3 minuten

Het antwoord: 6x waarom vakantie goed voor je is

Herken je dat? Dat je snakt naar een weekje vakantie? Dat je even wil ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Dat je verlangt naar zon, zee en strand. Het levert niet alleen mooie herinneringen op, maar het is ook gezond voor je mentale weerstand. Maar hoe overtuig je jezelf of je collega’s, vrienden en familie om een welverdiende vakantie te nemen? Met deze 6 redenen!

1. Het aftellen naar iets leuks maakt je gelukkig en gemotiveerd

Laten we eerlijk zijn, op vakantie gaan is natuurlijk hartstikke leuk! En niet alleen de vakantie zelf, maar ook de voorbereiding er op. Het uitzoeken van jouw ideale vakantie, het bekijken van activiteiten in de omgeving, het verzamelen van spullen die je mee wilt nemen en noem maar op.  Maar wat dacht je ook van het vooruitzicht? Lekker aftellen naar iets wat je gelukkig maakt, maakt je tegelijkertijd ook gemotiveerd. Nog net even dat project op je werk afronden en het huishouden doen. Allemaal zo gepiept! Hoeveel dagen is het nog tot jouw volgende vakantie?

2. Je kunt even helemaal ontstressen

Mocht de voorbereiding op je vakantie toch wat stress opgeleverd hebben, is dat het allemaal waard geweest. Want als de vakantie dan eenmaal is begonnen kan het ontstressen van de voorbereiding en het drukke dagelijkse leven beginnen! Je kunt vanaf je ligbedje bij het zwembad je dagelijkse leven in een beter perspectief plaatsen en bedenken wat je in de toekomst anders wil doen om je werk-privé balans beter in te delen. En natuurlijk is er genoeg tijd om uit te rusten en even helemaal niets te doen. Je stressniveau daalt automatisch en de kans op een burn-out wordt ook verminderd. Win-win situatie!

3. Je maakt mooie herinneringen

Waarschijnlijk heb jij al meerdere vakanties meegemaakt die je nooit meer gaat vergeten. Het zullen ongetwijfeld mooie en positieve herinneringen zijn en dat is goed nieuws. Psychologen geloven namelijk dat je geheugen nauw verbonden is met je emoties. Positieve vakantieherinneringen kunnen je rust brengen op het moment dat jij daar aan denkt in een lastige situatie, bijvoorbeeld. Reiservaringen delen met je geliefden maakt je óók gelukkig. Mensen zijn sociale wezens die gelukkig worden van het delen van ervaringen. Het delen van een reis is een ultieme ervaring die ons veel verbinding kan opleveren met andere mensen.

4. Je hebt meer tijd voor goede gesprekken

Op vakantie heb je meer tijd om aandacht aan elkaar te schenken. Aan je partner, je gezin of je familie. Mensen maken elkaar gelukkig, en dat gevoel wordt op vakantie alleen maar versterkt. Je hebt diepgaandere gesprekken dan is je thuisomgeving en daar helpt een prachtige locatie ook bij. Een goed gesprek op een toplocatie is de perfecte combinatie voor een positieve herinnering. En als je met je partner op vakantie gaat, werkt ontspanning als positief effect op de kwaliteit en tevredenheid van je relatie.

5. Reizen vergroot je vertrouwen

Mensen die vaak op vakantie gaan naar verschillende landen hebben meer vertrouwen in de medemens. Ze leren verschillende culturen kennen en volgens onderzoekers krijgen zij daardoor het inzicht dat vreemdelingen niet eng of slecht zijn, omdat ieder mens in wezen hetzelfde is. Mensen die meer durven te vertrouwen in de goedheid van de mens zijn over het algemeen gelukkiger. Zelfontplooiing ontwikkelen op vakantie is ook goed voor je zelfvertrouwen. Reizen geeft jezelf de kans om je leven op te leuken en jezelf te zien als een avontuurlijk persoon. En doordat je vaak geconfronteerd wordt met nieuwe, soms wat lastigere situaties dan in je thuisomgeving, leer je jezelf op een andere manier kennen.

6. Vakanties kun je niet vergelijken

Als we ergens ongelukkig van worden, dan is het wel het vergelijken van elkaars materiele bezit. ‘’Verdien jij meer dan ik?’’, is bijvoorbeeld een vraag die ons kan bezighouden in het dagelijks leven. Vakantie-ervaringen laten zich veel moeilijker vergelijken. Jouw vakantie naar de Canarische Eilanden zal altijd anders beleefd worden dan die van je broer of zus, ook al hebben zij dezelfde plekken gezien en zijn ze even lang weggeweest. Doordat je niet kunt vergelijken, blijf je meer bij jezelf. En daar worden we natuurlijk allemaal gelukkiger van!

En, wanneer ga jij op vakantie?

Nu je zeker weet dat vakantie vieren goed voor je is, kan je natuurlijk wel wat extra vakantiedagen gebruiken. Benieuwd hoe jij je vakantiedagen verdubbelt in 2024? Lees dan hier hoe je dat op een slimme manier doet. Dus… waar ga jij in 2024 genieten van een welverdiende vakantie? Waar je ook voor kiest, op suntip.nl vind je altijd wel iets dat bij jou en je reisgezelschap past. Ik zou ’t doen!

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem