2 minuten

5 stadsbijnamen en waarom ze zo heten

Ja ja jaaa! Het stedentripseizoen komt eraan… Reden genoeg om een paar van onze lievelingsbestemmingen uit te lichten, maar dan nét even anders. Wist jij al dat deze 5 bekende steden zo genoemd werden? Wij leggen je uit wat de bijnamen zijn én waar deze vandaan komen!

New York – The Big Apple

We beginnen met een bijnaam die veel mensen wel kennen. Waar ‘ie vandaan komt, daar wordt nog over gediscussieerd. Er gaan verschillende verhalen de ronde. Eén van deze verhalen is dat de naam voor het eerst gebruikt werd in het boek The Wayfarer van Edward S. Martin, geschreven in 1909. Hij schreef dat de mensen uit New York hebzuchtig en gulzig zijn, door de metafoor te gebruiken: “de grote appel krijgt een onevenredig deel van het nationale sap.” Gulzig zijn wij in ieder geval ook, en wel om een stedentrip naar New York!

Londen – The Old Smoke

The Old Smoke is een iets minder flatteuze bijnaam voor Londen. Waar ‘ie vandaan komt, zou meteen duidelijk zijn als je terug de tijd in kon naar 1952. Toen was Londen een extreem rokerige stad en lag het zelfs vijf dagen lang bedekt onder een dikke laag smog afkomstig van schoorstenen, diesel, hitte en andere industriële dampen. Gelukkig ligt Londen er vandaag de dag wat mooier bij! Gaat dat zien.

Athene – De violet gekroonde stad

Er was ooit eens eens een dichter uit de Griekse Oudheid die Pindarus heette. Hij schreef een prachtig gedicht over Athene waarin de volgende tekst terugkwam: “Athene, stad van licht met een violette kroon.” Waarom hij hier precies naar refereert is niet duidelijk. Misschien door de prachtige bloemen die hier groeien? Athene is hoe dan ook een stad die je zal verrassen.

Weten wat je allemaal kunt doen in Athene? Collega Niels ging erheen en deelt zijn ervaringen over Athene

Venetië – De bruid van de zee

Wauw, dit is wel een hele bijzondere bijnaam. Deze bijnaam verwijst naar de traditie in Venetië op Hemelvaartsdag. De doge (het staatshoofd) gooit dan een gouden ring in de Adriatische Zee en verklaart dat Venetië en de zee in het huwelijk getreden zijn.

Rome – De eeuwige stad

Iedereen is gek op Rome en de stad verveelt nooit. De bijnaam komt van het feit dat het één van de oudste steden van Europa is. Meer dan 2,5 duizend jaar geleden is Rome gebouwd. Dit is dan misschien geen eeuwigheid geleden, maar wél heel lang. Onze tip? Bezoek Rome in ieder geval één keer in je leven en vereeuwig de stad daarmee in je hart.

Stedentripje, graag!

Ken jij nog meer bijnamen voor bekende steden? En weet jij ook waarom ze zo heten? Of heb je na het lezen van dit blog spontaan zin gekregen om zelf je eigen bijnaam bij je lievelingsstad te bedenken? Het kan allemaal, en het begint op SUNtip.nl.

Geschreven door: Alicia
Contentspecialist
Meer van Alicia