3 minuten

5x doen in Praag: Bezienswaardigheden om niet te missen!

Praag is één van de meest geliefde stedentripbestemmingen in Europa. Je vindt in de hoofdstad van Tsjechië schilderachtige straatjes, een oud centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat, paleizen, kastelen en kerken… Daarnaast zijn de prijzen ook nog eens aantrekkelijk, waardoor jij extra geniet in een van de vele leuke restaurantjes. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Praag die je niet mag missen!

1. Sta centraal op het oude stadsplein Staroměstské náměstí

We beginnen meteen in het hart van de stad, namelijk het oude stadsplein dat een typische Tsjechische naam heeft: Staroměstské náměstí. Op het plein zijn diverse oude gebouwen te zien. Denk bijvoorbeeld aan de Tynkerk, die in gotische stijl is gebouwd in de 14e eeuw en de Sint-Nicolaaskerk. Ook het oude Stadsraadhuis met een adembenemend astronomisch uurwerk vind je hier. En ga je rond de kerst naar Praag? Dan begeef jij je op dit plein op één van de gezelligste kerstmarkten van Europa.

Bezienswaardigheden-praag_Staroměstské-náměstí

Op het oude stadsplein pronkt de Tynkerk

2. Wandel over de beroemde Karelsbrug

Deze bezienswaardigheid in Praag mag niet in dit lijstje ontbreken. Het is misschien wel de bekendste attractie van de stad, en dat is meer dan logisch. Loop er maar eens overheen en je merkt hoe sfeervol het is. Kunstenaars en andere straatartiesten zie je hier vaak aan het werk. De Karelsbrug is in 1357 gebouwd in opdracht van keizer Karel IV en daarmee ook de oudste brug van Praag. Het verbindt het oude stadscentrum met de wijk Malá Strana. In de 17e eeuw zijn er verschillende standbeelden op de brug gebouwd. Het aanraken van deze standbeelden zou ervoor zorgen dat je ooit weer terugkeert naar Praag. Geen vervelende straf natuurlijk!

bezienswaardigheden-praag_karelsbrug

De beroemde Karelsbrug is een plaatje!

3. De Praagse Burcht: een plein vol historie

Als je in Praag bent, kunt je er niet omheen: De Praagse Burcht. Het kasteelcomplex torent boven de stad uit, dat je op ieder panoramisch punt de hoge torens ziet. De Praagse Burcht (kasteel) is een groot complex van kerken en paleizen en ook nog eens de grootste van de wereld! Het complex is al duizend jaar lang het symbool van de Tsjechische staat. Eigenlijk is de Burcht niet alleen een verzameling van kerken en paleizen, maar ook bewonder je hier prachtige tuinen en interessante musea. Het letterlijke hoogtepunt van de burcht is de Kathedraal van Praag. De hoofdtoren is maar liefst 99 meter hoog en een 17 ton wegende klok pronkt in de hoofdtoren. Besluit je de kathedraal van binnen te aanschouwen, word je verblind met kroonjuwelen!

Praagse-burcht

De verlichte Praagse burcht prijkt boven de stad uit

4. Tot rust komen in de barokke Vrtbovska tuin

Je moet even zoeken naar de ingang van deze prachtige binnentuin, maar als je de deur van de ingang openduwt, kijk je je ogen uit. De barokke tuin ligt op een helling waar vroeger wijngaarden waren en is onderdeel van het naastgelegen paleis. Als je op de helling gaat staan, heb je een perfect zicht op de robuuste trappen, terrassen, sculpturen van onder andere Atlas, trapleuningen, bloemperken en keurig verzorgde heggen. De Vrtbovska tuin is een ideale spot om even tot rust te komen van de indrukwekkende wandeling onder muzikale begeleiding van de kletterende fontein.

bezienswaardigheden-praag_vrtbovska-tuin

Let goed op de details in de Vrtbovska tuin!

5. Praag overzien in het Petrinpark

Wie dacht dat de Eiffeltoren alleen in Parijs en op de strip van Las Vegas te vinden is, heeft het mis! Want Praag heeft een mini-versie van de Eiffeltoren in het Petrinpark. Wil je een 360 graden uitzicht over de stad, zul je eerst 299 treden moeten betreden. Als je weer beneden staat, kun je even bijkomen in het groene park. Op een warme dag is het lekker verkoelend. Er rijdt ook een oude tram naar het Petrinpark.

tram-naar-petrinpark

De oude tram brengt je bovenaan de heuvel van het Petrinpark

Onze SUNtip: Ga met de tram de heuvel op, en wandel op de terugweg naar beneden. De wandeling door het Petrinpark is erg mooi en rustgevend en de tram is een unieke ervaring!

Welke bezienswaardigheden in Praag ga jij bezoeken?

Een stad vol historische bouwwerken, uitzichtpunten en een gezellige sfeer. Praag heeft enorm veel te bieden. Naast alle bezienswaardigheden in Praag zijn er ook talloze goede terrasjes en restaurants te vinden waar je voordelig kunt eten. En Praag is in ieder seizoen het bezoeken waard. Een stedentrip naar Praag? Ik zou ’t doen! Bekijk ons stedentrip aanbod naar Praag.

Geschreven door: Emiel Priem
Contentspecialist
Meer van Emiel Priem