verschenen zijn, bovenop een tak van een pijnboom. Hierdoor is het dorp ook een belangrijke bedevaartsplaats geworden. Het dorp ervaar je het beste door er gewoon doorheen te wandelen en je te laten onderdompelen in de authentieke sfeer en charme.

bezienswaardigheden gran canaria teror

3. De overweldigende Barranco de Guayadeque

Barranco de Guayadeque is een indrukwekkende kloof van 15 kilometer en gerust een natuurfenomeen te noemen. Je vindt er een woest landschap vol met inheemse begroeiing. Wat de kloof echter zo overweldigend maakt, is dat er in de rotsen grotten zijn uitgehouwen die lang geleden bewoond werden door de oorspronkelijke inwoners van het eiland. Enkele grotten zijn tegenwoordig omgetoverd tot een moderne woning of restaurant. Na een inspannende tocht door de kloof, kun je jezelf dus belonen met een goede maaltijd. Vanuit de toeristische badplaatsen worden dagexcursies georganiseerd, bijvoorbeeld vanuit Maspalomas. Over Maspalomas gesproken…

bezienswaardigheden gran canaria baranco de guadeye

4. Dunas de Maspalomas

Zandduinen zo groot dat het lijkt alsof je in de woestijn bent: je vindt het bij de Dunas de Maspalomas. Het is een 400 hectare groot natuurreservaat met zandduinen, strand, een palmbomenbos en een lagune met brakwater. Dit bijzondere natuurlandschap is – om het plaatje ven helemaal compleet te maken – ook te verkennen per kameel. Kinderen krijgen dan zelfs een kamelendiploma!

bezienswaardigheden gran canaria dunas de maspalomas

5. De historische wijk la Vegueta in Las Palmas

La Vegueta is de oudste wijk van hoofdstad las Palmas. Het is fantastisch om te beginnen op het Plaza de Santa Domingo in het hart van de wijk, om vervolgens door de straatjes te wandelen langs de oude kathedraal en tussenstops te maken bij een van de vele musea. Zo vind je hier een centrum voor moderne kunst in een 18e eeuws huis, én kun je het huis bezoeken waar Columbus een tijd gewoond heeft. Een knap staaltje architectuur, waar je binnen voorwerpen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers kunt bewonderen. Er is ook een bibliotheek in het huis.

Iets verder de tijd in reis je met een bezoek aan het Museo Canario, waar voorwerpen uit de prehistorie tentoon gesteld staan. Het slenteren door de straten en alle museumbezoeken, zijn uiteraard af te wisselen met een drankje en hapje op een van de terrassen.

Het betreft misschien maar één wijk, maar je kan in la Vegueta dus gemakkelijk een hele dag vullen.

bezienswaardigheden gran canaria la vegueta

6. Het authentieke Gáldar

In het noorden van Gran Canaria ligt nog een mooi schilderachtig dorp. Namelijk Gáldar, een dorpje gebouwd tussen vulkanische heuvels, wat daardoor erg Canarisch aanvoelt. Het hoogtepunt van dit dorp is het Plaza de Santiago: een levendig plein met de oudste drakenboom van Gran Canaria. Je vindt er ook een oude kathedraal met daar schuin tegenover twee tapasbars, waar de wijn, het bier en de tapas nog op traditionele wijze geserveerd worden. Enkele keren per jaar wordt er op het plein een traditionele markt gehouden. Je vindt er dan geen namaaktasjes en standaard souvenirs, maar authentieke producten zoals lokale kaas of houten voorwerpen gemaakt met de hand. Bij het dorp vind je ook een 2.000 jaar oude beschilderde grot. Daaromheen is een museum gebouwd. Een erg interessante bezienswaardigheid die een bezoek aan het dorp een bijzonder randje geeft!

bezienswaardigheden gran canaria galdar

7. Natuurmonument Roque Nublo

De naam Roque Nublo betekent ‘Wolkenrots’. Het is een 1813 meter hoge berg waarvan de punt 65 meter stijl omhoogsteekt. Het is een overblijfsel van een vulkaanpijp die 4,5 miljoen jaar geleden actief was. Door de inwoners zelf wordt de rotsformatie beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Er zijn verschillende wandelroutes naar Roque Nublo toe. Zo is er in de buurt van de rots een parkeerplaats, waarna het nog maar een half uur lopen is naar de rotsformatie. Je kan ook kiezen voor een stevige wandeling vanaf het dorp Ayacata. Op een heldere dag kun je zelfs de El Teide op Tenerife zien vanaf de top. Roque Nublo is overigens een populaire bezienswaardigheid op Gran Canaria, dus je zult niet gauw alleen lopen.

bezienswaardigheden gran canaria roque nublo

8. Jardín Botánico Viera y Clavijo

In het noordoosten van Gran Canaria, in Tarifa Alta, vind je de botanische tuin van José de Viera y Clavijo. Een Spaanse botanist die een tuin opende met meer dan 500 verschillende inheemse plantensoorten en enkele geïmporteerde flora. Iedereen is welkom om een wandeling te maken door deze 27 hectare grote tuin en meer te weten te komen over het behoud van deze plantensoorten. Het is de grootste botanische tuin van heel Spanje en een van de grootste ter wereld.

bezienswaardigheden gran canaria botanische tuin

9. De stranden van Gran Canaria

Of je nu uitgebreid op het strand gaat liggen of een wandeling maakt: stranden zijn de belichaming van het paradijs en een vakantie op Gran Canaria is niet compleet zonder een bezoek aan een van de 80 (!) prachtige stranden. Op Gran Canaria vind je natuurlijke stranden die exotisch aandoen, zoals het GuïGuï strand. Dit staat volledig in contrast met stranden als Playa del Inglés, dat super toeristisch is en volgebouwd staat met grote hotelcomplexen en waar heel veel voorzieningen op het strand zijn. Ondanks de grote verschillen, zijn beide stranden geliefd. En zo zijn er nog veel meer stranden die je eigenlijk gezien moet hebben, wanneer je Gran Canaria bezoekt.

bezienswaardigheden gran canaria playa del ingles

Wat worden voor jou de hoogtepunten van Gran Canaria?

Het eiland Gran Canaria zit boordevol met uiteenlopende bezienswaardigheden. Wat denk jij dat voor je de hoogtepunten van het eiland zullen zijn? Je ontdekt het met een vakantie naar Gran Canaria van SUNtip.

Geschreven door: Kevin
Contentspecialist
Meer van Kevin