4 minuten

6 mediterrane recepten om met kinderen te maken

Heb jij je kinderen beloofd om échte gyros te gaan eten in Griekenland? Of hadden ze net zo’n zin in een overheerlijke pizza in Italië? Helaas kunnen we nu even niet naar het land van herkomst om van al dit lekkere mediterrane eten te proeven. Maar wat doe je dan? Juist ja, je gaat het gewoon zelf maken! Laat de kinderen meehelpen met het bereiden van deze 6 makkelijke en heerlijke mediterrane gerechten, en keukenplezier is gegarandeerd!

1. Griekse kofta

We beginnen in Griekenland. Het land staat natuurlijk bekend om zijn Gyros, die je in ieder Grieks restaurant kunt bestellen. Een iets minder bekend, maar een o zo lekker recept is Kofta. Het bestaat uit gehaktballetjes in tomatensaus met onder andere courgette en rijst. Het gerecht is gemakkelijk te maken en de kinderen kunnen uitstekend meehelpen. Laat ze bijvoorbeeld lekker de gehaktrolletjes draaien. Spelen met eten is natuurlijk de droom van ieder kind…

Op deze website vind je het volledige recept. Een extra serveertip: zet wat lekkere Griekse olijven en feta op tafel!

2. Spaanse tapas

Spaanse tapas mogen ook niet ontbreken in deze culinaire rondreis langs de Middellandse Zee. Het Spaanse woord tapa staat letterlijk voor aperitiefhapje. In de Spaanse cafés worden deze hapjes meestal genuttigd als borrelhapje. Het is niet ongebruikelijk om met de hele familie de hele avond van café naar café te struinen, om deze lekkere hapjes te nuttigen. Wil je een typisch Spaanse familieavond beleven in eigen huis? Dan is het maken van tapas altijd een goed idee! Je hebt tapas die gemaakt worden van vlees, vis, groente, brood en aardappels. Omdat er zoveel keuze is, weten wij zeker dat de kinderen altijd wel iets lusten!

Op de website van Leuke Recepten vind je wel meer dan honderd Spaanse tapas, die je samen met de kinderen in een handomdraai op tafel zet.

Onze SUNtip: Omdat het in Spanje gebruikelijk is om bij de tapas een alcoholisch drankje te nuttigen, kun je een kids mojito maken! Het enige wat je nodig hebt is limoen sorbetijs, citroenlimonade, rietsuiker en muntblaadjes!

3. Italiaanse pizza

Misschien is de Italiaanse pizza wel het meest voor de hand liggende recept, maar kinderen zijn er altijd dol op! De pizza werd in de 17e eeuw als eerste gegeten in Napels. Het was toen een gerecht dat door arme boeren gegeten werd. Pas toen Italianen in de 19e eeuw emigreerden naar Amerika, werd het een bekend gerecht. De echte Italiaanse pizza’s hebben een dunne bodem. De margherita, salami, prosciutto, quattro formaggi en napoletana zijn enkele traditionele Italiaanse pizza’s. Maar natuurlijk kun je helemaal zelf beslissen hoe je de pizza wilt beleggen. Laat de kinderen maar hun eigen creatie maken.

Hoe je de typische Italiaanse pizzabodem maakt, legt Dolcevia hier stap voor stap uit. Worden jullie echte pizzadeeg-maak-experts?

4. Italiaanse risotto

We blijven nog even in Italië, want ook risotto is een heerlijk Italiaans gerecht. Het gerecht, dat de basis kent van gebakken rijst in gekookte bouillon, kan in allerlei varianten bereid worden. Zo kunnen er vlees, vis, Italiaanse kruiden een mediterrane groentemix aan toegevoegd worden. Maar wat zeker niet vergeten mag worden, is het gerecht bestrooien met Parmezaanse kaas! Het leuke van risotto maken is dat de kinderen lekker kunnen roeren in de pan met rijst en bouillon. Ondertussen kun je ze ook mediterrane groentes leren eten. Weten zij bijvoorbeeld wat een courgette is?

Allerhande heeft tientallen verschillende Italiaanse risotto recepten klaarstaan. Het is nu alleen nog kiezen welk recept de kinderen lekker vinden. Buon appetito!

5. Marokkaanse couscous

Marokko kent een rijk gevulde keuken. Het land staat bekend om de bekende stoofmaaltijden, zoals tajine en couscous. Van oudsher wordt de Berberse couscous gegeten door Marokkaanse families, na het vrijdagmiddag gebed. De geelvormige bolletjes, gemaakt van durum, vormen de basis voor dit stoofgerecht. Dit wordt meestal aangevuld met kip of gehakt. En het allerbelangrijkste: maar liefst zeven soorten groenten! We weten dat niet ieder kind van groente houdt, maar als jullie samen de groentes gaan stomen, zullen ze het lekkerder dan ooit tevoren vinden! Zo leren ze op een andere manier groentes eten.

Hier vind je een heerlijk couscousrecept. Wist je dat er ook een Italiaanse variant op couscous bestaat? Op Sicilië wordt dit gerecht al enkele honderden jaren met vis gegeten.

6. Turkse baklava

Zoetekauwen opgelet! Turkije kent een heel lekker recept: baklava. Hoewel dit gerecht – in tegenstelling tot bovenstaande gerechten – als dessert wordt gegeten, vult het enorm. Over de echte oorsprong kunnen we je niets vertellen, want veel Balkanlanden zeggen dat ze deze lekkernij hebben uitgevonden. De Turkse variant wordt veelal gemaakt van filodeeg, gevuld met gemalen pistache- of walnoten. Hierbij worden ook kaneel en kruidnagel toegevoegd. Wat baklava zo zoet maakt is de doordrenking met zoete siroop van suiker en honing. Laat de kinderen ondertussen snoepen van het zoete mengsel, terwijl de baklava in de oven bakt. Ze zullen het bakproces ook leuk vinden!

Het recept van Allerhande zorgt ervoor dat je de baklava makkelijk zelf kunt maken. Smullen maar!

Welk recept ga jij als eerst uitproberen?

Zo, nu we een smaakvolle mediterrane rondreis hebben gemaakt, is het tijd om de balans op te maken. Van welk gerecht loop het water al uit je mond? En welk gerecht zullen de kinderen heel erg lekker vinden? Je kunt ze natuurlijk ook allemaal maken! Een ding is zeker, met deze zes recepten haal je toch nog dat vakantiegevoel in huis. Kleed de eettafel gezellig aan, of ga buiten zitten als het mooi weer is, en geniet even met het hele gezin van al het lekkers. Ik zou ’t doen!

 

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem